Άλλα κόλπα η Τούμπα με Ιβάν

Το… κυβερνητικό δωράκι στον ΠΑΟΚ για τη δημιουργία της νέας Τούμπας δεν ήταν κάτι καινούργιο. Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο έχει γίνει γνωστό κι εξαγγελθεί από τη διοίκηση του «δικέφαλου του βορρά» και κυβερνητικούς παράγοντες. Κούμπωσε ωστόσο για επικοινωνιακούς λόγους στην 83η  ΔΕΘ, διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να κατευναστούν τα πάθη για το Σκοπιανό.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι: «Παραχωρούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες τον χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα, για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Τι ακριβώς δίνει η κυβέρνηση στον ΠΑΟΚ; Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας έχει έναν χώρο 21 στρεμμάτων γύρω από το γήπεδο της Τούμπας. Τα στρέμματα αυτά δεν τα χρησιμοποιεί, αλλά κάποια από αυτά έχουν καταπατηθεί. Θα τα παραχωρήσει στον ΠΑΟΚ, ο οποίος θα διώξει τους καταπατητές και αφού τους διώξει, και αφού προηγουμένως γίνουν χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες, «είναι στα χέρια των ανθρώπων του ΠΑΟΚ να προχωρήσουν στην υλοποίηση».

Πόσο θα κοστίσει να πάρει ο ΠΑΟΚ τον χώρο αυτό των 21 στρεμμάτων; Τίποτε, διότι «αποφασίστηκε, τελικά, αυτή η παραχώρηση να γίνει χωρίς αντίτιμο, δηλαδή να γίνει δωρεάν προς όφελος του ΠΑΟΚ». Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που δεν τόλμησε να νομοθετήσει την παραχώρηση της πρώτης προβλήτας του λιμανιού στον δήμο Θεσσαλονίκης, διότι, όπως έλεγαν διάφοροι εμπλεκόμενοι, «σιγά μην υπογράψω να πάω κατηγορούμενος για απιστία».

Τρεις ημέρες πριν από την έκθεση πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, τα είχε πει λιγάκι διαφορετικά και συγκεκριμένα ότι «ο χώρος θα μεταβιβαστεί προς την εταιρεία ειδικού σκοπού που θα αναλάβει την κατασκευή του νέου γηπέδου».

Άρα, ο χώρος δεν θα μεταβιβαστεί τώρα, διότι δεν υπάρχει η εταιρεία, η οποία προφανώς θα υπάρξει «όποτε ο ΠΑΟΚ το ζητήσει». Ο ΠΑΟΚ λοιπόν θα το πάρει, αλλά «το θέμα δεν είναι μόνο η γη, έχουμε να λύσουμε και την περιβαλλοντική και πολεοδομική αδειοδότηση της επένδυσης, το τοπικό χωρικό σχέδιο που θα εγκριθεί από το δικό μας υπουργείο, γι’ αυτό και έχουμε ξεκινήσει και βλέπουμε όλα τα στάδια του σχεδίου», είχε πει ο Σ. Φάμελλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πάντως στη ΔΕΘ πήγε με περισσότερα δώρα και από τον πρωθυπουργό. Άφησε ανοικτό το θέμα των υποσχέσεων και στις άλλες μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης.

«Δεν κάνουμε δώρο στον ΠΑΟΚ, υποχρέωσή μας είναι. Ο ΠΑΟΚ δικαιούται το γήπεδο, δεν πάμε να εξαγοράσουμε τον ΠΑΟΚ. Δεν βάζουμε στη ζυγαριά το γήπεδο με το εθνικό θέμα. Εγώ στο εθνικό θέμα άλλωστε έχω εκφράσει την άποψη που έχουν οι περισσότεροι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Δεν δίνουμε 21 στρέμματα για να πάρουμε τη στήριξη του ΠΑΟΚ.

»Το ίδιο θα κάνουμε και με άλλες ομάδες που έχουν κόσμο και θα φέρουν στη Θεσσαλονίκη πλούτο και δόξα. Σας εγγυώμαι προσωπικά ότι όσον αφορά την παραχώρηση της χρήσης θα έχουμε τελειώσει μέχρι το τέλος του μήνα, υπογράφω εγώ κι ας κυνηγάνε εμένα. Για τα πολεοδομικά δεν μπορώ να εγγυηθώ, πρέπει να φέρουν τα σχέδια από τον ερασιτέχνη. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να τελειώνουν άμεσα, όλοι έχουν συμφέρον να προχωρήσει».

Ο Άρης και ο Ηρακλής βέβαια δεν έχουν στα σκαριά νέο γήπεδο. Λίαν προσφάτως ο Άρης έκανε βελτιώσεις στο Χαριλάου, ενώ ο Ηρακλής θέλει να δημιουργήσει γήπεδο στη Μίκρα, αλλά δεν υπάρχει επενδυτής. Συνεπώς, οι υποσχέσεις στις δύο άλλες ομάδες της Θεσσαλονίκης δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο.

Ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ, Θανάσης Κατσαρής, πάντως για να μη θεωρηθεί ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν ευνοϊκή μεταχείριση στον «δικέφαλο του βορρά», αποσαφήνισε ότι:

«Εμείς δεν είμαστε με κανένα κόμμα, είμαστε ΠΑΟΚ και είμαστε με όλους όσους θέλουν το καλό μας, γι’ αυτό και εξηγούμε ότι η Πολιτεία δεν έκανε καμία χάρη στον σύλλογο, παρά μόνο παραχώρησε μια έκταση, την οποία θα πάρει πίσω εάν διαλυθεί ο ΠΑΟΚ, άρα δεν είναι δική μας, απλώς μας έδωσε τη χρήση σε έναν άχρηστο για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χώρο. Ο Ιβάν Σαββίδης θα πάρει την εκμετάλλευση του γηπέδου για όσα χρόνια του χρειαστούν, προκειμένου να κάνει την απόσβεση της επένδυσης, η οποία θα είναι πολύ μεγάλη και επομένως, πρέπει να το συζητήσουμε μαζί του και να πάρουμε αποφάσεις».

Από το… μηδέν

Ο Θανάσης Κατσαρής ξεκαθάρισε ότι το νέο γήπεδο:

«Θα είναι χωρητικότητας 35.000 φιλάθλων και εμείς μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση σε όλες τις πλευρές, εκτός από την οδό Μικράς Ασίας, στις θύρες 7 και 8. Ίσως γι’ αυτό το λόγο να μετακινηθεί λίγο προς τα πάνω το νέο γήπεδο. Ρωτήσαμε τον κ. Σαββίδη εάν θα γκρεμίσουμε ή θα διατηρήσουμε το κτίριο στη θύρα των επισήμων και μας είπε ότι θα γίνει καινούργιο γήπεδο από το μηδέν, άρα θα γκρεμιστούν τα πάντα. Άλλωστε, είχαμε κάνει εργασίες όταν χτιζόταν το γήπεδο και διαπιστώσαμε ότι από κάτω δεν υπήρχαν ούτε αρχαία, ούτε τίποτα, άρα το ίδιο πιστεύω θα συμβεί και στο υπόλοιπο οικόπεδο».

Η ρύθμιση θα είναι κατά τέτοιο τρόπο διαμορφωμένη, ώστε να μην μπορούν ιδιώτης, κάτοικος που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας να καταθέσει ένσταση για να εμποδίσει την κατασκευή του νέου γηπέδου.

Αυτό βέβαια θα φανεί στην πράξη. Γιατί στην αντίστοιχη περίπτωση της ΑΕΚ, η «Αγιά Σοφιά» πέρασε από χίλια μύρια κύματα για να… πάρει μπρος. Και ’κεί υπήρχε η αποφασιστικότητα του Δημήτρη Μελισσανίδη και της «ενωσίτικης» οικογένειας, αλλά πέρασαν χρόνια προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργήθηκαν. Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ ίσως υπάρξει μαγικό ραβδάκι…

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης δήλωσε ότι θα ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα με τη βοήθεια της κυβέρνησης, όπως έγινε στην περίπτωση της ΑΕΚ. Χρονικό ορίζοντα δεν έδωσε πάντως….

Τότε που δεν χαριζόταν τίποτα

Το γήπεδο της Τούμπας συμπλήρωσε στις 6 Σεπτεμβρίου 59 χρόνια ζωής και λειτουργίας και φιλοξενεί τον «Δικέφαλο του Βορρά» στα 2/3 της διαδρομής του από την ίδρυσή του, από το 1959 που κατασκευάστηκε έως σήμερα.

Ήταν το δεύτερο γήπεδο του ΠΑΟΚ, μετά από αυτό του Πανεπιστημίου ή αλλιώς Συντριβανίου, στο κέντρο της πόλης. Η 6η Σεπτεμβρίου του 1959 δεν ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Ο κόσμος που ανηφόριζε προς την Τούμπα εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα, πολύ πιθανόν να μην είχε συνειδητοποιήσει ότι γινόταν μάρτυρας σε μια κομβική στιγμή της ιστορίας του συλλόγου. Τη μέρα εκείνη γίνονταν τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου του ΠΑΟΚ. H Τούμπα ήταν κατάμεστη από 20.000 ΠΑΟΚτσήδες.

Η αρχική χωρητικότητα του γηπέδου ήταν 20.000 θέσεων. Η θύρα των επισήμων ονομάστηκε «θύρα των ευεργετών» και ήταν η μοναδική που έμεινε… αναλλοίωτη μ’ εξαίρεση την αντικατάσταση των πλαστικών καθισμάτων από αναπαυτικές πολυθρόνες.

Οι θύρες 3, 4, 5, 6 ήταν μισές απ’ ό, τι σήμερα. Δεν υπήρχαν οι θύρες 7, 8 και 2, περιμετρικά υπήρχε ένας μεγάλος τοίχος ο οποίος αργότερα γκρεμίστηκε, ενώ το γήπεδο από την αρχή είχε χόρτο και μαζί με το γήπεδο της Λεωφόρου ήταν τα μόνα που διέθεταν χλοοτάπητα εκείνη την εποχή.

Η αναγκαιότητα κατασκευής νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ ήταν επιβεβλημένη, αφού το 1956 αποφασίστηκε η απαλλοτρίωση του γηπέδου στο Συντριβάνι (όπου αργότερα δημιουργήθηκε η Θεολογική Σχολή), και ο ΠΑΟΚ ήταν αναγκασμένος να ψάξει για νέο γήπεδο, παρά το γεγονός ότι το είχε επεκτείνει το 1930. Ο χώρος που βρέθηκε στην Άνω Τούμπα για την ανέγερση του γηπέδου ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Ο πρόεδρος της επιτροπής για την ανέγερση του γηπέδου Γιώργος Θέμελης (υφυπουργός τότε Εθνικής Άμυνας) παραχώρησε τον Μάιο του 1957 έκταση 30 στρεμμάτων. Με την απόφαση 41/485 της 11ης Μαΐου 1957, εκδόθηκε το παραχωρητήριο, και τα 30 στρέμματα της έκτασης πέρασαν στην ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ. Το αντίτιμο ήταν 1.500.000 δραχμές που έπρεπε να εξοφληθεί σε 20 μήνες.

Το πρωτόκολλο παραλαβής έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 1958 και το υπέγραψαν από πλευράς ΠΑΟΚ οι Σταύρος Γεωργιάδης και Β. Σιδηρόπουλος. Με την παραχώρηση – αγορά του οικοπέδου, αρχίζουν οικονομικά προβλήματα για τον ΠΑΟΚ και χρειάζεται η οικονομική αλλά και η εργατική βοήθεια. Οι εργασίες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν, καθώς από τα 6 εκατομμύρια που απαιτούνταν για την έναρξη των εργασιών, το επίσημο κράτος μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού διέθεσε μόλις ένα εκατομμύριο δραχμές. Επιπλέον, ο χώρος που είχε βρεθεί δεν ήταν τελείως ελεύθερος, καθώς στην περιοχή διέμεναν 182 προσφυγικές οικογένειες, τη μετεγκατάσταση των οποίων πλήρωσε και πάλι ο ΠΑΟΚ.

Η διοίκηση του «Δικεφάλου» υποχρεώθηκε να ζητήσει τη συνδρομή των φιλάθλων με την έκδοση του Λαχείου «Ανεγέρσεως νέου Σταδίου του ΠΑΟΚ», το οποίο κόστιζε 20 δραχμές, κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα και καλύφθηκε με ταχύτητα από τον κόσμο του ΠΑΟΚ που διψούσε να δει την ομάδα του ξανά στεγασμένη.

Οι εργασίες άρχισαν το 1958 και τελικά η αποπεράτωση του γηπέδου έγινε τον Αύγουστο του 1959. Με τη χειρωνακτική και κατασκευαστική συνδρομή φιλάθλων, που μπορούσαν να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στην κατασκευή του γηπέδου. Την ημέρα των εγκαινίων του γηπέδου, 6/9/1959, έγινε και το πρώτο ανεπίσημο παιχνίδι, με αντίπαλο την ΑΕΚ.

Στις 5.30΄ το απόγευμα ένα στρατιωτικό αεροπλάνο έριξε στη σέντρα του γηπέδου την μπάλα για το πρώτο εναρκτήριο λάκτισμα. 20 λεπτά αργότερα η Τούμπα ένιωσε τις πρώτες ζητωκραυγές από το πρώτο (και μοναδικό για τον αγώνα εκείνο) γκολ που πέτυχε με δυνατό σουτ ο Κιουρτζής, και έδωσε την πρώτη νίκη στον ΠΑΟΚ με 1-0.

Το πρώτο ρεκόρ εισιτηρίων καταγράφηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1959, λίγες μέρες αργότερα, που ήταν και το πρώτο sold out του γηπέδου στο φιλικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (14.050 εισιτήρια και 284.151 δρχ. εισπράξεις). Το σκορ ήταν 1-1, με τον Ολυμπιακό να προηγείται με τον Γιώργο Σιδέρη και τον ΠΑΟΚ να ισοφαρίζει με τον Λέανδρο Συμεωνίδη.

Ο πρώτος επίσημος αγώνας στην Τούμπα έγινε στις 25 Οκτωβρίου του 1959, όταν στα πλαίσια της πρώτης αγωνιστικής του 1ου πρωταθλήματος της νεοσύστατης Α΄ Εθνικής κατηγορίας, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε και νίκησε 3-2 τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης. Το σκορ άνοιξε για τον ΠΑΟΚ ο Βαγγέλης Καραφουλίδης στο 24΄ πετυχαίνοντας το πρώτο «επίσημο» γκολ στην Τούμπα.

Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, η χωρητικότητα έφτασε τις 30.000 και στις 19 Μαρτίου 1967 σε αγώνα με τον Ολυμπιακό (σκορ 2-0) έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 30.000 εισιτηρίων ( 31.504).

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 οι απαιτήσεις του ΠΑΟΚ αύξησαν τη χωρητικότητα στις 45.000 θέσεις!

Το 1978 με τον μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη, η Τούμπα φιλοξένησε τους σεισμόπληκτους της περιοχής, ενώ τα προβλήματα που δημιούργησε η ισχυρή δόνηση έφεραν και συνέπειες στο γήπεδο. Στις 22 Μαρτίου 1980 ένα απόγευμα Σαββάτου, κατέρρευσε η θύρα 8 χωρίς θύματα αφού έπεσε στη διάρκεια μιας «νεκρής» μέρας.

Ο ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει προσωρινά το γήπεδό του και να μετεγκατασταθεί στο Καυταντζόγλειο, αλλά και στο Χαριλάου.

Παράλληλα με την επέκταση των κερκίδων, δημιουργήθηκαν κι άλλοι χώροι για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, με σπουδαιότερη την κατασκευή γυμναστηρίου κάτω από τη θύρα 3. Σημαντική στιγμή στην ιστορία της Τούμπας ήταν η τοποθέτηση προβολέων, για τη δυνατότητα διεξαγωγής νυχτερινών αγώνων. Ήταν στις 20 Μαΐου 1970, όταν μάλιστα για τον πρώτο νυχτερινό του αγώνα ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τη Μίλαν, η οποία ήταν η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης (κάτοχος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από το 1969 αλλά και του Διηπειρωτικού). Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 0-0.

Με την πάροδο των χρόνων το γήπεδο της Τούμπας άλλαξε μορφή, όγκο και χωρητικότητα, αντικατέστησε τους προβολείς με πιο σύγχρονους, και από το 2004 απέκτησε ένα μεγάλο σύγχρονο κτήριο διοίκησης, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων και τη χρήση του γηπέδου σαν ολυμπιακό προπονητήριο ποδοσφαίρου.

Η χωρητικότητα του γηπέδου μειώθηκε από 45.000 στις 28.000 καθώς οι προδιαγραφές ασφαλείας επέβαλαν αλλαγές και τοποθέτηση καθισμάτων ώστε να υπάρχουν διάδρομοι και ζώνες που οδηγούν στους κοινόχρηστους χώρους. Παρ’ όλα αυτά, το γήπεδο Τούμπας, πέρα από την ιστορικότητά του και τον συμβολισμό του, για τον κόσμο του ΠΑΟΚ παραμένει ένα παρωχημένο κατασκευαστικά γήπεδο, με λιγοστές θύρες, περιορισμένα πάρκινγκ αυτοκινήτων και ακόμα περισσότερο ελάχιστες οδικές αρτηρίες για την πρόσβαση και έγκαιρη απομάκρυνση από αυτό.

Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να έγιναν εργασίες και να μην εγκυμονεί πλέον κινδύνους η στατικότητα της κατασκευής, αλλά για να πάει, και να φύγει κυρίως, κάποιος φίλαθλος, θα χρειαστεί χρόνο και υπομονή.

Χρ. Μπέκιας: «Έχει πολύ δρόμο το γήπεδο»

Το πρώην μέλος της διοίκησης του ΠΑΟΚ, επί σειρά ετών υπεύθυνος του γηπέδου της Τούμπας κι εργολάβος οικοδομικών έργων Χρήστος Μπέκιας, αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την παραχώρηση του περιβάλλοντα χώρου της Τούμπας στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ.

Για τα 21 στρέμματα που παραχωρούνται στον ΠΑΟΚ: «Ο πρώτος χώρος είναι το σημερινό πάρκινγκ, ο οποίος συνεχίζει ως πίσω από την Θύρα 4. Είναι το κολυμβητήριο, η έκταση μέχρι την Αγία Βαρβάρα. Ο μόνος χώρος που είναι ωφέλιμος είναι το πάρκινγκ και ο χώρος πίσω από τη Θύρα 4. Εφόσον γκρεμιστεί το γήπεδο μπορεί να μεταφερθεί λίγο πιο πίσω για να σηκωθεί πιο πάνω η Θύρα 8. Το κολυμβητήριο πρέπει να υπάρχει, δεν μπορεί να γκρεμιστεί. Οι υπόλοιποι χώροι δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, εκτός αν χρησιμοποιηθούν ως υπαίθριο πάρκινγκ. Πρέπει να γίνει ένα τοπογραφικό διάγραμμα, να καταγραφούν οι χώροι διότι όλοι οι χώροι σε εκείνη την περιοχή ήταν κάποτε περιουσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Για το αν θεωρεί πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του νέου γηπέδου: «Για να ανοίξει ο δρόμος πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη. Πρώτον να γίνει νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη στο σχέδιο πόλης, διότι όταν χτίστηκε το γήπεδο της Τούμπας ήταν εκτός πόλης. Μετά να δούμε τι θα βρεθεί από κάτω, μήπως βρεθούν αρχαία. Το πώς θα ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια αν βρεθεί κάτι δεν το ξέρω και ούτε θέλω να το σκέφτομαι. Μακάρι να προχωρήσει το έργο».

 

Τσαρούχας: «Θα ξεπουλήσει τη Μακεδονία»

Εξοργισμένος με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ εμφανίστηκε ο γνωστός δημοσιογράφος, Κώστας Τσαρούχας, τονίζοντας ότι ο «Δικέφαλος» θα πρέπει να στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στον Ιβάν Σαββίδη και να μην πιστέψει «στις μεγαλοστομίες»  του πρωθυπουργού.

«Έχω ανατριχιάσει με αυτά που άκουσα. Αυτό αξίζει στον ΠΑΟΚ αλλά ξεκαθαρίζω ότι εάν ο Σαββίδης πιστέψει ακόμη και ένα λόγο του Τσίπρα είναι χαμένος από χέρι. Ο Σαββίδης είναι η λύση για τον ΠΑΟΚ και όχι ο Τσίπρας και οι μεγαλοστομίες του.

»Να μην πιστέψουν σε τίποτα από αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός, να βασιστούν στον Σαββίδη. Αυτόν εμπιστεύονται οι εταιρείες, οι τράπεζες και ο κόσμος του. Ότι μπορεί ο καθένας θα δώσει για να δει τον ΠΑΟΚ μεγάλο.

»Το όνομα Μακεδονία θα το ξεπουλήσει άμεσα. Δεν μπορώ να δεχτώ να με κοροϊδεύει για τον ΠΑΟΚ. Το γήπεδο θα γίνει γιατί είναι ο Σαββίδης και όχι ο Τσίπρας. Αυτόν εμπιστεύονται οι τράπεζες. Ο Σαββίδης υπάρχει μόνο, μην πιστεύετε τον Τσίπρα. Δεν μπορεί να κοροϊδέψει το λαό του ΠΑΟΚ. Δεν μπορεί να κοροϊδεύει αυτό τον λαό με αυτό το πάθος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα