Βόρεια Μακεδονία και βόρειοι διαιτητές

Η ΕΠΟ κι ο πρόεδρος Γραμμένος προσωπικά είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο στην «κανονικότητα» την προσεχή σεζόν. Έχουν έναν ολόκληρο χρόνο εμπειρίας, θα λύσουν το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μάλιστα, ψάχνουν να βρουν κι ένα σλόγκαν για να γίνει συνείδηση των Ελλήνων. Η «εξυγίανση» δεν πουλάει, πια, ξέφτισε. Ρεντίκολο έγιναν και η έννοια και η ΕΠΟ, με όσα έγιναν την περασμένη σεζόν. Ήταν πρώτα η «εξομάλυνση» του Δρόσου, μετά σκέφτηκαν ότι η «εξυγίανση» ήταν το καλύτερο. Κι ο λαός του ποδοσφαίρου περιμένει εναγωνίως το νέο σλόγκαν του προέδρου Γραμμένου, για να το υιοθετήσει αμέσως και να πορευτεί μ’ αυτό στο νέο πρωτάθλημα. Υποχρέωση και καθήκον του κάθε Μέσου είναι να βοηθήσει τον πρόεδρο Γραμμένο να βρει το σλόγκαν αυτό, κι εμείς στην «Α» έχουμε να κάνουμε μερικές προτάσεις, όχι μόνο να θίγουμε τα κακώς κείμενα.  Προτείνουμε, λοιπόν, στον πρόεδρο Γραμμένο διάφορα σλόγκαν κι ας διαλέξει. Και πρώτα απ όλα, δεν είναι κακό να ονομάσει τη νέα προσπάθεια «Severna Dobrosini», κατά το Severna Makedonija. Βόρεια Ντομπροσύνη, δηλαδή. Θα έχει, έτσι προσφέρει και υπηρεσίες στην κυβέρνηση, που πασχίζει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι έλυσε το «Μακεδονικό» με τον καλύτερο τρόπο. Κι όποιον αντιδράει και μιλάει υποτιμητικά για τη διαιτησία και τις αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων, η ΕΠΟ να τον τιμωρεί ακόμα και με αφαίρεση βαθμών, όπως λέει το γράμμα που έστειλε η Φατμά Σαμούρα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και να τον κατατάσσει, που είναι το πιο σημαντικό. Όπως η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «φασίστες» και «Χρυσαυγίτες» όσους αντιδρούν για το ξεπούλημα της Μακεδονίας, έτσι κι ο Γραμμένος να τους αποκαλεί «σταγονίδια».

Πέρα από αυτό, μπορεί να παίξει ο πρόεδρος Γραμμένος και με άλλα ΣΥΡΙΖΑίικα σλόγκαν, όπως «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη» κ.λπ. Όπως στην περίπτωση της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ. Ήταν δίκαιο να πάρουν από έναν τίτλο, γιατί ήταν οι καλύτερες ομάδες. Βρήκε ανταπόκριση το σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ στο ποδόσφαιρο.

Σε έναν υπερβατικό διαλογισμό, θα μπορούσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ να ονομάσει το νέο project «δημοκρατία του Γραμμένου», για να κάνει συνειρμούς με τη «δημοκρατία του Καμμένου», αλλά λίγοι θα το καταλάβουν αυτό. Δεν διαθέτουν τα αποθέματα σοφίας οι Έλληνες να εντρυφήσουν στη «νέα δημοκρατία» του Καμμένου και του Γραμμένου.

Πάμε παρακάτω. Του χρόνου, λέει, μόλις αρχίζει το πρωτάθλημα, ο Γραμμένος θα επιβάλει ποινές για δηλώσεις παραγόντων κυρίως προς τον Τύπο.  Και πέρυσι τα ίδια ίσχυαν, οι ίδιες διατάξεις. Γιατί δεν τις εφάρμοσε η ΕΠΟ; Ο Σάββας Θεοδωρίδης έπρεπε να είχε ρίξει τον Ολυμπιακό στο ερασιτεχνικό και να παίζει με τον Αργοναύτη, με όσα δήλωνε μετά από κάθε παιχνίδι. Ο Γιώργος Σαββίδης θα έβλεπε ΠΑΟΚ εναντίον Απόλλωνα Ζαγκλιβερίου, έτσι και εφαρμοζόταν ο πειθαρχικός κώδικας, με όσα έχει ποστάρει στο instagram. Γιατί, λοιπόν, ο Γραμμένος και τα δικαιοδοτικά όργανα αδρανούσαν; Πολύ απλά, γιατί κανένας δεν πίστευε στην «εξυγίανση», ούτε καν ο ίδιος ο Γραμμένος. Πανέξυπνος άνθρωπος είναι ο Γραμμένος, αντιλαμβάνεται τι ακριβώς έπαιξε πέρυσι με τη διαιτησία, αλλά δεν μπορούσε να κάνει και τίποτα και γι’ αυτό άφηνε τους παράγοντες ν’ αλωνίζουν στα κανάλια. Στο φινάλε, ας μην προκαλούσαν οι διαιτητές, να μην έκαναν δηλώσεις «δυσφημιστικές» οι παράγοντες. Τώρα, τι ακριβώς «δυσφημούσαν» οι παράγοντες είναι μία άλλη ιστορία. «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται», λέει ο θυμόσοφος λαός.

Εφέτος, όμως, ο Γραμμένος είναι αποφασισμένος να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Πρόστιμο στην αρχή, διπλασιασμό του προστίμου τη δεύτερη φορά και αφαίρεση βαθμών την τρίτη φορά. Κι αυτό λέγεται «δημοκρατία», έτσι; Να μην έχει λόγο ο παράγοντας, όταν τον σφάζουν στο γόνατο. Να γίνεται πέναλτι ένα μέτρο από τη μεγάλη περιοχή και ο θιγόμενος να κάνει τουμπέκα.

Κι όχι μόνο αυτό. Αν, λέει, οπαδοί μπουκάρουν τρεις φορές στο γήπεδο, η ομάδα θα υποβιβάζεται. Επειδή η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα και μέρος του λεγόμενου «δυτικού πολιτισμού», σε ποια χώρα της Ευρώπης γίνεται το ίδιο; Να μας το πουν, να το μάθουμε κι εμείς για να μη μας φάει η αγωνία;

Κι αφού είναι τόσο αποφασισμένος ο πρόεδρος Γραμμένος, γιατί δεν βγαίνει για φαγητό με τον Πορτογάλο «μέγα θαλασσοπόρο» της «εξυγίανσης» Μέλο Περέιρα, να τον ρωτήσει πόσα τηλεφωνήματα έχει δεχτεί για να μην πάρει η «σκούπα» τα «δικά μας παιδιά» και να τα αφήσει και για του χρόνου να σφυρίζουν; Γιατί η «Severna Dobrosini» απ’ εκεί πρέπει να ξεκινήσει. Εκ των έσω. Ο «θαλασσοπόρος» Πορτογάλος που σαν έναν από τους εθνικούς ήρωες της πατρίδας του, τον Μπαρτολομέου Ντίαζ ντε Νοβάες, έκοψε τις… θάλασσες για να έρθει στην Ελλάδα να φτιάξει τη διαιτησία και ενθυλακώνει δέκα χιλιάδες ευρώ τον μήνα, να ενημερώσει τον Γραμμένο, σε ποιους απαντάει στο τηλέφωνο και σε ποιους όχι. Έτσι, για την ιστορία. Να το γνωρίζει ο υπέρτατος θεσμικός παράγων του ποδοσφαίρου.

Τη λίστα με τους διαιτητές, που θα σφυρίξουν την προσεχή σεζόν, πριν την πάρει στα χέρια του την Παρασκευή (22/6) το πρωί ο Γραμμένος την είχε δει; Αμφιβάλλω. Γι’ αυτό και υπήρχε μια ανησυχία, κυρίως από τον ΠΑΟΚ. Τόσα χρήματα δόθηκαν στις εκλογές της ΕΠΟ και δεν έπιασαν τόπο. Εν κατακλείδι, είναι αλήθεια ότι έγινε «ντέρμπι» για τους πίνακες. Υπάρχει ένα ακόμα ερώτημα, πρόεδρε Γραμμένε: Γιατί τους πίνακες διαιτησίας τους έφτιαξε ο Πορτογάλος «θαλασσοπόρος» και όχι ο Φερνάντεζ Μαρίν, ο Ισπανός κι επίσης «θαλασσοπόρος» της  «Severna Dobrosini»; Γι’ αυτό δεν τον κάλεσε τον Μαρίν ο Περέιρα; Πότε πρόλαβε να τον ενημερώσει; Άρχισε και το Μουντιάλ και λογικά ο Μαρίν δεν θα άφηνε τον Ινιέστα και τον Ιέρο να έρθει στην Ελλάδα για ν’ ασχοληθεί με τον Μάνταλο και τον Αρετόπουλο. Ένα άλλο, ωστόσο, ερώτημα που εγείρεται είναι και το εξής: Ο Μέλο Περέιρα έφτιαξε μόνος τους πίνακες διαιτησίας ή δέχτηκε στο γραφείο του και «ενδιαφερόμενους»; Προφανώς και δεν δέχτηκε κανέναν. Θεσμικά, στο γραφείο του, μπορεί να δεχτεί τον οποιονδήποτε. Σε κανένα ξενοδοχείο, όποιον θέλει. Για φίλους του, εννοώ, μην πάει ο νους στο πονηρό…

Το γεγονός ότι οι πίνακες που βγήκαν στο φως χθες έχουν μαυρόασπρο χρώμα δείχνει ότι ο Ρώσος δύσκολα θα πιαστεί για δεύτερη φορά κορόιδο…

Ο Ιβάν σήκωσε κούπα με συντριπτικά ποσοστά. Από αυτούς που στελεχώνουν την 23άδα μπορεί άνετα να κοιμάται ήσυχος, χωρίς παρεξήγηση, με τους 16. Αφού είναι «κοντοχωριανοί». Να η ΕΠΣ Μακεδονίας (με τρεις διαιτητές), να η Θράκη, να η Πέλλα, το Κιλκίς, στο σύνολο 16 Ενώσεις. Τη λίστα συμπληρώνουν η ΕΠΣ Αθήνας με δύο διαιτητές και από έναν έχουν ΕΠΣ Πειραιά, Αργολίδας, Αρκαδίας. Τελειώσαμε.

Όλα αυτά, ο πρόεδρος Γραμμένος τα γνωρίζει; Δύσκολο. Ξέρει τι γίνεται στις κουβέντες της ΚΕΔ για τα χρωστούμενα στους διαιτητές, όπου όλοι έχουν να παίρνουν; Αφήνουμε που αρκετοί τα έχουν πάρει με τον «θαλασσοπόρο» που παίρνει τόσα χρήματα τον μήνα και δεν πιέζει κανέναν να πληρωθούν οι διαιτητές. Διότι, όπως λένε οι διαιτητές, περίμεναν από τον Μέλο Περέιρα να πει μια κουβέντα για τα χρωστούμενα στους διαιτητές, κι όχι να στέλνει ένα ραπόρτο στη FIFA και την UEFA ότι είναι απλήρωτοι, λες και είναι… ανταποκριτής εφημερίδας.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μέλο Περέιρα δεν έδινε τους πίνακες με τους διαιτητές, γιατί… φοβόταν ότι θα αρχίσουν τα τηλέφωνα. Όχι προς τον ίδιο, αλλά προς τους διαιτητές. Εδώ, ο «θαλασσοπόρος» Πορτογάλος έχει ένα δίκαιο, καθ’ ότι έχουν γίνει ανάλογες κινήσεις στο πρόσφατο παρελθόν, να βρίσκουν, δηλαδή, ονόματα και διευθύνσεις για να κεράσουν έναν καφέ, για το καλωσόρισμα στους πίνακες της Super League, όχι για κάτι μεμπτό. Ήταν πράξεις επικρότησης της ανέλιξης των διαιτητών. Μόνο που ο Περέιρα δεν έχει πληροφορηθεί πως οι «επενδυτές» συνεχίζουν να «σκοτώνονται» για το ποιος θα πάρει τις Ενώσεις; Δεν έμαθε ο Πορτογάλος ότι στον Έβρο υπήρξε συμμαχία ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού για να βγει ο Παντελής Χατζημαρινάκης και η ΑΕΚ «απάντησε» με την εκλογή του Τάκη Παπαχρήστου; Γιατί οι «επενδυτές» ενδιαφέρονται ποιος θα βγει πρόεδρος στην κάθε Ένωση; Διότι οι Ενώσεις δίνουν διαιτητές στη Super League, φυσικά. Αν ο Περέιρα θεωρήσει ότι ένας διαιτητής από τον Έβρο ή την Πέλλα πρέπει να μπει στους πίνακες, ξέρει με ποιανού «στήριξη» βγήκε ο κύριος πρόεδρος;

Ο Περέιρα και ο Λασκαράκης

Ο Μέλο Περέιρα γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην ΕΠΟ μετά από τόσο καιρό που βρίσκεται στην Ελλάδα. Μέχρι κι ότι το κάθε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής παίρνει 30 λεπτά το χιλιόμετρο όταν έρχεται στις συνεδριάσεις της ομοσπονδίας. Τώρα, αυτό που λέγεται ότι ο Λασκαράκης παίρνει κι αυτός τα ίδια κι ας κυκλοφορεί με τη Μερσεντές του προέδρου, ο Περέιρα δεν πρέπει να το γνωρίζει. Εκείνο που γνωρίζει και κάνει τουμπεκί, είναι ότι ο νέος πειθαρχικός κώδικας αναφέρει ότι αν χτυπηθεί ένας προπονητής για παράδειγμα, όπως έγινε με τον Όσκαρ Γκαρθία του Ολυμπιακού, εκείνος που θα πάρει απόφαση για την τύχη του αγώνα, είναι ο γιατρός κι όχι ο διαιτητής. Γιατί δεν μιλάει γι’ αυτό ο Πορτογάλος «θαλασσοπόρος της εξυγίανσης»; Να θυμίσω ότι ο γιατρός του αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού μπήκε στα αποδυτήρια για να δει τον Όσκαρ Γκαρθία με τη φόρμα του ΠΑΟΚ! Ποιος, λοιπόν, πρόεδρε Γραμμένε, είχε αυτή τη φαεινή ιδέα;

Δεν ξέρει ποιο ρόλο έχει ο Γραμμένος

Σε αυτό το σκηνικό, ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του προέδρου Γραμμένου; Η απάντηση είναι πως ούτε ο ίδιος γνωρίζει. Ο Περέιρα έχει πάρει όλο το παιχνίδι επάνω του κι ο Γραμμένος σιγά-σιγά θα μεταβληθεί σε «κυβερνητικό εκπρόσωπο» του Περέιρα και των δικαιοδοτικών οργάνων. Υπάρχει, ωστόσο, ένα ερώτημα: Γιατί δεν παραιτείται ο πρόεδρος Γραμμένος, αφού είναι τελείως διακοσμητικός ο ρόλος του στην ΕΠΟ; Άγνωστο. Πάντως, ο Ιβάν Σαββίδης θα ήθελε να ξαναδεί τον Γ. Δρόσο και πάλι επικεφαλής της Ομοσπονδίας, όπως έγραψε η «Α». Είναι ο ίδιος… Δρόσος, που ως επικεφαλής της «εξομάλυνσης» είχε δηλώσει για τον τελικό του Κυπέλλου ΑΕΚ – ΠΑΟΚ στον Βόλο ότι έγινε ένας θαυμάσιος τελικός εντός του αγωνιστικού χώρου. Κι ας μην υπήρχαν ούτε τουαλέτες για τον κόσμο γιατί τις είχαν κάψει. Ωστόσο, το όλο θέμα κάπου «κόλλησε». Ο Δρόσος «δεν είμαι του τζάμπα», δεν ήθελε να γίνει… Γραμμένος. Αν και μετά τα νέα deal που έγιναν στο παρασκήνιο, ο Ιβάν δεν θα προχωρήσει στη λύση Δρόσος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα