Κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο από τα 25!

Ένας στους 4 ανθρώπους άνω των 25 κινδυνεύει κάποια στιγμή στη ζωή του με εγκεφαλικό. Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη, που διεξήχθη σε 195 χώρες και αναδεικνύει την ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι μέχρι πρότινος εθεωρείτο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, διαπίστωσαν ότι το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 25 ετών βρίσκεται σε κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, ποσοστό που αυξήθηκε από 23% το 1990 στο 25% το 2016.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της ζωής για τα άτομα ηλικίας 25 ετών το 2016 κυμάνθηκε από 8% έως 39%, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αξιολόγησε τον κίνδυνο σε άτομα κάτω των 45 ετών, ηλικία η οποία ετίθετο ως «ορόσημο» για την έναρξη του σχετικού κινδύνου στις προγενέστερες μελέτες.

Η διαφορά μεταξύ των περιοχών με το χαμηλότερο κίνδυνο – Αφρική νοτίως της Σαχάρας – και αυτών με τον υψηλότερο – στην Ανατολική Ασία και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη- ήταν πενταπλάσια.

Διαβάστε επίσης