SUPER LEAGUE: Η αναδιάρθρωση και οι μυαλοπώληδες (της πλάκας)

Την περασμένη εβδομάδα, χωρίς επίσημη ανακοίνωση, διέρρευσε το σχέδιο Βασιλειάδη για αναδιάρθρωση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Χωρίς κάποιοι, κυρίως μυαλοπώληδες κάποιων ΜΜΕ, να γνωρίζουν  λεπτομέρειες για τον τελικό σχεδιασμό της διεξαγωγής των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, έσπευσαν με κραυγαλέους τίτλους να ρίξουν στο πυρ το εξώτερον το σχέδιο αυτό, που στην ουσία αποτελούσε μια πρόταση, η οποία φυσικά θα έμπαινε στο τραπέζι των συζητήσεων για να βελτιωθεί.

Έτσι, φτάσαμε στο σημείο κάποιοι δημοσιογράφοι που ξύπνησαν το πρωί και χωρίς να έχουν πιει καφέ να κάνουν λόγο για πρωτάθλημα 20 ομάδων(!), χωρίς να έχουν καν τη νοητική ικανότητα να αντιληφθούν ότι μετά τα Χριστούγεννα η λεγόμενη Α΄ Κατηγορία, ή Super League 1, θα έχει μόνο 10 ομάδες, από τις οποίες οι μισές θα διαγωνίζονται για την έξοδο στην Ευρώπη (αφού 5 ομάδες μετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA) και οι άλλες 5 θα δίνουν μάχη για να μην πέσουν στη Super League 2, κατηγορία στην οποία επίσης θα διαγωνίζονται 10 ομάδες, οι δύο για να ανέλθουν στη Super League 1 και τρεις ή τέσσερις για να μην πέσουν στην Football League.

Αντιδράσεις του τύπου Μάρθα Βούρτση και Νίκου Ξανθόπουλου εκφράστηκαν από κάποιους κονδυλοφόρους για την πρόθεση του υπουργού Βασιλειάδη να θεσμοθετήσει την ενίσχυση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με ποσόν 30 εκατ. ευρώ περίπου, από τη φορολόγηση του ποδοσφαιρικού τζόγου, δηλαδή του ΠΡΟΠΟ και του Στοιχήματος. Οι κορόνες για λεφτά που έπρεπε να πάνε στους συνταξιούχους, στους πρόσφυγες, στο ΠΙΚΠΑ και άλλους φορείς έδιναν κι έπαιρναν υπό μορφή ασπρόμαυρων ελληνικών ταινιών του 1950.

Δηλαδή, με λίγα λόγια, οι κύριοι αυτοί έβλεπαν ότι είναι σωστό το κράτος και οι στοιχηματικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τις ομάδες και τα σήματά τους για να κερδίζουν, χωρίς να δίνουν ούτε ευρώ σ’ αυτές.

Βεβαίως, οι κονδυλοφόροι αυτοί προφανώς έχουν εικόνα για τα δικαιώματα που απομένουν υπέρ των ομάδων από τα έσοδα του ποδοσφαιρικού τζόγου, εμβέλειας μέχρι την…Αγουλινίτσα το πολύ.  Αλλιώς θα ήξεραν ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως στην Αγγλία οι λοταρίες δίνουν μεγάλα ποσά στις ομάδες για να χρησιμοποιούν τα σήματά τους, στον ποδοσφαιρικό στοιχηματικό τζόγο.

Το μερτικό από τον ποδοσφαιρικό τζόγο ήταν και είναι πάγιο αίτημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από το 1979 που ιδρύθηκε η ΕΠΑΕ (σημερινή Super League). Το λάθος των σημερινών ηγητόρων της Super League ήταν ότι δεν προσπάθησαν ακόμη και με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Τώρα που ένας υπουργός κατανοώντας προφανώς αφενός μεν ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο που βρίσκεται στον πάτο του βαρελιού έχει ανάγκη από βοήθεια, και αφετέρου ότι μια προσφυγή σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια ενδεχομένως θα ευδοκιμούσε και θα καταλόγιζε πολύ μεγαλύτερα ποσά, σκέφθηκε να θεσμοθετήσει το ποσόν των 30 εκατ. ευρώ ως ανταπόδοση για τη χρήση του σήματος των ομάδων. Οι ίδιοι δημοσιογράφοι, που ζουν από το ποδόσφαιρο όπως και τα αφεντικά τους, άρχισαν τις κορόνες για λεφτά που αντί να πάνε στους συνταξιούχους και στους πρόσφυγες, θα πάνε στο ποδόσφαιρο.

Μια δεύτερη κατηγορία «αντιδρούντων» ήταν οι γνωστοί καρεκλοκένταυροι στα διοικητικά του ποδοσφαίρου, οι οποίοι βλέποντας να χάνουν την παρεμβατική τους ικανότητα λόγω άγνοιας έκαναν λόγο ότι γα την αναδιάρθρωση «πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν από το ποδόσφαιρο», δηλαδή, από τους ίδιους.

Μα όταν τον περασμένο Νοέμβριο του 2017, ετέθη θέμα μείωσης των ομάδων, σύμφωνα με δεκάδες μελέτες εταιρειών όπως της Deloite κ.ά., εκείνοι αποφάσισαν να μη μειωθούν οι ομάδες, και αντί play off που θα έδινε ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα, προτίμησαν να θεσμοθετήσουν μια μορφή φιλικών αγώνων τύπου League Cup, το οποίο τελικά ούτε και αυτό υλοποιήθηκε ποτέ.

Αντίθετα, απαίτησαν(!) λεφτά από τη NOVA, για ένα προϊόν που σε αγώνες ντέρμπι είχε – δεν είχε 5.000-6.000 εισιτήρια, τινάζοντας στον αέρα την κεντρική διαχείριση.

Η άποψή τους ότι τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση τις παίρνουν η Super League και η ΕΠΟ –απόψεις που δυστυχώς διατύπωσαν και κάποιοι άσχετοι εκπρόσωποι πολιτικών  παρατάξεων– φαίνεται ότι οφείλεται σε άγνοια ή σε απώλεια μνήμης.

Και αυτό γιατί η Super League ιδρύθηκε με τον νόμο 3479/2006 του τότε υπουργού Γιώργου Ορφανού, χωρίς καμία συμμετοχή ή απόφαση των ΕΠΟ και ΕΠΑΕ, και των διεθνών αθλητικών φορέων FIFA και UEFA.

Ομοίως η διαδικασία για τις εκλογές της ΕΠΟ να γίνεται με εκλέκτορες και όχι με μία ψήφο η κάθε ένωση, έγινε με νομοθετική ρύθμιση το 2004 (νόμος 3262/2004), χωρίς ΕΠΟ και ΕΠΑΕ να αντιδράσουν.

Ούτε βεβαίως υπήρξε αντίδραση της UEFA και της FIFA, αφού ο τότε γκαουλάιτερ της Μάλτας, κάποιος κύριος Μιφσούτ θα ’πινε το ποτό του σε κάποιο στριπτιζάδικο…

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης σε πενηνταράκια…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, στη Super League θα ενταχθούν 20 ομάδες, 16 από το φετινό πρωτάθλημα, και 4 από τις πρώτες θέσεις της Football League, δηλαδή ΟΦΗ, Άρης, Παναχαϊκή και Κισσαμικός.

Σημείωση: Υπάρχει σκέψη αν τελικά αποφασιστεί να υποβιβαστούν Κέρκυρα και Πλατανιάς τις θέσεις τους να καταλάβουν Δόξα Δράμας και Τρίκαλα. Ο προβληματισμός έγκειται στο  ότι οι δύο υποβιβασθείσες ομάδες έχουν ήδη τη δομή και την εμπειρία μιας ΠΑΕ, καθώς επίσης και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία τους.

Οι 20 ομάδες με κλήρωση χωρίζονται σε 2 ισοδύναμες δεκάδες.

Η κλήρωση γίνεται μεταξύ των μεγάλων ομάδων (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός) που ανά δύο τοποθετούνται σε δύο ομίλους. Το ίδιο γίνεται και με τις 6 επόμενες, ίδιας δυναμικότητας, οι οποίες ανά τρεις τοποθετούνται επίσης στους δύο ομίλους. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται για τους 6 τελευταίους του φετινού πρωταθλήματος, που ανά τρεις τοποθετούνται στους προαναφερθέντες δύο ομίλους. Οι 4 ομάδες της Football League που προαναφέραμε ομοίως τοποθετούνται με κλήρωση ανά δύο στους δύο ομίλους.

Έτσι σχηματίζονται δύο δεκάδες ομάδων περίπου ισοδύναμες, οι οποίες δίνουν 18 αγώνες η καθεμία. Δηλαδή, εντός κι εκτός έδρας.

Έτσι, περίπου τον Γενάρη του 2019 θα υπάρχει μία βαθμολογία από 1-10 για κάθε έναν από τους δύο ομίλους.

Οι 5 πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο, δηλαδή συνολικά 10 ομάδες, οι πλέον ισχυρές, κάνουν επίσης ένα νέο πρωτάθλημα 18 αγώνων, με στόχο οι 5 πρώτες ομάδες να καλύψουν τις θέσεις στις διεθνείς οργανώσεις της UEFA. Ενώ οι δύο τελευταίες να αποφύγουν τον υποβιβασμό τους στον δεύτερο όμιλο, μικρότερης δυναμικότητας. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για τις απομείνασες 10 ομάδες, οι οποίες σε 18 αγώνες έχουν στόχο οι μεν 2 πρώτες στη βαθμολογία ομάδες να ενταχθούν στην ισχυρή δεκάδα, οι δε τρεις ή τέσσερις τελευταίες να αποφύγουν τον υποβιβασμό στη Football League.

Η Football League στο επόμενο πρωτάθλημα 2018-2019 θα έχει στις τάξεις της 12 ομάδες.

Αυτό είναι σε γενικές το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Βεβαίως υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν, κανονισμοί που πρέπει να τροποποιηθούν, καταστατικά που πρέπει ν’ αλλάξουν μορφή, οικονομικά κονδύλια που πρέπει με προσοχή να κατανεμηθούν. Χρειάζεται λοιπόν διάλογος και όχι αφορισμοί και μπουρδολογίες από τους γνωστούς μυαλοπώληδες που όμως ζουν και σιτίζονται από την ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα