«Παιχνίδια Εξουσίας» από τον… Γκαστ Αβράκωτος

Η ταινία που περιγράφει τον ρόλο του Έλληνα πράκτορα της CIA που εκπαίδευσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και δημιούργησε τους μουτζαχεντίν

Βρισκόμαστε στις ΗΠΑ της δεκαετία του ’80. O Τσάρλι Ουίλσον είναι ένας playboy γερουσιαστής των Δημοκρατικών στην πολιτεία του Τέξας. Τον ενδιαφέρει περισσότερο το ποτό και οι ωραίες γυναίκες παρά η πολιτική. Δεν διαθέτει κύρος, είναι όμως μέλος μυστικών επιτροπών και καλός στο να δημιουργεί «υποχρεώσεις». Η δυναμική του έλκει την (ακρο)δεξιά Τεξανή πολυεκατομμυριούχο, Τζοάν Χέρινγκ.

Στόχος ζωής της Τζοάν είναι η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Και ευκαιρία να τρωθεί ο κομουνισμός αποτελεί η επέμβαση των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Η Τζοάν πείθει τον Τσάρλι να χρηματοδοτήσει τους Αφγανούς μουτζαχεντίν. Με τη βοήθεια ενός ελληνικής καταγωγής αποστάτη πράκτορα της CIA, του Γκαστ Αβράκωτος, οι τρεις τους ενώνουν τις δυνάμεις τους και διευθύνουν την πιο επιτυχημένη μυστική επιχείρηση της δεκαετίας του ’80. Ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο δημιουργούν αναπάντεχες συμμαχίες μεταξύ Πακιστανών, Ισραηλινών, Αιγυπτίων, ενώ κατορθώνουν να αυξήσουν τον προϋπολογισμό «βοήθειας» προς τους μουτζαχεντίν από 5 εκατομμύρια δολάρια σε ένα δισ.! Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο σοβιετικός στρατός ηττάται και μάλιστα χωρίς τη χρήση αμερικάνικων όπλων!

Αυτή είναι η περίληψη της σημαντικής αυτής βιογραφικής κινηματογραφικής ταινίας, με τίτλο «Charlie Wilson’s War» («Παιχνίδια Εξουσίας») σε σκηνοθεσία του Μάικ Νίκολς, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Τομ Χανκς στον ρόλο του Τσάρλι Ουίλσον, ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν στον ρόλο του Έλληνα πράκτορα Γκαστ Αβράκωτος και η Τζούλια Ρόμπερτς στον ρόλο της Τεξανής αντικομμουνίστριας Τζοάν Χέρινγκ.

Η ταινία ήταν υποψήφια για 5 Χρυσές Σφαίρες, ενώ πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του βραβευμένου δημοσιογράφου Τζορτζ Κράιλ που κυκλοφόρησε το 2003. Το σενάριο έγραψε ο βραβευμένος με Έμμυ σεναριογράφος Άαρον Σόρκιν.

Το 1983 στο Οβάλ Γραφείο, ο Γκαστ Αβράκωτος δίπλα  στον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν και  τους ηγέτες των μουτζαχεντίν εκατέρωθεν

Με δεδομένο ότι η ταινία είναι βιογραφική, έκπληξη προκαλεί το όνομα του  Έλληνα πράκτορα της CIA, Γκαστ Αβράκωτος, που πρωταγωνιστούσε. Υπαρκτό πρόσωπο. Και με μεγάλη δύναμη στα πολιτικά πράγματα της εποχής. Ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος που έπαιξε τότε, μα το κυριότερο ποιος ήταν αυτός ο Έλληνας που κατάφερε αυτό το μεγάλο πλήγμα στους Σοβιετικούς; Και γενικότερα, ποια ήταν η αποστολή του ως πράκτορας της CIA;

Ο Γουσταύος-Λάσκαρης «Γκαστ» Αβράκωτος (Gustav Lascaris «Gust» Avrakotos) ήταν Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA, με καταγωγή από τη Λήμνο. Υπήρξε σύνδεσμος της CIA με την ΚΥΠ τη δεκαετία του ’60. Επίσης, ήταν ο αφανής επικεφαλής της «Afghan Task Force». Τον αποκαλούσαν «Dr Dirty» («Δρ Βρώμικος», ενώ οι συνάδελφοι και οι προϊστάμενοί του στη CIA τον θεωρούσαν αψύ, βρωμόστομο και νευρικό.

Από φτωχή οικογένεια, γεννήθηκε το 1938 στην Πενσυλβάνια και ήταν γιος Έλληνα μετανάστη από τη Λήμνο. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μικρός το σχολείο για να βοηθήσει την οικογένειά του, πουλώντας τσιγάρα σε ταβέρνες και όχι μόνο. Κάποια στιγμή κατάφερε να συνεχίσει το σχολείο και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ το 1962. Την ίδια χρονιά τον προσέλαβε η CIA. Καθώς μιλούσε την ελληνική γλώσσα, ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα το 1963. Παρέμεινε στο κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα μέχρι το 1978, όταν ανακλήθηκε στην Ουάσιγκτον επειδή «κάηκε» ως πράκτορας από τις αποκαλύψεις του συναδέλφου του, Φίλιπ  Έιτζι.

Ο Αβράκωτος υπήρξε σύνδεσμος της CIA με τη χουντική κυβέρνηση και ειδικά με τον δικτάτορα Ιωαννίδη που τους ένωναν και τα ίδια αντικομμουνιστικά αισθήματα.

Ήταν εκείνος που συμβούλεψε τον Παπαδόπουλο να μη δώσει διαβατήριο στον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ζητούσε ο Λευκός Οίκος, αλλά τον παρότρυνε «να… εκτελέσουν τον μπάσταρδο, γιατί θα επιστρέψει και θα τον βρουν μπροστά τους».

Ήταν επίσης εκείνος που είχε δώσει εντολή στον αόρατο δικτάτορα να εκτελέσει το πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου και Αρχιεπισκόπου Μακάριου στην Κύπρο, παρόλο που γνώριζε ότι αυτό θα σήμαινε την εισβολή των Τούρκων στη μεγαλόνησο.

Σταθμός στην καριέρα του στη CIA υπήρξε η δολοφονία του φίλου του, Ρίτσαρντ Γουέλς, από τη «17Ν», τον Δεκέμβριο του 1975, καθώς τότε είχε ζητήσει να αναλάβει προσωπικά την υπόθεση και να δολοφονήσει κάποιους αριστερούς ως αντίποινα, χωρίς να αφήσει στοιχεία πίσω του, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τους ανωτέρους του.

Ήταν εκείνος που «εξαφάνισε» τους Σοβιετικούς από το Αφγανιστάν, δαπανώντας το 70% του προϋπολογισμού τής CIA εξοπλίζοντας τους μουτζαχεντίν.

Ήταν εκείνος που εξέθρεψε το φαινόμενο Οσάμα Μπιν Λάντεν, όταν ακόμη ο νεαρός πλούσιος Σαουδάραβας είχε σπεύσει τότε να βοηθήσει  τους μουτζαχεντίν που επίσης ο ίδιος ο Αβράκωτος είχε εκθρέψει. «Μίλα στον βασιλιά για τους μουσουλμάνους αδελφούς του. Πες του ότι χρειάζονται χρήματα για να αγοράσουν τροφή για τις οικογένειές τους, ρούχα και όπλα… Πες του να γίνει ο φύλακας της πίστης!» φέρεται να είχε παροτρύνει τότε ο Αβράκωτος τον διευθυντή τής CIA, Κέισι. Κι εκείνος συμφώνησε. Μόνο που λίγα χρόνια αργότερα ο πλούσιος Σαουδάραβας Οσάμα Μπιν Λάντεν άλλαξε στρατόπεδο, δημιουργώντας τη δική του τρομοκρατική οργάνωση, τη θανατηφόρα Αλ Κάιντα, γυρίζοντας μπούμεραγκ το επιχειρηματικό σχέδιο των ΗΠΑ.

Η δράση του Γκαστ Αβράκωτου ως πράκτορας της CIA άντεξε μέχρι το 2003, ενώ δύο χρόνια μετά απεβίωσε. Μια πολυσχιδής δράση που θα παρέμενε άγνωστη, εάν το 2003 ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Τζορτζ Κράιλ, δεν κυκλοφορούσε βιβλίο του «Charlie Wilson’s War» («Παιχνίδια Εξουσίας»), τα δικαιώματα του οποίου αγόρασε ο Τομ Χανκς και χρηματοδότησε την ομώνυμη ταινία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα