Αδειάζουν από «ζεστό» χρήμα οι τράπεζες

Στο… κόκκινο βρίσκεται η αγωνία των διοικήσεων των τραπεζών, καθώς ο συνδυασμός συνεχιζόμενων αναλήψεων και αύξησης των κόκκινων δανείων, απειλεί να τινάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στον αέρα.

Η κατάσταση είναι, πλέον, οριακή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χορηγεί -μέσω του ELA- ρευστότητα με το σταγονόμετρο, της τάξεως των 400 – 600 εκατ. ευρώ. Οι «τρομοκρατικές» δηλώσεις με συνεχείς αναφορές στο ενδεχόμενο Grexit ή στην πιθανότητα εφαρμογής και στην Ελλάδα μοντέλων τύπου Κύπρου (περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων και κούρεμα καταθέσεων) αναζωπύρωσε τις τελευταίες δύο ημέρες το κύμα αναλήψεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποσύρθηκαν ποσά άνω των 700-800 εκατ. ευρώ μέσα στα τελευταία δύο 24ωρα. Την ίδια ώρα και το Δημόσιο αδειάζει  τόσο τους δικούς του λογαριασμούς όσο και αυτούς φορέων της γενικής κυβέρνησης ώστε να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Λαμβάνοντας κανείς υπ’ όψιν όλα αυτά, αντιλαμβάνεται πως η τονωτική ένεση των 400 εκατ. ευρώ που έδωσε η ΕΚΤ την Τετάρτη -ανεβάζοντας το όριο του ELA στα 69,8 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι πάρα πολύ μικρή. Παράλληλα, η διαδικασία επανεξέτασης του ορίου, αναμένεται να επαναληφθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα χωρίς -τουλάχιστον με βάση τα τελευταία δεδομένα- να υπάρχουν πολλές ελπίδες για βελτίωση της αντιμετώπισης απέναντι στις ελληνικές τράπεζες.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι πως τις τελευταίες 10 εβδομάδες, έχουν φύγει από τα ταμεία των ελληνικών τραπεζών 25 δισ. ευρώ, ενώ τα κόκκινα δάνεια εκτιμάται πως έχουν ξεπεράσει, πλέον, τα 80 δισ. ευρώ -χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνονται τα δάνεια που έχουν μπει σε καθεστώς ρύθμισης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα