«Ερυθρόλευκη» Εθνική

Η πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας πανηγυρίστηκε από ολόκληρη την ποδοσφαιρική χώρα, ωστόσο μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας πιστώνεται στον Ολυμπιακό, στον οποίον ανήκει η βάση των παικτών που αγωνίζονται στη βασική 11άδα του Φερνάντο Σάντος.

Εξάλλου, επιθυμία του Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως αυτή είχε εκφραστεί κατά την περσινή σεζόν, ήταν η «ελληνοποίηση» του ρόστερ του συλλόγου, με τα αποτελέσματα να δικαιώνουν για ακόμη μία φορά τον μεγαλομέτοχο και πρόεδρο της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ.

Δεν είναι μυστικό ότι η Εθνική βασίζεται σε ποδοσφαιριστές των Πειραιωτών, αφού σε όλες τις γραμμές, από την άμυνα μέχρι και την επίθεση, η συμβολή των παικτών του Ολυμπιακού είναι πολύ σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ιδιαίτερα στις αναμετρήσεις-μπαράζ με τη Ρουμανία.

Από τον Χολέμπας, στον Μήτρογλου
Αν δούμε τους παίκτες που χρησιμοποίησε ο ομοσπονδιακός τεχνικός στα δύο αυτά παιχνίδια, θα αντιληφθούμε ότι η «ραχοκολιά» της ομάδας προέρχεται από τον… Ρέντη.

Ξεκινώντας από τα μετόπισθεν, βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών που έπαιξαν αγωνίζονται στο «Γ. Καραϊσκάκης». Βασικός αριστερός αμυντικός θεωρείται ο Χολέμπας, ενώ τουλάχιστον ένας από τους κεντρικούς αμυντικούς είναι επίσης μέλος της οικογένειας του Ολυμπιακού. Ο Σιόβας έχει το προβάδισμα στα περισσότερα ματς για να πλαισιώνει τον Παπασταθόπουλο. Όταν ο τελευταίος λείπει, τότε ο Μανωλάς είναι η αμέσως επόμενη επιλογή.

Όσο για το δεξί άκρο της οπισθοφυλακής; Ο πρώην «ερυθρόλευκος» Τοροσίδης έχει «κλειδώσει» τη θέση εδώ και αρκετά χρόνια. Επιπλέον, στους επόμενους μήνες ίσως να έχει επιστρέψει δυναμικά και ο Α. Παπαδόπουλος.

Περνώντας στη μεσαία γραμμή, τα πνευμόνια του Μανιάτη είναι απαραίτητα για το παιχνίδι των πρωταθλητών Ευρώπης του 2004. Από κοντά και ο Σάμαρης, ο οποίος φαίνεται ότι εκτιμάται πολύ από τον Φερνάντο Σάντος και δεν αποκλείεται μέχρι το καλοκαίρι να μπει ακόμη και στις βασικές του επιλογές.

Στην επίθεση τα πράγματα είναι απλά. Βάση αναφοράς για την Εθνική στον συγκεκριμένο τομέα αποτελεί ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος, όπως και με τον Ολυμπιακό, δεν σταματάει να σκοράρει ούτε με το εθνόσημο στο στήθος.

Η συμβολή των Μαρινάκη, Μίτσελ
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει εφοδιάσει τους νταμπλούχους με ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου φυσικά υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις ελπιδοφόρων Ελλήνων. Οι Μανωλάς, Σιόβας και Σάμαρης ήρθαν με το σκεπτικό να αναδειχθούν στην ομάδα και η συγκεκριμένη λογική αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Βεβαίως μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πάντα και το στοίχημα του Βλαχοδήμου, ο οποίος έχει μείνει αρκετά πίσω, αλλά ανήκει στην ίδια κατηγορία. Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ έκανε σωστές κινήσεις στις μεταγραφικές περιόδους και, ενισχύοντας το ελληνικό στοιχείο στην ίδια του την ομάδα, προσέφερε ποιοτικές λύσεις και στην Εθνική.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Μίτσελ, ο Ισπανός προπονητής έχει καταφέρει στο διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο του συλλόγου να βελτιώσει κατακόρυφα όλους τους εν ενεργεία Έλληνες διεθνείς παίκτες των Πειραιωτών. Εκτός από την εξ ολοκλήρου «ευθύνη» για την ανάδειξη του Σάμαρη, ο Ίβηρας τεχνικός πιστώνεται και το διαφορετικό πρόσωπο που παρουσιάζουν τόσο οι Μανωλάς και Σιόβας, οι οποίοι μέρα με τη μέρα είναι και καλύτεροι, όσο φυσικά και ο Μήτρογλου. Η αξία του «πιστολέρο» έχει εκτιναχθεί με τον Μίτσελ, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να παραμείνει απαρατήρητο.

Τέλος, οι Μανιάτης και Χολέμπας, μετά την «κοιλιά» που έκαναν πέρυσι και ειδικότερα στο δεύτερο μισό της σεζόν, φέτος έχουν επανέλθει δριμύτεροι, προσφέροντας πολλές λύσεις.

Τα οικονομικά οφέλη
Ο Ολυμπιακός, εκτός από τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει από τη συγκεκριμένη πολιτική του (με πωλήσεις ποδοσφαιριστών), θα έχει και άμεσα αρκετά έσοδα το ερχόμενο καλοκαίρι. Πώς θα γίνει αυτό; Η FIFA αποζημιώνει τις ομάδες στις οποίες ανήκουν οι διεθνείς των εθνικών συγκροτημάτων που συμμετέχουν στο Μουντιάλ με ένα συγκεκριμένο ποσό. Για την ακρίβεια, το ποσό αυτό μέχρι πρότινος ήταν 2.066 ευρώ την ημέρα για κάθε παίκτη (ίσως αυξηθεί για το Μουντιάλ της Βραζιλίας). Το μικρότερο διάστημα για το οποίο αποζημιώνονται οι σύλλογοι είναι 27 ημέρες, αφού εκτός από τις 12 πρώτες ημέρες (τότε διεξάγεται η φάση των ομίλων) συμπεριλαμβάνονται και 15 ημέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά, δηλαδή η προετοιμασία.

Οι Πειραιώτες, έχοντας αυτή τη στιγμή έξι εν ενεργεία διεθνείς στη δική μας εθνική ομάδα, υπολογίζεται ότι μόνο από αυτούς θα κερδίσουν 335.232 ευρώ. Αν βάλουμε και τους Μπονγκ και Μεντζανί που θα συμμετάσχουν με Καμερούν και Αλγερία αντίστοιχα, το ποσό αυξάνεται στα 446.976 ευρώ. Σε περίπτωση που κληθεί και ο Α. Παπαδόπουλος, τα χρήματα θα αυξηθούν κι άλλο, όπως φυσικά και σε περίπτωση που είτε η Ελλάδα είτε το Καμερούν είτε η Αλγερία προχωρήσουν και μετά τους ομίλους.

Μπάμπης Λάμπρου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα