Μπαλτάκος… «Ράμπο, το Πρώτο Αίμα»

Με το «καλημέρα» της εκλογής του στην προεδρία της ΕΠΟ τοποθετήθηκε απέναντι στις θέσεις Αυγενάκη για την διαιτησία και την αθλητική δικαιοσύνη για την αργοπορία στην έκδοση των αποφάσεων και προανήγγειλε κλήρωση για τους δικαστές

Οι παλιότεροι σίγουρα θα έχε δει την ταινία «Ράμπο, το Πρώτο Αίμα» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε. Θρυλική ταινία. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΕΠΟ Μπλατάκος είναι ο «Ράμπο» και το «Πρώτο αίμα» αφορά στην ευθεία αντιπαράθεση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. «Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, η διαιτησία ανήκει στην ΕΠΟ και ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει με ευθύνη της ΕΠΟ». Αυτό είπε μόλις ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία και πήρε τον λόγο για τις προγραμματικές δηλώσεις. Την ίδια ώρα στην Βουλή ο Λ. Αυγενάκης περνούσε νόμο σύμφωνα με τον οποίο η διαιτησία γίνεται επαγγελματική και ανεξάρτητο όργανο. Ο Μπαλτάκος το ξεκαθάρισε ότι η ΕΠΟ δεν πρόκειται να εφαρμόσει νόμους που δεν είναι σύννομοι προς το Σύνταγμα.

«Το Σύνταγμα είναι σαφές, υπάρχει σωματειακή αυτονομία. Η ΕΠΟ είναι σωματείο του αστικού κώδικα, ουδείς δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά της ΕΠΟ. Μην περιμένει κανείς η ΕΠΟ να εφαρμόσει νόμους που δεν είναι σύννομοι με το Σύνταγμα! ΕΠΟ έχει μέλη τις ΕΠΣ και είναι μέλος της UEFA», τα λόγια του Μπαλτάκου, που, ακόμα, πρόσθεσε: «Ό,τι είναι να γίνει στη διαιτησία, θα το κάνει η ΕΠΟ. Ό,τι δεν κάνει, όποιος άλλος θέλει να το περάσει, απλά δεν θα περάσει! Επιγραμματικά πάντοτε, σε συμφωνία με τις FIFA και UEFA, το θέμα της διαιτησίας είναι αποκλειστικά θέμα της ΕΠΟ. Κανενός υπουργού! Τελεία και παύλα…»

 

Εκείνη την ώρα, όλοι κοίταξαν τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, που επίσης ήταν παρών στην εκλογική συνέλευση. Ο Άγγλος είχε συναινέσει στην επαγγελματική διαιτησία στην κουβέντα με τους υπερεθνικούς και τον Αυγενάκη στην συνάντησή τους στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή, αλλά και πριν μερικούς μήνες εν αγνοία της ΕΠΟ, απ’ την οποία πληρώνεται… Όταν τελείωσε η το όλο σκηνικό, ο Κλάτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Μπαλτάκο κατ ιδίαν στο ρετιρέ του ξενοδοχείου. Σε ανύποπτο χρόνο ο Τάκης Μπαλτάκος είχε δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της παραμονής του Μαρκ Κλάτενμπεργκ για έναν, ακόμα, χρόνο στην προεδρία της ΚΕΔ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, από την πρώτη στιγμή (εξ ού και το «Πρώτο Αίμα»), ο Μπαλτάκος έριξε ευθείες βολές προς τον Λ. Αυγενάκη όχι τόσο για την επαγγελματική διαιτησία, αλλά την ανεξαρτητοποίησή της από την ΕΠΟ. Και, μάλιστα, μπορεί να μην είχαν καν φύγει από την Αθήνα μετά την συνάντησή τους με τον Υφυπουργό οι εκπρόσωποι των FIFA/UEFA Νοντάρ Αχαλκάτσι, Ρολφ Τάνερ, Λούκα Νίκολα και Μάριος Γεωργίου, με αντικείμενο συζήτησης την διαιτησία.

Το πως θα εξελιχθεί αυτή η κόντρα, θα δείξει. «Μπορεί να έχουμε δυο ΚΕΔ, νε γελάει ο κόσμος», είπε ένας εκ παρευρισκομένων και πρόσθεσε: «Για ένα παιχνίδια η καθεμιά θα ορίζει τους δικούς διαιτητές και στο τέλος θα στρίβουν το νόμισμα, ποιος θα παίξει».

Η «Α» και η iapopsi.gr συνηθίζουν να βλέπουν «πίσω από το τείχος» και επισημαίνουν τη σημασία των δηλώσεων Μπαλτάκου για την επιστροφή της διαιτησίας στην ΕΠΟ. Αυτό, αυτόματα, θα σημάνει και το τέλος της επιτροπείας καθώς ο Κλάτενμπεργκ είναι εμφυτευμένος από τις δυο υπερεθνικές συνομοσπονδίες.

Κι αν φύγει ο Κλάτενμπεργκ, τι θα γίνει; Υπάρχουν οι κατάλληλες δομές ώστε η διαιτησία να πατήσει σε συγκεκριμένες ράγες και να πάει μπροστά; Κι αν γίνει επαγγελματική, ποιος είναι εκείνος που θα επιλέξει ηλικιακά και με ποια κριτήρια κατάρτισης, όταν ο Κλάτενμπεργκ τους αγνοεί την πλειοψηφία των διαιτητών και ορίζει συνέχεια ξένους κυρίως στα ντέρμπι και ουδόλως ασχολείται με τους άλλους;

Οι στενοί συνεργάτες του Κλάτενμπεργκ είναι όλοι ξένοι. Ο Σνόντι που έφυγε αντικαταστάθηκε από κάτι Κόλινς και Μπένετ και κάνανε κουαρτέτο με τον Καπέλα. Τι, ακριβώς, άποψη έχουν αυτοί για τους ταλαντούχους και μη διαιτητές των μικρότερων κατηγοριών και με ποια κριτήρια θα τους ανεβάσουν στο σκαλοπάτι της Super League 1; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μπαλτάκος δεν θα μπει σε διαδικασία συναλλαγής με τους βλαχοπρόεδρους που πάντα θέλουν να «βολεύουν» τα «δικά τους» παιδιά για να πουλάνε μούρη ότι τους… ελέγχουν και καλά.

Συνεπώς, πώς θα λειτουργήσει η διαιτησία, όταν φύγει ο Κλάτενμπεργκ; Υποπτευόμαστε ότι ο Μπαλτάκος θέλει την παραμονή Κλάτενμπεργκ για έναν ακόμα, χρόνο για έναν δομικό σχηματισμό της διαιτησίας, ώστε όταν σταματήσει ο Άγγλος, να υπάρχουν αρχές και κανόνες και ευκρινές πεδίο για να συνεχίσει η διαιτησία, που μπορεί να είναι επαγγελματική. Αν δεν το καταφέρει ο Μπαλτάκος σ’ αυτόν τον χρόνο να δημιουργήσει ένα τέτοιο πλαίσιο συνεργασίας με τον Κλάτενμπεργκ, όταν φύγουν οι ξένοι, θ’ αφήσουν καμένη γη που δεν θα φυτρώνει χορτάρι.

Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο. Για να μείνει ο Κλάτυ θα πρέπει πρωτίστως να ερωτηθούν οι μεγάλοι, όπως έγινε πέρυσι; Είναι απίστευτο αυτό το πράγμα. Λες και παίζουν μόνοι τους μπάλα και οι άλλοι συμπληρώνουν την βαθμολογία και το πρόγραμμα. Μιλάμε για πραγματική «κατάρα» ν’ αποφασίζουν οι «μεγάλοι» για τους «μικρούς». Κι ακόμα χειρότερα που οι «μικροί» είναι και αυτάρκεις οικονομικά, δεν ζητάνε δανεικά από κανέναν «μεγάλο», όπως γινότανε τις δεκαετίες του 60 και του ’70.

Μήπως παίρνει δανεικά ο Μπέος ή ο Καρυπίδη ή οι Μπακοκαϋμενακηδες από τους Big-4 και πρέπει να ζητάνε την γνώμη τους και να μην έχoυν δική τους γνώμη;

Φιλάκια στον Τάκη, 

Ινφαντίνο και Τσέφεριν

«Παναγιώτη μου…» έγραψε ο Τσέφεριν στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Τάκη Μπαλτάκο για την εκλογή του στην ΕΠΟ. Ο πρόεδρος της UEFA. Όχι ο οποιοσδήποτε. Ενώ ανάλογη επιστολή έστειλε και ο Ινφαντίνο της FIFA. Στο ίδιο ύφος.

Οι πληροφορίες της «Α» είναι ότι ο Τάκης Μπαλτάκος θα συναντηθεί και με τους δυο αξιωματούχους στα μέσα Ιουνίου.

Με 59 ψήφους στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ εξελέγη πρόεδρος ο Μπαλτάκος. Το 95% του εκλογικού σώματος. Δεν είναι και λίγο…Ούτε περνάει απαρατήρητο από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές.

Μετά απ΄ ολ αυτά γεννάται το ερώτημα όταν ο Μπαλτάκος οχυρωθεί πίσω από FIFA και UEFA  για διατάξεις νόμου αντίθετες με το καταστατικό των διεθνών Ομοσπονδιών και της ΕΠΟ τι θα κάνει ο υφυπουργός Αθλητισμού; Θα κάνει πίσω ή θα γίνει Κούγκι;

Κι αν προτιμήσει το δεύτερο, οι 4 μεγάλοι που παίζουν στην Ευρώπη και είναι ιδιοκτήτες ΜΜΕ και όλοι μαζί (αθροιστικά) έχουν περίπου 5 εκατομμύρια φιλάθλους, θα το καταπιούν αμάσητο; Ασε που είμαστε και σε προεκλογική περίοδο και το κάθε ψηφαλάκι μετράει.

Πρόβλεψη: Δεν ξ’έρουμε αν θα γίνει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με τον Ερντογάν, αλλά στο ποδόσφαιρο θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο.

Λεφτά από το στοίχημα: Πόσα και πώς;

Την περασμένη Τρίτη είχαν συνάντηση με τους Γεραπετρίτη και Αυγενάκη είχε αντιπροσωπεία της Super League. Παρόντες ήταν ο Θόδωρος Καρυπίδης, ο Γιώργος Μποροβήλος, ο Κώστας Καραπαπάς, ο Γιώργος Κοσμάς και ο Αχιλλέας Μπέος, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της Super League 2, Λεωνίδας Λεουτσάκος. Για τα λεφτά από το στοίχημα έγινε η κουβέντα. Ο Αυγενάκης κοίταγε τον ουρανό όταν του ζητούσαν λεφτά από το στοίχημα και πήραν στον Γεραπετρίτη να λύσει το αδιέξοδο. Κατ’ αρχήν, δεν έχουν καταλάβει ένα πράγμα οι σουπερλιγκάτοι. Ότι το ποσοστό από το στοίχημα δεν μπορεί να είναι πάντοτε το ίδιο. Μπορεί την μία φορά να είναι100 χιλιάρικα και την άλλη, πεντακόσια. Ανάλογα με τα κέρδη. Δεν είναι στάνταρ μισθός, βρέξει – χιονίσει, θα πάρεις τόσα. Κι αν δηλαδή, σταματήσει ο κόσμος να παίζει στοίχημα, αυτοί θα τρέχουνε κάθε μήνα στα ΑΤΜ για να βγάζουν χρήμα;

Ερώτημα προς τον κύριο Αυγενάκη: Αν αυτό το χρήμα το έδινε η πολιτεία για το κόστος του VAR στην Super League 2 και για ν’ αποκτήσουν τα γήπεδα τους κάμερες, κέντρο έλεγχου της αστυνομίας ώστε να αποφεύγονται τα επεισόδια, αυτό δεν θα ήταν σίγουρη πρόοδος για την πρόοδο και την αξιοπιστία του πρωταθλήματος;

 Δικαστές εκλεγμένοι όχι διορισμένοι

Ο δεύτερος άξονας της ομιλίας Μπλατάκου, με την οποία έκλεισε την διαδικασία εκλογής του, αφορούσε την δικαιοσύνη. Τόνισε πως είναι απαράδεκτο να μην βγαίνουν αμέσως οι αποφάσεις από τα δικαιοδοτικά όργανα και να καθυστερούν να γίνουν παιχνίδια, όπως τα μπαράζ παραμονής, με βάση την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης για την τύχη του Παναιτωλικού. Διευκρίνισε ότι οι δικαστές που αργοπορούν θα παραιτούνται ή θα παύονται από την γενική συνέλευση. Εκεί, ωστόσο, που άφησε άναυδο το ακροατήριο ήταν όταν αναφέρθηκε στα μέλη των δικαιοδοτικών οργάνων, που όπως είπε, θα πρέπει να κληρώνονται κάθε φορά, δεν θα είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι αυτοί που θα δικάζουν, «διορισμένοι» από τον εκάστοτε Υπουργό.

 

Εδώ, πρόσφατα υπήρξε απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας που έθετε σε αργία τριών μηνών το προεδρείο της ΕΠΟ. Απόφαση που πρέπει να μπει στο βιβλίο Γκίνες, γιατί είναι η πρώτη στα χρονικά που αποδίδει ευθύνες σε πρωτοβάθμιο όργανο όταν και η έστω εσφαλμένη απόφασή του προβλέπεται να εξεταστεί από το δευτεροβάθμιο όργανο, το οποίο εν προκειμένω επελήφθη και ακύρωσε την απόφαση. Αν είναι έτσι, οι τακτικοί δικαστές που αφαίρεσαν επτά βαθμούς από τον ΠΑΟΚ και στην συνέχεια ήρθε ο εφέτης Γιαρένης και ακύρωσε τεκμηριωμένα – αφού ο κουβαρντάς ανιψιός του Ιβάν, Καλπατζίδης, είχε τρίτο βαθμό συγγένειας με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, κάτι που επέτρεπε ο νόμος περί πολυδιοκτησίας – τότε αυτοί θα πρέπει να  πάνε στο Γουδί, αλλά όχι στην ΕΠΟ. Στον παλιό τόπο εκτελέσεων.

Πρόβλεψη της «Α». Λίγο πολύ, ο Μπαλτάκος θα τα βρει με όλους. Αρκεί να κάνει σωστά την δουλειά του και να μην παίρνει σημειώματα. Κάτι που άλλωστε, δεν το συνηθίζει. Εκείνος που την έχει βαμμένη και κυριολεκτούμε, είναι ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ που πρόσφατα δήλωσε ότι την πουλάει με 1.2 εκατ. ευρώ. Αν είναι τυχερός θα πάρει το χρήμα και θα την κάνει. Αν όχι, ο Μπαλτάκος δεν είναι ούτε Γραμμένος, ούτε Δημητρίου. Κι εκεί ο συμπαθέστατος Αλέξης αν δεν είναι απασχολημένος με άλλες σπουδαίες δίκες-πέρα από τις 70.000 τις οποίες κατά δήλωσή του έχει εκδικάσει-και τελικά δεν έχει αναλάβει την υπόθεση της Πισπιρίγκου, την πειρατεία των δυο πετρελαιοφόρων από τους Ιρανούς και την διαμεσολάβηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, αλλά εξακολουθεί να ασχολείται με τις γνωστές παρεμβάσεις του στα διοικητικά τότε θα γελάσουμε πολύ. Μα πάρα πολύ.

Μία δεύτερη επισήμανση: Θα υπάρξει VAR στην Super League 2, όπου γίνονται «σφαγές»; Με κάθε κόστος, λέμε εμείς. Όπως στην Super League 1 βελτιώθηκε η κατάσταση, το ίδιο θα γίνει και στην Super League 2. Κι από πού θα βρεθούν τα λεφτά; Από το στοίχημα. Θα αντιδράσουν οι λεγόμενοι BIG-4.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα