ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ 86η ΔΕΘ: Δεν έτυχε, πέτυχε η μείωση της ανεργίας

Στα επίπεδα του 2010 ο δείκτης

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο μεγάλο θύμα όλων των οικονομικών κρίσεων –ανεξαρτήτως των αιτιών που προκαλούν την εκάστοτε κρισιακή συνθήκη– είναι ο κόσμος της εργασίας.

Το είδαμε να συμβαίνει με εκθετικούς ρυθμούς στην σχεδόν δεκαετή περίοδο της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής που έζησε η χώρα με τα τρία μνημόνια, όταν η ανεργία έφτασε κάποια στιγμή να μετράται στο… εξώκοσμο 27,8%.

Το είδαμε να συμβαίνει και την περίοδο της υγειονομικής κρίσης που μετεξελίχθηκε (και) σε οικονομική κρίση, με τη διαφορά που τότε χρειάστηκε να ανοίξει (σ.σ. με τις ευλογίες της Κομισιόν) η κρατική ομπρέλα προστασίας της εργασίας και της απαγόρευσης των απολύσεων.

Και η περίοδος που ζούμε προκαλεί αναπόφευκτα συνθήκες πίεσης στην αγορά εργασίας καθώς η αύξηση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων, απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του καλπασμού της ακρίβειας, έρχονται να προστεθούν στα μισθολογικά και μη μισθολογικά κόστη που παραμένουν η μεγαλύτερη επιχειρηματική χρηματική εκροή.

Στην Ελλάδα συμβαίνει, εντούτοις, το εξής παράδοξο μεν ευχάριστο δε: ενώ οι κρίσεις δεν σταμάτησαν να επισκέπτονται τη χώρα –το αντίθετο μάλιστα–, το «γήπεδο» της ανεργίας έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια σταθερά κατηφορικό! Απόδειξη τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι η ανεργία μειώθηκε τον Ιούνιο στο 12,1%, αποκλιμακούμενη κατά 0,4% σε σχέση με το 12,5% του Μαΐου και κατά σχεδόν τρεις μονάδες συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2021 όταν η ανεργία βρισκόταν στο 15% (σ.σ. η Ν.Δ. παρέλαβε το 2019 την ανεργία από τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17%). Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά ο δείκτης έχει επιστέψει στα επίπεδα που βρισκόταν του 2010.

Από το νούμερο 29 της οδού Σταδίου που στεγάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν ακούγονται επευφημίες και πανηγυρισμοί για το επίτευγμα αλλά όπως χαρακτηριστικά λέγεται δεν πρόκειται και για μία συγκυριακή επίδοση. Αντιθέτως, πρόκειται για την εφαρμογή μίας πολύπλευρα σχεδιασμένης κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής που παράγει απτά αποτελέσματα.

Η συλλογιστική που διαπνέει αυτή την πολιτική είναι ότι η ελάφρυνση των φόρων στις επιχειρήσεις και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σπέρνουν το έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων και αυτές οι επενδύσεις «γεννούν» με τη σειρά τους καινούργιες θέσεις εργασίας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων αλλά και με την εφαρμογή του εργασιακού νόμου 4808/21 ο οποίος κατά τα λεγόμενα του ίδιου του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη ισορροπεί σωστά ανάμεσα στην προστασία των εργαζομένων και στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

 Το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης της απασχόλησης

Με φόντο την επέλαση τη πανδημίας αλλά και τις διαχρονικές «αρρυθμίες» που παρουσίαζε το «οικοσύστημα» της απασχόλησης στη χώρα μας το σχέδιο της κυβέρνηση για τη στήριξή της έχει δομηθεί στην τοποθέτηση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον πυρήνα της στρατηγικής του υπουργείου Εργασίας, με την προτεραιότητα να δίνεται στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, στην επιδότηση νέων θέσεων εργασίας και θέσεων πρακτικής άσκησης, στα προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων, καθώς και στα προγράμματα συμβουλευτικής και στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ταυτόχρονα θεσμοθετήθηκε ένα καινούργιο πλαίσιο λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), δηλαδή του παλαιού ΟΑΕΔ, και των επιδομάτων μέσω του νόμου «Δουλειές Ξανά». Δεν είναι τυχαίο ότι ο ρυθμός των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ για επιδοτούμενες θέσεις εργασίας τριπλασιάστηκαν, ενώ προωθήθηκαν και καινοτόμα προγράμματα όπως το πρόγραμμα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για την νεανική επιχειρηματικότητα, στο οποίο 3.000 νέοι ολοκλήρωσαν κατάρτιση στη Google και στη συνέχεια έλαβαν €15.000 έκαστος για τη στήριξη μιας επιχειρηματικής ιδέας.

Επιπρόσθετα,  περισσότεροι από 380.000 άνεργοι βοηθήθηκαν μέσω πολυποίκιλων δράσεων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. 

Πόροι άνω του €1 δισ. για την απασχόληση των νέων

Αυτό που λύνει τα χέρια του υπουργείου Εργασίας στην υιοθέτηση καλών πρακτικών στην απασχόληση είναι αναμφίβολα η ύπαρξη επαρκών χρηματοδοτικών

εργαλείων που καθίστανται διαθέσιμα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, μέσω του ευρωταμείου θα υλοποιηθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης νέας γενιάς ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο –με διαφορά– πρόγραμμα που έγινε ποτέ και αναμένεται να καλύψει 500.000 εργαζομένους και ανέργους.

Ο προγραμματισμός λέει ότι μέχρι το φθινόπωρο θα βγουν προκηρύξεις για 230.000 εργαζομένους και ανέργους που θα εκπαιδευθούν σε «πράσινες» και ψηφιακές δεξιότητες. Προβλέπονται, επίσης, προγράμματα κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα της ΔΥΠΑ με τη συμμετοχή 78.000 πολιτών και προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και πιλοτικά προγράμματα προώθησης στην απασχόληση, με 105.000 άνεργους ωφελούμενους συνολικά.

Παράλληλα, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, το υπουργείο προγραμματίζει να «τρέξει» δράσεις όπως:

>>Προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας για ανέργους 18-29 ετών.

>>Προγράμματα υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην «πράσινη», ψηφιακή και «γαλάζια» οικονομία.

>>Ενίσχυση Μαθητείας για τους νέους έως 29 ετών.

>>Προγράμματα υποστήριξης και καθοδήγησης νέων επιχειρηματιών, με παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής.

>>Προγράμματα κινητικότητας για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε άλλα κράτη της Ε.Ε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα