«Είμαστε στην απέναντι όχθη»

Ο Ανδρουλάκης επιμένει στην ανάδειξη του κοινωνικού προφίλ του ΠΑΣΟΚ ανεβάζοντας το θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και την ακρίβεια που είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κοινωνίας

Ημέρα με την ημέρα η αυξανόμενη πόλωση πιέζει ολοένα και περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο θέλουν αντλήσουν ψήφους, τόσο η Νέα Δημοκρατία για να εξασφαλίσει ένα καλό ποσοστό στις πρώτες εκλογές και την αυτοδυναμία στις δεύτερες, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει ότι θα είναι πρώτος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Την ίδια ώρα στην Χαριλάου Τρικούπη και ως γραμμή άμυνας προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ο τρίτος πόλος, ο οποίος έχει ένα διαφορετικό ήθος και προτάσεις. Μάλιστα σε αυτό ανασύρει τις μνήμες παλιών καλών ημερών για να επηρεάσει πρώην ψηφοφόρους του, αλλά και βάλει δύσκολα στους δύο μεγάλους. Έτσι με αφορμή την απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου κι ενώ μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ευθύνεται που η πρώτη κατοικία δεν είναι επαρκώς προστατευμένη το ΠΑΣΟΚ ανέσυρε τον δικό του νόμο του 2010, που έμεινε ως νόμος Κατσέλη, υπενθυμίζοντας ότι «ο γερμανοτσολιάς» Γιώργος Παπανδρέου (όπως τον αποκαλούσαν οι ΣΥΡΙΖΑιοι που δεν ψήφισαν το νόμο Κατσέλη) έφερε ένα νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων λόγω της κρίσης.

Αυτή η υπενθύμιση για το τι έκανε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν (μόνο τα καλά φυσικά) ήταν εμφανής στην τελευταία ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο Μενίδι, όπου έκανε ειδική αναφορά στη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους αγρότες και τις νεότερες γενιές: «Θέλουμε να είμαστε η φωνή και η συνείδηση της κοινωνίας των πολιτών που δεν συμβιβάζεται με τις υποκλοπές, του δημοκρατικού λαού που θέλει μια Ελλάδα με διαφάνεια και αξιοκρατία. Η δίκη μας όχθη είναι η όχθη του καθήκοντος και της συνέπειας».

Στο πλαίσιο αυτό, που θα αποτελέσει το βασικό αφήγημα του κόμματος στον δρόμο προς τις κάλπες της απλής αναλογικής, η Χαριλάου Τρικούπη «σηκώνει» ιδιαίτερα το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, θυμίζοντας, όπως είπαμε και παραπάνω τον νόμο Κατσέλη του 2010 και ζητώντας επί της ουσίας την επαναφορά του, με επικαιροποιημένα στοιχεία. Αυτή τη θέση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση που είχε και με εκπροσώπους δανειοληπτών και καταναλωτών στο γραφείο του στη Βουλή. Ανάλογη ήταν και η παρέμβαση του Μιχάλη Κατρίνη (επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ) σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου επέμεινε όσο ποτέ στην θέση του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Φυσικά δεν είναι λίγοι που παραξενεύτηκαν από τις ατάκες, τόσο του κ. Ανδρουλάκη, όσο και του κ. Κατρίνη σχετικά με την  «απέναντι όχθη από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ». Η κριτική που ασκεί και ο ίδιος ο Ανδρουλάκης, αλλά και που γίνεται όλο το προηγούμενο διάστημα από τα κεντροαριστερά στελέχη που τοποθετούνται δημόσια, αφορά τη νοοτροπία της διακυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτελεί και τον βασικό λόγο που ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει, μέχρι την ημέρα των εκλογών, να χαρακτηρίζεται «διμέτωπος».

Ο Ανδρουλάκης αποδίδει ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση για «αλαζονικό καθεστωτισμό χωρίς καμία μεταρρυθμιστική πνοή», για ένα επιτελικό κράτος που «αποδείχτηκε μια καλοκουρδισμένη μηχανή για την εξυπηρέτηση της εγχώριας ολιγαρχίας», αλλά και τη «σπατάλη του Ταμείου Ανάκαμψης».

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την επιλογή του Πόντιου Πιλάτου που ακολούθησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  στην τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη. Αλλά και την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων με τις ΗΠΑ του Τραμπ και «γκεμπελικές» επιθέσεις εναντίον του ίδιου, με τα υπονοούμενα περί εκβιασμού του. «Η προσπάθειά μας γίνεται για να έχετε μια προοδευτική επιλογή χωρίς συμψηφισμούς και χωρίς συμβιβασμούς» σχολίασε χαρακτηριστικά στο Μενίδι, θέτοντας και τον απώτερο στόχο του κόμματος για επαναφορά στον έναν εκ των δύο πόλων του δικομματισμού.

Η ακρίβεια

Επίσης στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να κρατήσουν ψηλά το πρόβλημα της ακρίβειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση η Χαριλάου Τρικούπη επιτίθεται στην κυβέρνηση. Και αυτό που λένε είναι ότι «την ώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι αυξήσεις στα τρόφιμα συνεχίζουν να καλπάζουν και η αγοραστική δύναμη των πολιτών καταρρέει. Αυτή η εικόνα δεν αλλάζει εδώ και πολλούς μήνες, όσα είδη και εάν εντάσσει κάθε φορά στο τρύπιο, όπως αποδεικνύεται, καλάθι του νοικοκυριού ο Υπουργός Ανάπτυξης και όσα -λιγοστά- επικοινωνιακού τύπου πρόστιμα βάζει, ενώ αφήνει ανεξέλεγκτα όλα τα στάδια της αγοράς μέχρι το τελικό προϊόν να φτάσει στο ράφι».

Μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι οι υψηλές τιμές θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες: «Είναι δεδομένο πλέον ότι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα θα συνεχίζουν να επιμένουν για αρκετούς μήνες ακόμη, διαβρώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων, που δαπανούν αναλογικά μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε δαπάνες για τρόφιμα. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και του ιδιωτικού χρέους, αποτελούν τη μόνη ασφαλή και δίκαιη επιλογή για την έξοδο της κοινωνίας από το τούνελ της κρίσης».

Πυρά για τις μεταγραφές

Απαντώντας στις γαλάζιες μεταγραφές, ο Ανδρουλάκης μίλησε σε αυστηρό ύφος: «Θέλουν να μας πείσουν ότι το ΠΑΣΟΚ φυλλορροεί. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι γραφείο εύρεσης εργασίας. Καλό τους ταξίδι» επεσήμανε, τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέτρεψε το Μέγαρο Μαξίμου σε «ατελιέ φωτογραφιών».

Απαντώντας στα σενάρια συνεργασιών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως η πολιτική αυτονομία της παράταξης είναι δεδομένη: «Θα προχωρήσουμε αυτόνομοι όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος. Η δική μας πορεία είναι του προσκηνίου, όχι του παρασκηνίου. Είναι κρυστάλλινη και διαφανής» τόνισε, ζητώντας ανατροπή των συσχετισμών.

Το τρίπτυχο των μετεκλογικών συνεργασιών για το ΠΑΣΟΚ είναι «ισχυρό ποσοστό – σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή – συγκλίσεις πάνω στο πρόγραμμα του κόμματος», δηλαδή πάνω σε δέκα προτεραιότητες που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πολύ συγκεκριμένες και θα δοθούν σε λίγο καιρό κωδικοποιημένες στην δημοσιότητα – κι αυτό ενώ το ζήτημα του προσώπου του Πρωθυπουργού παραμένει ανοιχτό στο τραπέζι.

Φουλ επίθεση στο Στρασβούργο

Αποφασισμένος να συνεχίσει, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα θεσμικά μέσα, την προσπάθεια αποκάλυψης όσων βρίσκονται πίσω από την παρακολούθησή του εμφανίστηκε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων, κινήθηκε στην κατεύθυνση παρεμπόδισης των ερευνών. Αναφέρθηκε, δε, σε προσπάθεια από διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης να παρουσιαστεί ο ίδιος εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο που εμπλέκονται τρίτες χώρες. «Όσο και να προσπαθούν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που θυμίζουν QAnon και Τραμπ, να λυγίσουν την αποφασιστικότητά μου, να είστε σίγουροι ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα», πρόσθεσε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα