Μέτρα στήριξης 500 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων

Μέτρα συνολικού κόστους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά που πλήττονται από το ράλι της ενέργειας εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από κοινού με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

«Είναι σαφές ότι αυτή η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει μία νέα πρόκληση για όλα τα κράτη. Πρόκληση που οφείλει να απαντηθεί με δράση», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ξεκινώντας την εισήγησή του.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:

  • Τον διπλασιασμό της επιδότησης στην έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους. Το κόστος της συγκεκριμένης κίνησης υπολογίζεται σε 326 εκατ. Ευρώ.
  • Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης. Το επίδομα αυξάνει 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο και 59% για νοικοκυριά με δυο τέκνα. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνει στα 100 ευρώ. Το κόστος αυτής της πολιτικής ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κρίση προκαλεί σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά και κυρίως τα ευάλωτα. Αποτελεί μία πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Υπογράμμισε ότι η χώρα προχώρησε σε πρωτοβουλίες όπως:

  • Σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταθέσαμε πρόταση για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης
  • Συνυπογράψαμε με πέντε Ευρωπαίους υπουργούς κοινή δήλωση για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία
  • Σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση θα εφαρμόζει πολιτικές για να καλύπτει πρόσκαιρες αναταράξεις για το σύνολο της κοινωνίας αλλά κυρίως της μεσαίας τάξης. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 5,2% το διαθέσιμο εισόδημα

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα