«Ακραίοι και μισαλλόδοξοι δεν χωρούν στο νέο κόμμα»

Με τις διεργασίες στα εκ… δεξιών της Νέας Δημοκρατίας να είναι πυρετώδεις, το όνομα του ανεξάρτητου βουλευτή και γενικού γραμματέα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Nίκου Νικολόπουλου, είναι από αυτά που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Για το αν τελικώς υπάρχει χώρος για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα που από πολλούς λέγεται ότι θα έχει τον χαρακτήρα ενός «ΣΥΡΙΖΑ της Δεξιάς», αλλά και για το αν ο ίδιος είναι έτοιμος σε περίπτωση αποτυχίας να «κρεμάσει» τα πολιτικά… παπούτσια του, απαντά ο ίδιος ο Αχαιός βουλευτής, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α».

Κύριε Νικολόπουλε, μετέχετε στις συζητήσεις για τη δημιουργία ενός νέου δεξιού κόμματος. Έχετε δηλώσει πως υπάρχει χώρος για έναν τέτοιο σχηματισμό. Ποιος είναι αυτός ο χώρος, δεδομένου πως και η Ν.Δ. δείχνει να ανεβαίνει δημοσκοπικά;
«Οι κεντροδεξιοί πολίτες που αισθάνονται πολιτικά άστεγοι και οι οποίοι, σύμφωνα με δύο σχετικά πρόσφατες δημοσκοπήσεις. φτάνουν στο 10% ή και παραπάνω, έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Ν.Δ. και δεν επιστρέφουν σε αυτή, ιδίως υπό τη σημερινή ηγεσία της».

Πώς το στοιχειοθετείτε αυτό;
«Ας γυρίσουμε λίγο πίσω στον χρόνο. Στις εκλογές του 2009, η Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή υπέστη μία ήττα, που τότε χαρακτηρίστηκε ως συντριβή, έχοντας πάρει 2,3 εκατ. ψήφους. Τον Ιούνιο του 2012 κέρδισε τις εκλογές με 1,8 εκατ. ψήφους και το 2015 τις έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ με σχεδόν τις ίδιες ψήφους. Με άλλα λόγια, αποτυπώνεται ότι η Ν.Δ. έχει σταθεροποιηθεί σε ένα ποσοστό ψήφων που κυμαίνονται πολύ κάτω από τον μέσο όρο των ψήφων που έπαιρνε παλιότερα, όταν στις καλές εποχές ξεπερνούσε τα 3-3,5 εκατ. ψήφους. Κάπου 1-1,5 εκατ. πολίτες δεν ψήφισαν τη Ν.Δ. μετά το 2007. Αυτοί οι πολίτες, που γνώριζαν και εμπιστεύονταν την κοινωνική κεντροδεξιά παράταξη που ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, την είδαν σταδιακά να μεταλλάσσεται, να γίνεται μέρος του συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα και μάλιστα να υποκύπτει σε αντεθνικές πολιτικές, προσπαθώντας να μιμηθεί στον δήθεν προοδευτισμό τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς.
»Με την εφαρμογή του μνημονίου, η Ν.Δ. συνδέθηκε άρρηκτα και με αυτό, όπως και με τα αντιλαϊκά και ατελέσφορα μέτρα. Θυμάστε, ότι εξ αυτού προήλθε και η παραίτησή μου από το υπουργείο Εργασίας, στην αρχή της πρωθυπουργικής θητείας Σαμαρά, όταν διαπίστωσα την μεγάλη κωλοτούμπα που είχε γίνει.
»Αυτοί οι πολίτες, λοιπόν, δεν έχουν κανέναν λόγο να επιστρέψουν και σήμερα στη Ν.Δ., η οποία δεν είναι το κοινωνικό κεντροδεξιό κόμμα του παρελθόντος. Ιδιαίτερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία της είναι μάλλον βέβαιο πως θα εξελιχθεί σε μία ιδεολογική και πολιτική “σούπα” που στο επίκεντρό της θα έχει την πιστή εφαρμογή του μνημονίου και την εξαργύρωση όλων των νεοταξίτικων επιταγών».

Καρατζαφέρης, Μπαλτάκος, Νικολόπουλος… Πώς θα πετύχετε τη συνύπαρξη χωρίς να έχετε ίδια ιδεολογική ταυτότητα και, μάλιστα, σε ένα κόμμα που, όπως υποστηρίζετε, δεν θέλετε να αποτελεί μία ευκαιριακή συγκόλληση;
«Κατ’ αρχάς, αυτοί που είπατε και άλλοι ακόμα εντασσόμαστε κάτω από τη μεγάλη “ομπρέλα” της κεντροδεξιάς που έχει πολλές αποχρώσεις, αλλά σε γενικές γραμμές υποστηρίζει την ελεύθερη οικονομία με κοινωνικό και εθνικό χαρακτήρα. Πέραν τούτου, ακριβώς επειδή οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες δεν επιδιώκουμε μία ευκαιριακή συνύπαρξη ή μία απλή εκλογική συνεργασία, τόνισα ότι τα πρόσωπά μας δεν έχουν καμία σημασία. Μάλιστα, εμείς οι “παλιοί” πρέπει να μπούμε στα μετόπισθεν και μπροστάρηδες να μπουν νέοι άνθρωποι. Δεν με ενδιαφέρει ένα ακόμα “εκλογικό καρτέλ προσωπικοτήτων” με μοναδικό μέλημα να ξανακαθίσουν κάποιοι στα έδρανα της Βουλής. Το πιστεύω απόλυτα: Δεν ενδιαφέρει κανέναν πολίτη αν θα ξαναμπεί ο Νικολόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος στη Βουλή. Κυρίως, δεν είναι αυτό το ζητούμενο για τη χώρα. Το ζητούμενο είναι να προκύψει ένα νέο πολιτικό σχήμα που θα εκφράζει τον κόσμο της λαϊκής δεξιάς, τον φτωχό ανθρωπάκο που κάνει τον σταυρό του και κάθε μέρα λέει “Βοήθα, Παναγιά”».

Δεν σας νοιάζει εάν θα είστε πάλι στη Βουλή; Είστε έτοιμος να… κρεμάσετε τα παπούτσια σας, όπως λένε και στο ποδόσφαιρο;
«Όχι μόνο δεν θα κρεμάσω τα παπούτσια μου, αλλά ετοιμάζομαι να χαλάσω πολλά ακόμα ζευγάρια γυρίζοντας σε όλη την Ελλάδα και πάλι, προκειμένου να δυναμώσει η φωνή της Χριστιανοδημοκρατίας ή και του νέου κόμματος, εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες και φτάσουμε σε μία καλή κατάληξη. Ωστόσο, εκείνο που θέλω να δείξω είναι πως ο καθένας μας έχει την ιστορία του και τη μικρή ή μεγάλη αξία του, όμως δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα προκειμένου κάποιος ή κάποιοι να ξαναφορέσουν τα γαλόνια του “στρατηγού”. Η νέα ελληνική φωνή δεν θα βγει μέσα από τους πολιτικούς εγωισμούς του παρελθόντος. Οι αρχηγισμοί και οι μικρομεγαλισμοί που ταλανίζουν τον πατριωτικό δημοκρατικό χώρο πρέπει να μπουν στην άκρη».

Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις που έχετε θέσει για να συμμετάσχετε στον νέο φορέα;
«Κατά τη διάρκεια πρόσφατης εθνικής συνδιάσκεψης για το συγκεκριμένο θέμα στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, αποφασίσαμε από κοινού πως πρέπει να συντρέξουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μία εξ αυτών είναι οι προσωπικότητες και τα σχήματα που θα συμμετέχουν να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους, χωρίς όμως αυτό να διαμορφώνει μία πλαδαρή συμμαχία. Θα συμφωνήσουμε όλοι σε συγκεκριμένες αρχές και στοχεύσεις. Και θα υπογράψουμε όλοι μαζί μία ιδρυτική διακήρυξη, απολύτως δεσμευτική για όλους.
»Επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία, ο νέος φορέας να πάρει σάρκα και οστά μέσα από ένα ιδρυτικό συνέδριο, με διαφανείς διαδικασίες και εκλογή ηγεσίας».

Ποιοι… δεν χωράνε στο νέο κόμμα;
«Κατά την άποψή μου, οι μόνοι που δεν χωράνε σε αυτήν τη νέα πατριωτική συμμαχία είναι οι ακραίοι, οι μισαλλόδοξοι, όσοι δεν ασπάζονται την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Εννοείται, βέβαια, ότι μαζί μας δεν μπορούν να “κολλήσουν” και οι νεοφιλελεύθεροι ή όσοι έχουν το μνημόνιο ως ευαγγέλιο. Για εμάς δεν υπάρχουν άλλα ευαγγέλια, πέραν του ενός, της εκκλησίας μας!»

Ας υποθέσουμε ότι δημιουργείται ένα τέτοιο κόμμα. Θα αμφισβητήσετε το μνημόνιο; Δηλαδή, θα πείτε στους Έλληνες να σας ψηφίσουν για να το καταργήσετε, όπως είπε αλλά δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρώπης; Και εσείς δεν είστε με την Ευρώπη;
«Θα απαντήσω όσο πιο απλά και ξεκάθαρα γίνεται. Προσωπικά, στηρίζω την ευρωπαϊκή Ελλάδα. Αλλά είμαι με την Ευρώπη των πατρίδων και όχι με την Ευρώπη των απάτριδων. Και κυρίως είμαι με την Ελλάδα! Το ότι επιθυμώ να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή ειρήνη, ευημερία και συνεργασία των λαών, δεν με ωθεί να απεμπολήσω τα εθνικά δικαιώματά μου. Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο, έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι το “αντιμνημόνιο” δεν είναι παιχνίδι. Δυστυχώς, δεν το κατάλαβαν ούτε ο Τσίπρας με τον Καμμένο… Εννοείται πως αμφισβητώ τις συνταγές της ύφεσης και της φτώχειας, που στο κάτω-κάτω έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Και εννοείται, επίσης, ότι δεν αμφισβητώ τις μεταρρυθμίσεις. Δεν αμφισβητώ την ανάγκη να σοβαρευτεί το κράτος, να υπάρξει δικαιοσύνη για όλους και ίσοι κανόνες. Δεν αμφισβητώ ότι εάν πίσω από τους δανειστές κρύβονται συμφέροντα που προσπαθούν να αρπάξουν μπιρ παρά τον εθνικό πλούτο, οι ελληνικές κυβερνήσεις τούς δίνουν το δικαίωμα να δρουν! Για να το πω και διαφορετικά: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα… μνημόνιο με τον εαυτό της!»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα