Αφίχθησαν στο Κιέβο Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι

Τι θα συζητήσουν με τον Ζελένσκι

Με ειδικό τρένο έφτασαν στο Κίεβο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι όπου θα συναντήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Reuters αναφέρει ότι οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες:

  • θα συζητήσουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ με τον πρόεδρο της χώρας
  • γνωρίζουν ότι η Ουκρανία επιθυμεί να υπάρξει ένας ισχυρός συμβολισμός ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου
  • πρέπει να εξισορροπήσουν τις λογικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ με τις φιλοδοξίες όλων των υφιστάμενων υποψήφιων χωρών
  • θέλουν να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ δεν θα αποσταθεροποιηθεί ή θα διασπαστεί

Μακρόν: Μήνυμα «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»

Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του ότι θα μεταφέρει ένα μήνυμα «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» στον Ζελένσκι και ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια «σημαντική στιγμή».

Να σημειωθεί ότι η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία είναι επί του παρόντος υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ. Το Κόσοβο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν επίσης ανοιχτές συζητήσεις για το ενδεχόμενο να γίνουν υποψήφιες χώρες.

Οι χώρες με τις πιο μακροχρόνιες διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ είναι η Τουρκία, η οποία έγινε υποψήφια χώρα το 1999 και η Βόρεια Μακεδονία, η οποία έγινε το 2005.

Προηγήθηκε η κριτική του Κιέβου

Χρειάστηκαν εβδομάδες για να οργανωθεί η επίσκεψη των τριών Ευρωπαίων ηγετών, με τους ίδιους να επιχειρούν να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.

Το Reuters σημειώνει πως το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της Γαλλίας, της Γερμανίας και σε μικρότερο βαθμό της Ιταλίας για αδυναμία να ενεργήσουν υπέρ της Ουκρανίας, τις έχει κατηγορήσει ότι καθυστέρησαν τις παραδόσεις όπλων και ότι προέταξαν την προσωπική τους ευημερία αντί της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα