Σε κυνήγι συνεργασιών με «αλιέα» την Ντόρα

«Ο στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία, όχι όμως με την παλιά λογική, για να κυβερνήσει μόνη της, αλλά αντίθετα θα αναζητήσει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. Αναφέρομαι κυρίως στο Κίνημα Αλλαγής».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η δήλωση αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη –έγινε στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε στο «Ραδιόφωνο 247»– ήρθε να επιβεβαιώσει το μόλις προ δύο εβδομάδων ρεπορτάζ της «Α» με τίτλο «Κωδικός “180” για Μητσοτάκη». Στο φύλλο της 18ης Αυγούστου, η εφημερίδα μας είχε επισημάνει ότι, ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει με αυτοδυναμία τις επόμενες εθνικές εκλογές, υπάρχει ένα συγκεκριμένο «κλειδί» για να ξεπεράσει τον σκόπελο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2020 και να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία. «Το κλειδί, λοιπόν, δεν είναι άλλο από τη συνεργασία –έστω τη συνεννόηση– με το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ενδέχεται να ξεπεράσει σε ποσοστό τη Χρυσή Αυγή και να αναδειχθεί τρίτο κόμμα», είχε γράψει η «Α».

Για την ώρα, πάντως, η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις από τρεις διαφορετικές τάσεις εντός του Κινήματος Αλλαγής. Η πρώτη είναι αυτή που λέει «όχι» στο ενδεχόμενο πολιτικής σύμπραξης με τη Ν.Δ. –όπως και με τον ΣΥΡΙΖΑ–, την οποία φέρεται να υπηρετεί και η ίδια. Δεν είναι τυχαίο πως σε κάθε ευκαιρία ψέγει τον Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στην οποία παρέδωσε τη χώρα. Η δεύτερη είναι αυτή που ζητάει «ψυχραιμία» στη ρητορική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι προέχει να φύγει από την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι εχθρός είναι ο λαϊκισμός. Η τρίτη τάση είναι αυτή που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πιο κοντά στην κεντροαριστερά, που αυτήν τη στιγμή εκφράζεται από το ΚΙΝ.ΑΛ. και πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία κουβέντα ενδεχόμενης μετεκλογικής συνεργασίας.

Πολύπειρη περί των πολιτικών η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε να κάνει άνοιγμα και σε ένα κόμμα που μπορεί –με βάση τις δημοσκοπήσεις– να μην είναι στην επόμενη Βουλή, έχει όμως ένα δικό του κεντρώο – μεταρρυθμιστικό εκλογικό κοινό και ορισμένα αξιοπρόσεκτα στελέχη. Ο λόγος για το Ποτάμι, το οποίο μετά τη διάλυση της συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής πορεύεται αυτόνομα, γνωρίζοντας όμως ότι δεν έχει καμία τύχη χωρίς συνεργασία με κάποιο άλλο, μεγαλύτερο, κόμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η βουλευτής της Ν.Δ. –στην ίδια συνέντευξη– σημείωσε: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να συνεργαστούμε με το Ποτάμι, χρειαζόμαστε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που αντιμάχονται τις λογικές που μας οδήγησαν στην κρίση». Αυτό, βέβαια, προβλέπει προγραμματική σύγκλιση πριν από τις εκλογές, κάτι που –τουλάχιστον όσον αφορά τον τομέα της οικονομίας– δεν φαντάζει απίθανο.

Κύρκος: «Όχι στη Ν.Δ.»

Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένα στελέχη του Ποταμιού που όχι απλά απορρίπτουν το ενδεχόμενο συνεργασίας –εκτιμώντας ότι ο ρόλος του πολιτικού Δον Κιχώτη τούς ταιριάζει καλύτερα–, αλλά το κάνουν και μετά βδελυγμίας. Εν προκειμένω ο λόγος για τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Μίλτο Κύρκο, ο οποίος στον απόηχο του ανοίγματος της Ντόρας Μπακογιάννη έσπευσε να σχολιάσει: «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα τέτοιες προτάσεις να φτάσουν σε αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία, αποτυγχάνοντας να δείξει κεντρώο προφίλ αναζητεί έναν τρόπο να κάνει άνοιγμα στο κέντρο, όπως για παράδειγμα η πρόταση συνεργασίας με το Ποτάμι. Η πολιτική που προτείνει η Ν.Δ. και το μήνυμα που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ανανέωση σε όλους τους τομείς αλλά η αναπαλαίωση».

Ανεξαρτήτως του τι λέει ο κ. Κύρκος, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δεχθεί –ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος τον Οκτώβριο– εισηγήσεις ώστε να συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ενδεχόμενο μίας προεκλογικής σύμπραξης. Δεν είναι τυχαίο ότι από την Πειραιώς, παρότι οργίαζαν οι φήμες πως στις προσεχείς εκλογές ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός (σ.σ. νυν βουλευτές του Ποταμιού) θα κατέλθουν υποψήφιοι με τη Ν.Δ., απέφυγαν –στα όρια της διάψευσης– να σχολιάσουν τα συγκεκριμένα σενάρια, ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με τη Σεβαστουπόλεως. Με δεδομένη, πάντως, την… κωλυσιεργία του Σταύρου Θεοδωράκη όταν καλείται να πάρει τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχεται από στελέχη του κόμματός του, ώστε να ανοίξει άμεσα τα χαρτιά του, δεν αποκλείεται το συνέδριο να πάει πιο πίσω.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα