Σε εφαρμογή το νέο πλάνο

Το σύνδρομο της τρόικας, ο ΕΝΦΙΑ, οι ενδοκυβερνητικές αναταραχές έχουν δημιουργήσει εκνευρισμό στο Μαξίμου, που πλέον αναζητά διέξοδο για να φύγει από τη δύσκολη θέση και με δεδομένο ότι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφεται σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο πλάνο για απεγκλωβισμό όχι μόνο από την τρόικα, αλλά και το ΔΝΤ πριν ολοκληρωθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είναι η απάντηση του Μαξίμου στην πορεία προς την προεδρική εκλογή.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η πρώτη προσπάθεια για να περάσει τα απαιτούμενα μηνύματα έγινε στο Βερολίνο, όπου το Μαξίμου θεωρεί θετικό το ότι η Άνγκελα Μέρκελ άκουσε το ελληνικό πλάνο, δίχως να είναι αρνητική.

Η συνέχεια αναμένεται στις δύο εκδηλώσεις της Ν.Δ., σήμερα και το επόμενο Σάββατο, όπου ο Αντώνης Σαμαράς θα αναλύσει πιο διεξοδικά το νέο αφήγημα προς το στελεχιακό δυναμικό του κόμματός του.

Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι από τη Δευτέρα στην Αθήνα θα βρίσκονται οι επικεφαλής της τρόικας και όπως έχει διαρρεύσει ζητούν πολλά, κάτι για το οποίο δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ήδη άρχισαν να αντιδρούν.

Έτσι, όπως ισχυρίζονται διάφοροι αναλυτές εντός κι εκτός Ελλάδας, δεν είναι απίθανο ένα ατύχημα, το οποίο θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Όμως στο Μαξίμου αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας πως το νέο αφήγημα του πρωθυπουργού είναι ικανό να αλλάξει τα δεδομένα. Εξάλλου, πολλοί εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού ποντάρουν σε μία αλλαγή δυναμικής όταν επιτευχθεί το εγχείρημα για την ενιαία Κεντροδεξιά.

Σε αυτό το σκηνικό, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φέρεται αρκετά προβληματισμένος για την επιτυχία του εγχειρήματος του Αντ. Σαμαρά για την επανένωση και ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροδεξιάς. Ο ίδιος ακόμα δεν έχει αποφασίσει εάν θα παραστεί στην πρώτη εκδήλωση που γίνεται συμβολικά και σημειολογικά στη Χαλκιδική, όπου ο θείος του και ιδρυτής της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Καραμανλής, έδωσε στη δημοσιότητα την ιδρυτική διακήρυξη θέσεων και αρχών στο πρώτο συνέδριο.

Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και του μετέφερε την πρόσκληση από τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν τον πήρε τηλέφωνο, αλλά απάντηση δεν έλαβε.

Τόσο στη Συγγρού, όσο και στο Μαξίμου οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην ανάγκη να απαλλαγεί το κόμμα από τα φαινόμενα εσωστρέφειας που πυκνώνουν εσχάτως, αλλά και η κυβέρνηση από το άγχος που προκαλούν στη Βουλή οι κινήσεις των βουλευτών σε κρίσιμες ψηφοφορίες ή ακόμη και οι απειλές για καταψήφιση νομοσχεδίων, αλλά και η μανία των υπογραφών ερωτήσεων για κάθε θέμα.

Τα συμπτώματα αυτά, παρ’ ότι δεν απειλούν τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκαλούν πονοκέφαλο στους υπουργούς και εύλογη ανησυχία στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ., Αντ. Σαμαρά, ο οποίος διερωτήθηκε εσχάτως «τι συμβαίνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα;».

Ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί τις επιλογές του με επιμέρους ομάδες του κυβερνώντος κόμματος. Αντιθέτως, μεταδίδεται ότι όποιος θέλει ακολουθεί, αλλιώς κατεβαίνει από το τρένο. Το ζητούμενο όμως για τον πρωθυπουργό αυτή την περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση εισέρχεται στο κρίσιμο διάστημα των 120 ημερών, όπου εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, είναι να ανασυνταχθεί η κεντροδεξιά.

Οι εισηγήσεις στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γνώση της ρευστότητας που αποκτούν οι εξελίξεις, αλλά οι απόπειρες να συμμαζέψουν τα πράγματα δεν αποδίδουν. Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να ενισχύσει την παρουσία του και να επαναφέρει το δόγμα ότι η διακυβέρνηση υπόκειται στην «ενός ανδρός αρχή», αλλά οι εσωκομματικές συνθήκες και η θολή κυβερνητική εικόνα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Τώρα ο επόμενος σταθμός είναι η περίφημη οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση, από την οποία ο πρωθυπουργός εξαρτά πολλά στον δρόμο για τις εκλογές και την τελική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από το πρωθυπουργικό γραφείο το μήνυμα είναι σαφές: το τελικό κριτήριο είναι το συνολικό συμφέρον του κόμματος.

Αυτό εξηγεί και την κινητικότητα που παρατηρείται εσχάτως στο εσωτερικό της Ν.Δ. και της κυβέρνησης. Κορυφαία στελέχη άρχισαν εκ νέου έναν κύκλο διακριτικών επαφών μεταξύ τους, ενώ κομματικοί και κυβερνητικοί παράγοντες με αποκλίνουσες ως πρόσφατα διαδρομές βρίσκονται σε διαρκή επαφή μεταξύ τους και με ομάδες βουλευτών.

Βέβαια, παρά τα όποια ενδοκυβερνητικά προβλήματα στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι αξιολόγηση της τρόικας καθιστά απαγορευτική την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από το Μαξίμου, οι συνταγματικές προθεσμίες για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα τηρηθούν «υποχρεωτικά». Σε αυτήν τη θέση καταλήγουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, δεδομένου ότι η αξιολόγηση και η ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Συνεπώς, λένε, η προεδρική διαδικασία θα ξεκινήσει κανονικά με το νέο έτος, το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου που επιβάλλει το Σύνταγμα.

Στο μεταξύ, θα κορυφωθεί η πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει στη διαπραγμάτευση για το χρέος. «Όχι μόνο από εμάς αλλά και από τους εταίρους», εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, καθώς, όπως λένε, «θα ζητηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει θέση». Στελέχη του ΠΑΣΟΚ μάλιστα επικαλούνται την ανάλογη τακτική που είχε επιλεγεί το φθινόπωρο του 2011 προκειμένου η «αντιμνημονιακή» τότε Ν.Δ. να αποσαφηνίσει, δημοσίως κι επισήμως, τη θέση της, με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου και την προσυπογραφή του δεύτερου Μνημονίου.

Στο θέμα, εξάλλου, του εκλογικού νόμου, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να εμφανίζονται διχασμένοι. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ανάγκη αλλαγής του, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, διότι, όπως είπε και στη ΔΕΘ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «αυτό δόθηκε όταν τα κόμματα εξουσίας έπιαναν ποσοστά 40-45% για να βοηθηθούν να συγκροτήσουν ισχυρές κυβερνήσεις», ενώ με ποσοστά πέριξ του 25% επιβάλλεται η ενίσχυση των συνεργασιών.

Διευκρινίζει, πάντως, ότι μία τέτοια νομοθετική κίνηση πρέπει να γίνει μετά την προεδρική εκλογή, όταν δηλαδή θα έχουν αποκλεισθεί οι πρόωρες εκλογές. Το Μαξίμου εξακολουθεί να απαντά ανεπισήμως «ξεχάστε το», με το επιχείρημα ότι η κατάργηση του μπόνους «θα δείξει πανικό» και παραδοχή της σταθερής πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ την οποία θεωρούν συγκυριακή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα