Το… δάσος των προαπαιτούμενων

Μπορεί η αντιπολίτευση να θεωρεί ως μητέρα των μαχών την μικρή ΔΕΗ, ποντάροντας και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά και την σκληρή στάση των συνδικαλιστών, όμως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που ήδη βρίσκεται στη Βουλή είναι ένα δέντρο μέσα στο δάσος.

Και στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το «δάσος των προαπαιτούμενων είναι δύσκολο κι επίπονο». Κι αυτό διότι από εκεί εξαρτώνται αρκετά πράγματα. Πρώτον η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από την μία και το σημαντικότερο η έναρξη της συζήτησης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επίσης στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά από την μία τις πιέσεις των δανειστών και από την άλλη αναμένουν και την άφιξη της τρόικας τις επόμενες ημέρες. Η άφιξη της τρόικας θα είναι η τελευταία, αλλά σημαντική, καθώς υπάρχει η αξιολόγηση του Φθινοπώρου, η οποία είναι ίσως η πιο κρίσιμη μέχρι σήμερα, καθώς θα έχει αντίκτυπο στη συζήτηση που θα ξεκινήσει τότε για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα τη δέσμη με τα προαπαιτούμενα. Αν και υπήρξε η σκέψη ακόμη και για αντικατάσταση των «επικίνδυνων» βουλευτών, Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι οι βελτιώσεις που έγιναν αποτελούν τις εγγυήσεις ώστε το σχέδιο νόμου να ψηφιστεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεση που αναμένεται να κλιμακωθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι «εμείς μαχόμαστε για την επιβίωση της ΔΕΗ και το συμφέρον των καταναλωτών και αυτοί για το μέλλον των Φωτόπουλων, των Μπαλασόπουλων και των Καλφαγιάννηδων».

Μάλιστα τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι «την ώρα που ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Στρασβούργο για να παρουσιάσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τα κατά γενική ομολογία, θετικά επιτεύγματα της ελληνικής Προεδρίας που ισχυροποίησαν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας μάχεται για να υπερασπιστεί τα προνόμια που δεν θέλουν να χάσουν οι αμαρτωλές συνδικαλιστικές ηγεσίες, μεταλλάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε παλαιό ΠΑΣΟΚ».

Τα άλλα μέτωπα

 

Παράλληλα το Οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση δια αλληλογραφίας με την τρόικα για το θέμα πλειστηριασμών ακινήτων αυτών που χρωστούν στο δημόσιο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν, επειδή οι περισσότεροι πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι αφού δεν υπάρχουν πλειοδότες, να μειωθεί η τιμή εκκίνησης ώστε τα ακίνητα να εκπλειστηριάζονται και να εισπράττει το δημόσιο έσοδα.

Ωστόσο η κυβέρνηση, επειδή πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικά και πολιτικά ζήτημα, προσπαθεί να μειώσει την τιμή εκκίνησης στο 70-80% της αντικειμενικής αξίας, αντί του 1/3 της αξίας που ζητά η τρόικα.

Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους, οι εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι ίδιοι δέχονται να γίνει σταδιακή καταβολή των αναδρομικών, με το ΓΛΚ να εκπονεί νομοτεχνικές μελέτες για το κόστος αλλά και τα σενάρια εφαρμογής αυτών των αποφάσεων, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν για 600εκ. ευρώ αναδρομικά και περίπου 200εκ. ευρώ επιβάρυνση κάθε χρόνο λόγω των αυξήσεων.

 

M.K.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα