Γιωργάκης, Ανδρουλάκης και Βενιζέλος οι γρίφοι της Φώφης

Η απαίτηση του Γιώργου για Αχαΐα, τα αινίγματα του Βενιζέλου, τα «θέλω» του Θεοχαρόπουλου και τα προβλήματα στον καταρτισμό των ψηφοδελτίων πονοκεφαλιάζουν την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ.

Στράφι πάει ο σχεδιασμός της Φώφης Γεννηματά ενόψει των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων του 2019. Τόσο σε επίπεδο εθνικών, όσο και στις ευρωεκλογές, αλλά ακόμη και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησαν νωρίς την επιλογή προσώπων, έσπευσαν να ανακοινώσουν υποψηφίους για δήμους, περιφέρειες, «έπνιξαν» τα ΜΜΕ με διαρροές για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, ενώ έκαναν λόγο και για dream team στις ευρωεκλογές. Εν τούτοις τα προβλήματα δεν άργησαν και, το σημαντικότερο, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα τα ήθελαν. Ή πιο σωστά όπως τα είχε σχεδιάσει η ηγετική ομάδα υπό την κα Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. και οι στενοί συνεργάτες της ήθελαν να αλλάξουν τα πάντα στην Ευρωβουλή, προκειμένου να βολευτούν ο Νίκος Παπανδρέου και ένας εκ των Γιώργου Καμίνη – Παύλου Χρηστίδη (με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον δεύτερο). Όμως η εμμονή της Εύας Καϊλή να είναι υποψήφια μόνο στην Ευρωβουλή και όχι να σηκώσει το βάρος για τον δήμο Θεσσαλονίκης, ή να είναι υποψήφια στις εθνικές εκλογές, ήταν καταλυτική, προκειμένου να αλλάξουν κάποια από τα δεδομένα. Τώρα η κα Γεννηματά θα πρέπει να υλοποιήσει και την απαίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ανταγωνιστής της στις εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έχει διαμηνύσει ότι θα είναι υποψήφιος σε όποιες εκλογές προηγηθούν. Αν αυτές θα είναι οι ευρωεκλογές, τότε στοχεύει εκ νέου το Στρασβούργο. Αν τώρα είναι οι εθνικές, θα είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθήνας. Ακόμη και σε αυτό διαφωνεί η κα Γεννηματά, καθώς του ασκεί πιέσεις να είναι στον Νότιο Τομέα. Το πιθανότερο είναι να περάσει του Νίκου Ανδρουλάκη, με συνέπεια τα ψηφοδέλτια να περιμένουν τις… ορέξεις του Τσίπρα.

Ο Παπανδρέου

Ένα άλλο αγκάθι που καλείται να αντιμετωπίσει η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι το ψηφοδέλτιο της Αχαΐας. Μετά την οριστικοποίηση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου, κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής ένας από τους στενότερους συνεργάτες της, ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου. Διότι, όπως αναμένεται, το ΚΙΝ.ΑΛ. στην Αχαΐα θα εκλέξει ένα βουλευτή, οπότε τη θέση θα πάρει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ως πρώην πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης και εκλέγεται πάντα πρώτος.

Βέβαια στη Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται ότι το ΚΙΝ.ΑΛ., όχι μόνο θα εκλέξει δύο βουλευτές στην Αχαΐα, αλλά θα κάνει και την έκπληξη και ειδικά σε αυτόν τον νομό θα ξεπεράσει και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως με βάση τις δημοσκοπήσεις αυτό δεν τεκμαίρεται. Μάλλον μοιάζει σαν προσπάθεια να χρυσώσουν το χάπι στον Παπαθεοδώρου από τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς εδώ και αρκετό καιρό η κα Γεννηματά ασκούσε πιέσεις προς τον πρώην πρωθυπουργό να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου σε άλλο νομό της χώρας, προκειμένου να σταλεί μήνυμα ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. ενδυνάμωσε πολύ. Τελικά οι πιέσεις δεν έπιασαν τόπο και τώρα η κα Γεννηματά πρέπει να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα.

Το Επικρατείας και ο Θεοχαρόπουλος

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν συνεργάτες της κας Γεννηματά, τελευταίο θα κλείσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο βαθμός δυσκολίας της εξίσωσης για το Επικρατείας αποδεικνύεται υψηλός, αφού πρώτον δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί ένα τετ-α-τετ της αρχηγού του ΚΙΝ.ΑΛ. με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και, δεύτερον, δεν έχει επιβεβαιωθεί το σενάριο καθόδου του αρχηγού της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλου, από τη θέση του επικεφαλής στο Επικρατείας. Οι καλά γνωρίζοντες το έντονο παρασκήνιο και τις ζυμώσεις εντός του Κινήματος Αλλαγής αναγνωρίζουν ότι οι φετινές ευχές για τα Χριστούγεννα του Ευάγγελου Βενιζέλου μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν αινιγματικές. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που με κάθε ευκαιρία επισημαίνει ότι με τις δημόσιες παρεμβάσεις του απευθύνεται σε εθνικό ακροατήριο, αξιοποίησε την αναφορά από τα ιερά κείμενα του Χριστιανισμού του Ιωσήφ προς την Παρθένο Μαρία: «Τάδε λέγει Ιωσήφ προς την Παρθένον • Μαρία, τι το δράμα τούτο, ο εν σοι τεθέαμαι; Απορώ και εξίσταμαι και τον νουν καταπλήττομαι! Λάθρα τοίνυν απ’ εμού, γενού εν τάχει. Μαρία, τι το δράμα τούτο, ο εν σοι τεθέαμαι; Αντί τιμής αισχύνην• αντί ευφροσύνης, την λύπην• αντί του επαινείσθαι, τον ψόγον μοι προσήγαγες. Ουκ έτι φέρω λοιπόν, το όνειδος ανθρώπων• υπό γαρ Ιερέων εκ του ναού, ως άμεμπτον Κυρίου σε παρέλαβον• και τι το ορώμενον; » Και ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε στη συνέχεια χρόνια πολλά με το εξής μυστηριώδες μήνυμα: «Τα πράγματα, πολύ συχνά, δεν είναι όπως φαίνονται. Υπάρχουν βαθύτερες εξηγήσεις».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά ο κ. Βενιζέλος θα είναι ο επικεφαλής του Επικρατείας, ενώ ο Θεοχαρόπουλος πιέζει κι αυτός με τη σειρά του, προκειμένου η ΔΗΜ.ΑΡ. να έχει κοινοβουλευτική παρουσία.

Αναταραχή από την προσωπική γραμμή Μαλέλη

Αναταράξεις προκάλεσε η δήλωση του γραμματέα επικοινωνίας Σταμάτη Μαλέλη, ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα συνεργαστεί με μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας που «θα φέρει τον όλεθρο» και ότι δεν θα φοβηθεί και δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική.  Άμεσα αντέδρασαν πολλά εκ των κορυφαίων στελεχών, οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις και εξηγήσεις από τη Φώφη Γεννηματά. Η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι η δήλωση του Σταμάτη Μαλέλη ήταν μια προσωπική πρωτοβουλία χωρίς άνωθεν έγκριση και ότι του ζητήθηκε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του. Μάλιστα, ο Παύλος Χρηστίδης τον άδειασε, τονίζοντας ότι «οι πολίτες με την ετυμηγορία τους θα μας κατατάξουν, θα δώσουν εντολές και θα καθορίσουν τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα για τη διακυβέρνηση της χώρας».

Ο Μαλέλης τελικά ανακάλεσε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αφού προηγουμένως τον καλωσόρισε ο Νίκος Παππάς στο μέτωπο των προοδευτικών: «Κάποιοι βιάστηκαν να χαρούν. Το ότι είναι νεοφιλελεύθερος ο Μητσοτάκης δεν σημαίνει ότι είναι προοδευτικοί αυτοί. Η προοδευτική διακυβέρνηση περνά μόνο μέσα από την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής.  Η πόλωση που καλλιεργούν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε αδιέξοδο».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα