Γιάφκες, Ρούπα και… συντρόφους αναζητάει τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Μεγάλο χτύπημα, σε οικονομικό στόχο στην «καρδιά» της Αθήνας ετοίμαζε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ο Νίκος Μαζιώτης. Η προετοιμασία-προπαρασκευή αυτού του χτυπήματος ήταν και ο λόγος που ο 44χρονος τρομοκράτης άφησε το κρησφύγετό του και κινήθηκε σε πολυσύχναστους δρόμους όπως η Ερμού και η Μητροπόλεως.

 

Του Κώστα Παπαδόπουλου

 

Το χτύπημα αυτό θα ήταν είτε μία νέα βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο όχημα (όπως στην οδό Αμερικής), είτε μία ενέδρα θανάτου σε κάποιον οικονομικό παράγοντα της χώρας – ή πολιτικό σχετιζόμενο με το Μνημόνιο. Ακολουθώντας τις μεθόδους της ScotlandYard και ποντάροντας στους πολίτες που θα τον έχουν δει να κυκλοφορεί, ακόμα και να συναλλάσσεται μαζί τους, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφία της πλαστής ταυτότητας που χρησιμοποιούσε ο «Μιχάλης Μιχελάκης», αλλά και του αυτοκινήτου μάρκας HyundaiAccent (ασημί) με αριθμό κυκλοφορίας ΥΗΤ-2959, που είχε αγοράσει το 2013. Πρέπει να σημειώσουμε πως αυτό είναι το όχημα που φέρεται να διέφυγαν οι δράστες της αιματηρής ληστείας τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας, στις 10 Μαρτίου 2014, όπου είχε τραυματιστεί ένας αστυνομικός. Το ίδιο όχημα έχει καταγραφεί από κάμερες της Τροχαίας να κινείται εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

 

Ψάχνουν το οπλοστάσιο

Από το απόγευμα της Τετάρτης, η ΕΚΑΜ σε συνεργασία με την Ασφάλεια Αττικής ερευνούν κάθε πιθανό σημείο σε περιοχές όπως Εξάρχεια, Πατήσια, Κυψέλη, Αμπελόκηποι κ.α., το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο, αλλά και ως αποθήκη οπλισμού ο διαβόητος κακοποιός. Ήδη οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν σε διαμέρισμα 5ου ορόφου στην οδό Υψηλάντου 7 στο Μαρούσι, το οποίο χρησιμοποιούσε εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο το ζεύγος Μαζιώτη – Ρούπα, αλλά στην ΕΛ.ΑΣ. είναι βέβαιοι πως υπάρχουν κι άλλα διαμερίσματα-γιάφκες με τον βαρύ οπλισμό της ομάδας.

Την ίδια ώρα, ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη της συντρόφου του Μαζιώτη, Πόλας Ρούπα, καθώς και συνεργατών του 44χρονου τρομοκράτη. Να σημειώσουμε πως η Ρούπα είναι και αυτή επικηρυγμένη με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εξέχουσα συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα (και αργότερα στις άλλες οργανώσεις που αποδίδονται στον Μαζιώτη), καθώς ήταν υπεύθυνη για τη συγγραφή προκηρύξεων και μανιφέστων. Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εξετάζουν βίντεο από κάμερες ασφαλείας και διαχείρισης κυκλοφορίας πέριξ σταθμών του Μετρό και του ΗΣΑΠ, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ο ηγέτης του Επαναστατικού Αγώνα κινείτο με αυτά – μεταμφιεσμένος πάντα. Ιδιαίτερα δε, οι πολυσύχναστοι σταθμοί σε Μοναστηράκι και Ομόνοια προσέφεραν αρκετά καλή κάλυψη στον 44χρονο τρομοκράτη. Το γεγονός ότι το σπίτι στο Μαρούσι που είχε νοικιάσει ο αρχηγός του Επαναστατικού Αγώνα ήταν αρκετά κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ, καταδεικνύει την ορθότητα του ισχυρισμού.

Μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Μαζιώτη να εντοπίζεται πριν από περίπου 20 ημέρες κοντά στον σταθμό του Μοναστηρακίου, όμως να μην υπάρχει η δυνατότητα σύλληψής του. Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές ήταν αρκετές για να σημάνουν συναγερμό και να στηθούν μπλόκα –με τη συμμετοχή αστυνομικών της ΕΚΑΜ– που είχαν στόχο μία νέα «επαφή» μαζί του. Ίσως γι’ αυτό από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να τονίζουν ότι δεν ήταν και τόσο… τυχαία η «συνάντηση» της Τετάρτης.

 

Ο αντιρρησίας συνείδησης που έγινε ηγέτης της νεο-τρομοκρατίας

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, και συγκεκριμένα στο τόσο μακρινό σήμερα 1995, οι αστυνομικοί στέκονται στις 394 συλλήψεις που έγιναν στην επέτειο του Πολυτεχνείου εκείνη τη χρόνια. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εκ των υστέρων, αναγνωρίζουν ότι δεν δόθηκε σε αυτές η βαρύτητα που έπρεπε. Αρκεί απλά να αναφέρουμε πως ανάμεσα σε αυτούς που είχαν συλληφθεί από τη μία και μοναδική επέμβαση των ΜΑΤ στο ΕΜΠ ήταν ο Νίκος Μαζιώτης, η Πόλα Ρούπα, ο Σαράντος Νικητόπουλος και ο νεκρός πλέον Λάμπρος Φούντας. Πρόσωπα, τα οποία στο μέλλον θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ένοπλο αντάρτικο πόλεως στη χώρα μας, καθώς όπως αποδείχθηκε από τις συλλήψεις του 2010 ήταν η ηγετική ομάδα του Επαναστατικού Αγώνα.

 

Δολοφονία Καλτεζά

Ο Νίκος είναι ο μικρότερος από τα πέντε παιδιά της οικογένειας Μαζιώτη (σ.σ. εφοριακός ο πατέρας) και, σύμφωνα με τον ιερέα αδελφό του, ως παιδί ήταν ηπίων τόνων και άριστος μαθητής. Ο ίδιος, ως αρχηγός του Επαναστατικού Αγώνα, χρόνια μετά την παιδική του ηλικία παραδέχεται ότι η δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 1985 είναι καταλύτης για την απόφασή του να ενταχθεί στο αντιεξουσιαστικό μέτωπο. Το 1991 αρνείται τη στράτευση και συλλαμβάνεται ως αντιρρησίας συνείδησης, ενώ καταδικάζεται για λιποταξία σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή. Τον Οκτώβριο του 1992 συνελήφθη ξανά για ανυποταξία και προσβολή του στρατού, ενώ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς –λίγο πριν από τη δίκη του– έκανε απεργία πείνας για 57 ολόκληρες ημέρες και τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

 

Οι πρώτες βόμβες

Στις 5 Δεκεμβρίου 1997 τοποθετείται βόμβα (που δεν εξερράγη) στο υπουργείο Βιομηχανίας, στη Μιχαλακοπούλου, ενώ πέντε ημέρες μετά, μία νέα βόμβα μπαίνει στο πολιτικό γραφείο της τότε υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, στην οδό Ομήρου 15. Δυόμισι ώρες μετά την έκρηξη, με τηλεφώνημα στον ρ/σ ΣΚΑΪ, αναλαμβάνει την ευθύνη της έκρηξης η οργάνωση Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός, με την επισήμανση ότι «η επίθεση αυτή έγινε ενάντια στα σχέδια για την εξόρυξη χρυσού από τα ορυχεία της Χαλκιδικής και την καταστροφή που θα προκληθεί στο περιβάλλον από την καναδική εταιρεία TVX».

Ο Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός είχε ήδη αναλάβει νωρίτερα την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Πολυτεχνείο, στο κτίριο Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων (13.11.1996), στην πρεσβεία του Περού (30.12.1996), στο σπίτι της Μαίρης Μπόση (23.2.1997), στην αεροπορική εταιρεία Alitalia (3.4.1997) και στα γραφεία της εταιρείας αυτοκινήτων Lancia (16.4.1997). Στις 13 Ιανουαρίου 1998 η αστυνομία συλλαμβάνει ξανά τον Μαζιώτη, ο οποίος πρωτόδικα καταδικάζεται σε φυλάκιση 15 ετών. Η ποινή του μειώνεται και αποφυλακίζεται τον Αύγουστο του 2001.

 

Στο… σήμερα

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2003, με διπλή βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ο Επαναστατικός Αγώνας υπό την επιχειρησιακή καθοδήγηση Μαζιώτη και την ιδεολογική Ρούπα, ξεκινάει τη δράση του. Ακολουθούν άλλες 15 τρομοκρατικές επιθέσεις έως την «προσωρινή» σύλληψή τους στις 10 Μαρτίου 2010. Τα υπόλοιπα, λίγο-πολύ, είναι γνωστά…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα