Αλλάζει το ωράριο καταστημάτων – Σε κύματα η άφιξη των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σε  εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν», τόνισε ο υπουργός.

«Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

Για τις ΜΕΘ
Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν, τόνισε ο υπουργός. Έχει εξασφαλιστεί τεχνική υποδομή και για νοσηλεία εκτός ΜΕΘ, σημείωσε. «Το ΕΣΥ αντέχει, είναι σταθερό. Έχει διατεθεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα που είναι κενές», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης. «Το έχουμε ενισχύσει με άνω των 12 χιλιάδων επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμο προσωπικό και 2.000 επικουρικό προσωπικό».

Στις περιοχές που υπάρχει ένταση του κορωνοϊού υπάρχουν πάνω από 700 απλές κλίνες διαθέσιμες από τον ιδιωτικό τομέα.

«Υπάρχει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και στην Αττική», υπογράμμισε ο υπουργός. «Από σήμερα ενεργοποιήθηκε η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών. Υπήρξε το τελευταίο διάστημα προσέλευση ιδιωτών γιατρών», επισήμανε ο κ. Πλεύρης.

Για τους εμβολιασμούς
137 χιλιάδες ραντεβού έχουν κλειστεί για πρώτη δόση. Η τρίτη δόση κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 75% του ενήλικου πληθυσμού και το 65% του γενικού πληθυσμού.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι στοχευμένα. Υπάρχουν τρία στάδια:

  •  Οι χώροι προσβάσιμοι σε όλους (φαρμακεία, προμήθεια τροφίμων),
  •  μόνο για εμβολιασμένους ή με έλεγχο τους ανεμβολίαστους (λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας). Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30.
  •  διασκέδαση σε κλειστούς χώρους που θα είναι μόνο για εμβολιασμένους (σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια).
  • Επιπλέον, για την είσοδο των ανηλίκων στους κλειστούς χώρους θα υπάρχει, όπου απαιτείται, σελφ τεστ και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

Από τις 13 Δεκεμβρίου όποιος είναι άνω των 60 θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση για να απολαμβάνει τα προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων.

 

Αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο
Από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά προστατευτικό, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Να τηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την κοινωνία να μην πάμε σε lockdown.

To ΕΣΥ πιέζεται, αλλά αντέχει επανέλαβε ο κ. Πλεύρης.

Στην συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον κ. Πλεύρη, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα