«Παρτίδα» για τρεις η πώληση του Τ.Τ.

Όπως όλα δείχνουν, εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς που… αυτοεξαιρέθηκε και την Eurobank, η οποία την προηγούμενη Παρασκευή (28/6) με δήλωση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της επιβεβαίωσε και επισήμως το ενδιαφέρον για την εξαγορά του Τ.Τ. Για το Ταχυδρομικό αναμένεται να κινηθεί και η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank. Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι το ενδιαφέρον για την εξαγορά του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν περιορίζεται εντός των συνόρων. Ήδη κάποιοι ξένοι παίκτες κάνουν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο και, ανεξάρτητα με τις πιθανότητες που έχουν να κερδίσουν τη μάχη, ζήτησαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την προς πώληση τράπεζα (όπως για παράδειγμα έκανε το hedge fund Bawpost από τις ΗΠΑ), ενώ αναμένεται ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν κι άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

 

Το dead line

Κάπου εδώ όμως σταματούν τα… εύκολα και αρχίζουν οι «γρίφοι». Ο πρώτος εξ αυτών έχει να κάνει με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τι λένε αυτά; Καταρχήν υπάρχει το ζήτημα των μη δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα κατατεθούν από τους επίδοξους αγοραστές το πενθήμερο που ξεκινάει τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, ώστε να αξιολογηθούν και να «προκριθούν» –ή όχι– στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Ως προς το dead line της πώλησης, τώρα, το data room που ενεργοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου θα μείνει ανοικτό τυπικά έως τις 15 Ιουλίου, αλλά μετά την παράταση που έδωσε η τρόικα, όλα θα ξεκαθαρίσουν (εκτός απροόπτου πάντα) στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Και επειδή η διεκδίκηση της «τράπεζας της αποταμίευσης» μόνο περίπατος δεν θα είναι για τους επίδοξους μνηστήρες, εδώ αρχίζει ο δεύτερος γρίφος που αφορά το ποιοι, με ποιες πιθανότητες και με τι προσδοκίες θα στηθούν στη γραμμή της αφετηρίας. Ας τα δούμε ένα-ένα…

 

Οι διεκδικητές…

Αν εξαιρεθούν οι βολιδοσκοπήσεις από το εξωτερικό, που όπως είπαμε στον πρόλογο δεν μοιάζουν να έχουν μεγάλη τύχη (σ.σ.: τα hedge funds που ενδιαφέρθηκαν δεν πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας που έχει θέσει το Ευρωσύστημα), τότε η διεκδίκηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα είναι μια παρτίδα στην οποία θα συμμετάσχουν οι τρεις εγχώριοι συστημικοί «παίκτες»: η Εθνική Τράπεζα, η  Εurobank και η Alpha Bank, οι οποίες πέρασαν στην επόμενη φάση (σ.σ.: υπέγραψαν σύμφωνο εμπιστευτικότητας) και απέκτησαν πρόσβαση στο data room.

# ΕΤΕ: Κύκλοι που πρόσκεινται στην Εθνική δηλώνουν ότι η τράπεζα θα διεκδικήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση απόκτησής του η ΕΤΕ θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τη ρευστότητά της και επομένως τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Εθνική θέλει να προχωρήσει σε κινήσεις που θα αυξήσουν από το 7,8% στο 9% τα εποπτικά κεφάλαια, ενώ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σε περίπτωση απόκτησης το Νέου Τ.Τ. από την ΕΤΕ, οι καταθέσεις των δύο τραπεζών θα αγγίξουν αθροιστικά τα 71 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας έστω και οριακά το ύψος των συνολικών χορηγήσεων (70,9 δισ. ευρώ ).

# ΕUROBANK: Η νέα υπό τον κ. Χρήστο Μεγάλου διοίκηση της τράπεζας εμφανίζεται αποφασισμένη να διεκδικήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Βέβαια, δεν αρκεί να θέλει, πρέπει και να… μπορεί. Το λέμε αυτό γιατί εξαιτίας τού ότι η Eurobank βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κράτους, το «πράσινο φως» για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό πώλησης του Τ.Τ. θα το δώσουν η τρόικα, η Τράπεζα της Ελλάδος και σε δεύτερο επίπεδο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτός ο σκόπελος ωστόσο δεν φαίνεται να απασχολεί την Eurobank, η οποία λέγεται ότι έχει στα συρτάρια της εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που δεν καταφέρει να αποκτήσει το Τ.Τ. Πάντως, στα ισχυρά χαρτιά της Eurobank περιλαμβάνεται η ύπαρξη ενδιαφέροντος από ξένα funds για τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο. Πέραν της Fairfax Holdings, η οποία δήλωσε το ενδιαφέρον της στην προηγούμενη διοίκηση της Eurobank, υπάρχουν άλλοι δύο-τρεις ξένοι, που δείχνουν ενδιαφέρον να εισέλθουν στην Eurobank και είναι επενδυτές «καλύτερης ποιότητας».

# ALPHA BANK: «Μας ενδιαφέρει η εξαγορά του Τ.Τ. και θα καταθέσουμε σοβαρή πρόταση», είπαν πρόσφατα από το βήμα της τακτικής Γ.Σ. της τράπεζας ο εκτελεστικός πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δ. Ματζούνης, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι «στόχος της Alpha είναι η διατήρηση του Τ.Τ. ως αυτόνομου τραπεζικού ιδρύματος και επανάκτηση του παραδοσιακού του προφίλ, δηλαδή της τράπεζας για τον μικρό και μεσαίο αποταμιευτή, αλλά με σύγχρονες υπηρεσίες». Η πρόθεση λοιπόν της Alpha δεν μπορεί να γίνει πιο σαφής, ειδικά σε μία περίοδο όπου μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης έχει ανοίξει μία κουβέντα περί της ανάπτυξης δικτύου Ταμιευτηρίων που στοχεύει στη διοχέτευση ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι αρκετό αυτό για να… απονεμηθεί στην Alpha το χρίσμα του φαβορί της διεκδίκησης του Τ.Τ.; Ίσως όχι, αλλά το κλειδί –λένε οι γνωρίζοντες– βρίσκεται αλλού: μπορεί μεν το νέο Ταχυδρομικό να ανακεφαλαιοποιήθηκε, αλλά μέρος των κεφαλαίων εξανεμίζονται ή θα εξανεμιστούν αφενός από τις  ζημιές που γράφει η τράπεζα και αφετέρου από το κόστος του προγράμματος  εθελουσίας εξόδου που βρίσκεται σε εξέλιξη (σ.σ.: Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε την Πέμπτη 4 Ιουλίου και στόχος είναι η απομάκρυνση τουλάχιστον 700 εργαζομένων). Σύμφωνα λοιπόν με τους ίδιους ανθρώπους, η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της Alpha Bank δίνει τα εχέγγυα ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις όποιες μελλοντικές ανάγκες προκύψουν, γεγονός που μετράει στα υπέρ της τράπεζας του Γ. Κωστόπουλου.

 

…και οι προσδοκίες τους

Σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση του Νέου Τ.Τ. θα βελτίωνε τη ρευστότητα και των τριών συστημικών τραπεζών (Εθνική, Eurobank και Alpha), αφού οι καταθέσεις της επονομαζόμενης τράπεζας της αποταμίευσης ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ, το ενεργητικό της ανέρχεται πλέον (μετά το «κούρεμα» των ομολόγων και το σπάσιμο σε good και bad bank) σε περίπου 15 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαιά της σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Εξάλλου υπάρχει και η προφανής προσδοκία των επίδοξων μνηστήρων. Ότι δηλαδή η απόκτηση του Τ.Τ. θα δημιουργήσει στον όποιο αγοραστή τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε είτε να απελευθερωθεί μια ώρα αρχύτερα από τα δεσμά του ΤΧΣ, είτε να «οχυρωθεί» από τα απόνερα της υφεσιακής καταιγίδας.

 

Η πολύφερνη νύφη σε αριθμούς

 

ΥΨΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: +11 δισ. ευρώ, με το κόστος πρόσκτησης των καταθέσεων να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου, λόγω της ικανοποιητικής συμμετοχής των καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου.

ΥΨΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ: 7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια τα οποία όμως έχουν επαρκείς καλύψεις, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους έχει χορηγηθεί πριν από την έκρηξη τιμών στην κτηματαγορά, και επομένως το «νέο ΤΤ» διαθέτει υποθήκες χαμηλότερες από την τρέχουσα εμπορική αξία των ακινήτων.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Περίπου του 60%, όταν ο αντίστοιχος δείκτης στις συστημικές τράπεζες φθάνει και στο 140%.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: «Έκλεισε η περίοδος αβεβαιότητας για το τραπεζικό σύστημα»

 

Για οριστικό τέλος της περιόδου αβεβαιότητας που είχε εγκατασταθεί το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Σταύρος Λεκάκος (φωτ.). Με αφορμή την εισαγωγή των νέων μετοχών της Πειραιώς στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο CEO της τράπεζας τόνισε τα εξής:

«Έκλεισε η περίοδος αβεβαιότητας για το τραπεζικό σύστημα, με την αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Από εδώ και πέρα ξεκινάει η προσπάθεια για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των επιχειρήσεων, με όρους ανταγωνιστικούς και με στόχο την ουσιαστική συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας».

Παρών στην εκδήλωση της έναρξης της σημερινής συνεδρίασης και ο πρόεδρος του Χ.Α., κ. Σ. Λαζαρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι η εισαγωγή των νέων μετοχών και των warrants της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιείται με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα με τη μεταφορά πόρων. «Ελπίζω να βρεθούν σύντομα λύσεις για τη μεταφορά πόρων στην ανάπτυξη», ευχήθηκε ο κ. Λαζαρίδης.

 

13 μεγάλες τράπεζες στο στόχαστρο της Κομισιόν

Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών τίθενται να «στηθούν» 13 μεγάλες τράπεζες για παραβάσεις αντιμονοπωλιακών κανόνων αναφορικά με την αγορά ασφαλίστρων κινδύνου, των περιβόητων CDS. Πρόκειται για τις Bank of America, Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Citigroup, Morgan Stanley, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, RBS και UBS.

Η Κομισιόν ενημέρωσε εγγράφως τόσο τις παραπάνω τράπεζες, όσο και την ISDA (International Swaps and Derivatives Association), αλλά και την εταιρεία συλλογής οικονομικών στοιχείων Markit, για τις παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που εντόπισε. Κομβικό ερώτημα της έρευνας των ευρωπαϊκών αρχών είναι το αν οι επενδυτές είχαν τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης και από άλλες πηγές για τις συναλλαγές στην αγορά των CDS. Και το στοιχείο αυτό είναι κομβικό γιατί αν οι τράπεζες που ερευνώνται έδιναν τις περισσότερες πληροφορίες (τιμές, δείκτες κ.ά.) μόνο στην εταιρεία Markit, η πρακτική ή θα ήταν προϊόν «συνωμοσίας» των τραπεζικών dealer ή θα αποτελούσε κατάχρηση πιθανής συλλογικής δεσπόζουσας θέσης.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η αποστολή της κοινοποίησης των αιτιάσεων δεν προδικάζει την τελική έκβαση της έρευνας, αλλά είναι σαφές ότι αν διαπιστωθεί ότι οι παραπάνω φορείς απέκλειαν με κάποιο τρόπο άλλους φορείς, τότε εντοπίζονται μονοπωλιακές πρακτικές οι οποίες πρέπει να τιμωρηθούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα