ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Κουβέντα να γίνεται…

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «στήνει» διπλές κάλπες προκειμένου να… κάψει την απλή αναλογική

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που διακινούνται καθημερινά για το ενδεχόμενο να προκηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόωρες εκλογές. Αγαπημένο, αναμφίβολα, θέμα των ΜΜΕ που αρέσκονται σε τέτοιου είδους σενάρια, που στην προκειμένη περίπτωση όμως πυροδοτούνται και από δύο κυβερνητικές κινήσεις.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Η πρώτη από αυτές τις κινήσεις αφορά την κατάθεση-εξπρές και επακόλουθη ψήφιση νέου εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε να ακυρωθεί η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα σενάρια ενισχύθηκαν, πράγματι, από την απόφαση του πρωθυπουργού να γίνουν τάχιστα οι διαδικασίες, χωρίς να χαθεί χρόνος για την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων.

«Μπορούμε να προχωρήσουμε και με 158 ψήφους», είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Τα σενάρια πρόωρων εκλογών φούντωσαν και μετά τις συναντήσεις που είχε πρόσφατα ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία και άρα οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν,  θα στηθούν διπλές κάλπες. Αυτό, κατά πολλούς, συνηγορεί στο ενδεχόμενο να επισπεύσει τις εκλογές ώστε να «κάψει» την απλή αναλογική και στη συνέχεια οι δεύτερες κάλπες να στηθούν με τον νέο εκλογικό νόμο που θα έχει ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.

Η δεύτερη αιτία είναι το ξεκαθάρισμα (σ.σ. αργοπορημένο σε σχέση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αιφνιδιαστικό όμως για την ημέρα που έγινε δίχως να υπάρξει η παραμικρή διαρροή) για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, που μετά και τη θετική απάντηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι δεδομένο πω θα είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ο κωδικός «2 συν 4»

Πολιτικοί σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη επεξεργάζονται εδώ και καιρό το σενάριο των πρόωρων εκλογών στο τραπέζι των κλειστών συσκέψεων της ηγετικής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου. Ο επί χάρτου σχεδιασμός είχε αρχικά είχε φωτογραφηθεί με την κωδική ονομασία «2 συν 4», έχοντας ως κεντρικό πυλώνα το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία με τη συμπλήρωση δύο ετών της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η σημερινή συγκυρία, σύμφωνα με εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο παραπάνω σενάριο. Οι υποστηρικτές αυτού του στρατηγήματος υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προλάβει έτσι να αποφύγει τη φθορά της κυβέρνησής του και θα αιφνιδιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν προλάβει να ανασυνταχθεί και να δημιουργήσει νέα ισχυρά ερείσματα στην ελληνική κοινωνία, κερδίζοντας άνετα ακόμη μια ολόκληρη τετραετία.

Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει σκύψει πολλές φορές πάνω σε αυτό το σχέδιο και όλα δείχνουν ότι το εξετάζει θετικά και σκέπτεται να το εμπλουτίσει περαιτέρω, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη θα προχωρήσει και στην εφαρμογή του.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΚΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «2 ΣΥΝ 4»

Διαψεύδει το Μαξίμου, αλλά…

Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη ώρα που τα σενάρια αυτά, για πρόωρες διπλές εκλογές, είδαν το φως της δημοσιότητας, από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύστηκαν κατηγορηματικά, σημειώνοντας ότι «η θέση του πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο είχε διατυπωθεί με σαφήνεια πριν τις εκλογές και δεν μπορεί να παρερμηνεύεται». Θύμιζαν ταυτόχρονα ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα γινόταν στο ξεκίνημα και όχι στο τέλος της τετραετίας. Επεχείρησαν, δηλαδή, με κάθε τρόπο να αποσυνδέσουν την άμεση ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από σκοπιμότητες, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ζήτημα αρχής, συνέπειας και πολιτικού πολιτισμού».

Η ανταπάντηση βρίσκεται στην ορθολογιστική προσέγγιση ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει δημοσίως παραδεκτός από την κυβέρνηση, καθώς και στο πολιτικό θέσφατο ότι οι εκλογές δεν εξαγγέλλονται, απλώς αναγγέλλονται! Στο σημείο αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι αν γίνουν πρόωρες εκλογές την άνοιξη, αυτές θα γίνουν με λίστα και θα είναι μια ευκαιρία για τον πρόεδρο της Ν.Δ. να παγιώσει εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο την κυριαρχία του στο κόμμα, «νουθετώντας» τις «γαλάζιες» βαρονίες και φατρίες.

Το εμπόδιο –αν το χαρακτηρίσει κανείς έτσι– είναι ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μια κυβέρνηση αν δεν έχει συμπληρώσει ένα έτος από την ημέρα που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης θα πρέπει να παραιτηθεί και οι εκλογές να γίνουν με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η δυναμική της κυβέρνησης είναι τόσο μεγάλη που ακόμη και αυτόν τον «σκόπελο» μπορεί να τον υπερκεράσει χωρίς απώλειες.

Γεμάτο το καλεντάρι

Σε κάθε περίπτωση, η κουβέντα για τις πρόωρες εκλογές λογικά θα ατονήσει τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι το πολιτικό καλεντάρι της κυβέρνησης έχει προς ώρας άλλες προτεραιότητες. Κατ’ αρχάς, στον προγραμματισμό του Μαξίμου προηγείται πλέον η πρώτη (και τελευταία) ψηφοφορία για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.   Αυτή  η εξέλιξη μεταθέτει χρονικά, αλλά δεν απομακρύνει σημαντικά, την ψήφιση του εκλογικού νόμου, ενώ την ίδια ή την ημέρα που η Βουλή θα εκλέξει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα την κα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Ελβετία όπου θα παραστεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που ξεκινά τις εργασίες του στις 22/1.

Με την παρουσία του στο οικονομικό φόρουμ, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να διαφημίσει την Ελλάδα και τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του καθώς θα έχει συμπληρώσει έξι μήνες διακυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα