Τροχιοδεικτικά διαφοροποίησης από Βενιζέλο

«Όταν ο πρόεδρος τον Φεβρουάριο του 2015 προέβλεπε το τι θα συμβεί με την κυβέρνηση Τσίπρα, ακόμη και εντός του κόμματος τον λοιδορούσαν. Δυστυχώς για τη χώρα δικαιώθηκε. Και δυστυχώς και για τους πολίτες που η καθημερινότητά τους χειροτέρεψε». Αυτά μας έλεγε εκ των βασικών συνομιλητών του Ευάγγελου Βενιζέλου, λίγα 24ωρα μετά την οργίλη διαφοροποίηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη στάση που κράτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη στο θέμα των τροπολογιών του Νίκου Παππά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανεξάρτητα το τι λένε γι’ αυτόν, είναι αποφασισμένος να επιμείνει στις απόψεις του. Είτε αυτές είναι για τον νόμο Παππά, είτε για το φλερτ επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος εντός Βουλής δίνει ρεσιτάλ με την ευγλωττία του και τις εύστοχες παρεμβάσεις του, ενώ εκτός Βουλής με συνεχή ταξίδια και μέσω του ομίλου προβληματισμού του επικοινωνεί με τους πολίτες.

Δεν δέχεται σε καμία περίπτωση, όπως λένε οι συνομιλητές του, το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ουκ ολίγες φορές στις συζητήσεις του υπενθυμίζει τα όσα είχε προβλέψει στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου πριν από 1,5 χρόνο. Είναι δε κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά την ουσία των τροπολογιών του νόμου Παππά, καθώς υποστηρίζει πως δεν καταργείται, αλλά απλώς αναστέλλεται ο πυρήνας του νόμου του, που μετακυλύει στην κυβέρνηση τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Μάλιστα, το μήνυμα που στέλνει στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη είναι πως δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να διαφοροποιηθεί σε ονομαστική ψηφοφορία εάν διαφωνεί. Και όπως λέει, «εάν το ΠΑΣΟΚ θέλει να εκτίθεται, εγώ δεν θα ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο». Και οι αιχμές προς την κα Γεννηματά συνεχίζονται: «Εγώ ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τήρησα ως κόρην οφθαλμού τη συλλογικότητα του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», είπε και δεν έκρυψε ότι διαφωνεί και με τυχόν συναινετική στάση του κόμματός του στη διάσκεψη των προέδρων για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ενδεικτική της επιλογής του κ. Βενιζέλου, να μην κρύβει πλέον τις όποιες διαφωνίες του με το περιβάλλον της κας Γεννηματά, ήταν η απάντηση που έδωσε σε ερώτημα σχετικώς με την ενδεχόμενη επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. «Δεν είμαι στην πολιτική επειδή τα κρίνω όλα πολιτικά, συγκυριακά και ψυχρά, υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους και ιστορικής συνείδησης, τα οποία για εμένα προτάσσονται», είπε αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνυπάρξει εκ νέου με τον Γιώργο Παπανδρέου στο ίδιο κόμμα.

Ενδεχόμενη επιστροφή Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει φυγόκεντρες δυνάμεις. Ο κ. Βενιζέλος έθεσε, με τον τρόπο του, βέτο. «Το ζήτημα του κ. Παπανδρέου και των απόψεων που εκφράζουν οι περί αυτόν δεν είναι πολιτικό. Είναι ηθικό και ιστορικό», είπε και θύμισε την πολεμική του απέναντι στην Ελιά στις ευρωεκλογές του 2014, και τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές του 2015. Και στενοί του συνεργάτες υποστηρίζουν πως στην επιστροφή Παπανδρέου θα υπάρξουν κι άλλοι οι οποίοι θα αντιδράσουν. Εξάλλου, οι θύλακες του Βενιζέλου εντός της «πράσινης» Κ.Ο. κι εντός του κόμματος σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέα ποσότητα.

Ανοιχτή σύγκρουση
Στην πραγματικότητα, οι παροικούντες τη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν πλέον μία ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη δημόσια διαφωνία του τελευταίου επί της στάσης του κόμματος στην υπόθεση αδειών, κυρίως όμως μετά τις «προειδοποιητικές βολές» του ότι θα αντιδράσει, πιθανώς και αποχωρώντας από το κόμμα, σε περίπτωση που δρομολογηθεί η συμπόρευση με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου. Στο παρασκήνιο, μάλιστα, εξελίσσεται ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ για το ποιος θα χρεωθεί την ευθύνη μίας τέτοιας σύγκρουσης εφόσον αυτή εκδηλωθεί.

Στο στρατόπεδο του Ευάγγελου Βενιζέλου, τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ αισθήματά του φαίνεται να επικρατούν σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλοί να τον κατηγορούν για «λοξές ματιές» προς τη Ν.Δ. Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φροντίζει να δηλώνει «παρών» με κάθε ευκαιρία, ενώ όχημα στην πορεία του αυτή αποτελεί πλέον και η ιστοσελίδα e-kyklos που έχει ιδρύσει και με εκδηλώσεις της οποίας περιοδεύει ανά την Ελλάδα και διατυπώνει τις απόψεις του.

Και ο Χειμωνάς
Όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, η διαφοροποίηση του Βενιζέλου έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, καθώς και άλλα στελέχη του Κινήματος δεν βλέπουν με καλό μάτι τις γέφυρες συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας εξ αυτών είναι και ο Θανάσης Χειμωνάς, γραμματέας του Τομέα Πολιτισμού, που με άρθρο του σε ιστοσελίδα διαφοροποιείται της στρατηγικής της ηγεσίας του κόμματος.

Μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με το “Stop” που της έβγαλε το ΣτΕ για τα κανάλια, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μόλις εισπράξει την ισχυρότερη φάπα από την εποχή της 17ωρης “διαπραγμάτευσης”. Και ξαφνικά, το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας τις σχετικές τροπολογίες, προσφέρει απλόχερα μια σανίδα σωτηρίας. Γιατί; Κάποια “πράσινα” στελέχη μίλησαν για “συναίνεση”, άλλα έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν πως η ψήφος τους εξέθεσε(!) τον Παππά. Ασόβαρα πράγματα και το ερώτημα παραμένει: Για ποιο λόγο προέβη το ΠΑΣΟΚ σε μια τόσο αψυχολόγητη ενέργεια;

»Εδώ και καιρό λοιπόν, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια γραμμή: “Φέρτε πίσω τους ψηφοφόρους μας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας ενδιαφέρουν οι κεντρώοι, δεν χρειαζόμαστε νέους σε ηλικία ψηφοφόρους. Όσο και αν εγώ προσωπικά διαφωνώ, το θεωρώ απόλυτα θεμιτό. Το θέμα όμως είναι πως αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν κάποιοι κύκλοι (οι οποίοι ξεκινούν από την κομματική βάση και φτάνουν ως το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά) που έχουν αποφασίσει την πλήρη μετατροπή του κόμματος σε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε με άλλα λόγια μια ολική επαναφορά: Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησε να γίνει ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ.

»Μπορεί να αποδώσει αυτή η τακτική; Για μένα, όχι. Όντως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλατάρει κάποια στιγμή και, λογικά, κάποιοι συριζοταλιμπάν θα ξαναγίνουν “αυριανοτομπριστές”. Πόσοι θα είναι αυτοί όμως; Τι ηλικίας; Τι ποιότητας; Το ΠΑΣΟΚ θα καταλήξει ένα vintage κόμμα ηλικιωμένων. Κάτι ανάμεσα σε ΚΚΕ (χωρίς την διαχρονική ιδεολογία του αλλά και την δυναμική μιας ΚΝΕ και ενός ΠΑΜΕ) και ΔΗΚΚΙ. Ένα κόμμα που θα μπετοναριστεί αρχικά σε ένα ποσοστό γύρω στο 5-7% αλλά σταδιακά θα φθείρεται καθώς οι ψηφοφόροι του θα φεύγουν από τη ζωή λόγω γήρατος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα