«American bar» έκαναν τη Βουλή

Κάτι από… ροντέο θύμισε η Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την τροπολογία για την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα.

Η ένταση ξεκίνησε με την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από την αίθουσα και συνεχίστηκε με τις κόντρες Ανδρέα Λοβέρδου – Νίκου Παρασκευόπουλου και Αλέξη Τσίπρα – Σταύρου Θεοδωράκη. Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, κάνοντας «κωλοτούμπα» σε σχέση με τα όσα είχε νομοθετήσει για τις offshore των πολιτικών με το πολυνομοσχέδιο, δημιούργησε νέους προβληματισμούς και «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου και έτσι ο υπουργός Δικαιοσύνης επανήλθε με διορθώσεις. Να σημειώσουμε πως η τροπολογία 462/10 έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία. Ψήφισαν: 197 βουλευτές, ναι 190, όχι ουδείς, παρών 7, ενώ η ΝΔ αποχώρησε.

Σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή, μπλοκάρεται η άρση του αξιοποίνου που επέφερε η χθεσινή δημοσίευση της τροπολογίας σε ΦΕΚ που είχε ψηφιστεί στο πολυνομοσχέδιο. Ειδικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις που ορίζουν ότι οι παραβάτες της σημερινής τροπολογίας δεν μπορούν να κάνουν χρήση ενδιάμεσης χρονικά ευνοϊκότερης ρύθμισης, που, όπως είπε, σημαίνει πρακτικά ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί γι’ αυτούς η προσφάτως ψηφισθείσα σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου και συνεπώς να τους παρασχεθεί ασυλία. «Η διάταξη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα δεν εφαρμόζεται για τις ως άνω παραβάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η διόρθωση του υπουργού.

Ωστόσο, κορυφαίοι νομικοί, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξαν ότι δεν έχει σημασία τι θα ψηφίσει η Βουλή, αλλά πώς θα ερμηνεύσουν τον νόμο τα δικαστήρια.

Άρθρο 2
1. Αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις.
2. Αν μεταγενέστερος νόμος χαρακτήρισε την πράξη όχι αξιόποινη, παύει και η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε καθώς και τα ποινικά επακόλουθά της.

Η αποχώρηση της Ν.Δ.
Καταγγέλλοντας ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και απολύτως ανεφάρμοστη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε από τη συζήτηση και την όλη διαδικασία ψήφισης στη Βουλή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και απολύτως ανεφάρμοστη, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση κάνει παιχνίδια και ότι ουσιαστικά έφερε την προηγούμενη ρύθμιση για να ευεργετήσει όσους είχαν offshore, αφού η δημοσίευση του νόμου και μόνο στο ΦΕΚ παράγει νομικό αποτέλεσμα.

«Τι με κοιτάς;»
Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν ο Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επετέθη στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον υπουργό Δικαιοσύνης. «Ή ευθύνη έχει ο υπουργός που δεν ενημέρωσε για το τι πράττει ή ευθύνη έχει συνολικά η κυβέρνηση» είπε ο κ. Λοβέρδος, για να προσθέσει: «Είναι καταφανέστατο ότι η συγκάλυψη έχει και δράκο πίσω της. Υπάρχει πρόσωπο». Μάλιστα, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα και στον κ. Παρασκευόπουλο, είπε «τι με κοιτάς;». Ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε υψηλούς τόνους, επέμεινε ότι ο υπουργός ξεγέλασε τη Βουλή και του είπε δείχνοντάς τον με το δάχτυλο: «Πρέπει να ντρέπεται. Αυτός». Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Παρασκευόπουλος απάντησε: «Νομίζω ότι ο κ. Λοβέρδος θα μπορούσε στις τοποθετήσεις του να υποκρίνεται ότι μπορεί να μου μιλά με ευπρέπεια». Ενώ σε άλλο σημείο είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Λοβέρδος επιβεβαίωσε ότι δεν μπορεί καν να μου μιλά με ευπρέπεια ή έστω με νηφαλιότητα», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Πονηρή επεξεργασία»
Ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα «μπρος – πίσω» στο θέμα των offshore, σημειώνοντας ότι «η διάταξη είναι ή προϊόν πονηρής επεξεργασίας ή είναι προϊόν ασχετοσύνης». Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι προστατεύει τη Νέας Δημοκρατίας. Το λόγο ζήτησε αμέσως ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είπε σε υψηλούς προς τον πρωθυπουργό: «Εσείς έχετε στο επιτελείο σας ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα», για να προκαλέσει αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές να του ζητούν να πει ονόματα. «Ξαφνιάζομαι που κάποιοι εκπλήσσονται από μια αλήθεια. Και αυτή η αλήθεια είναι ότι οι βασικότεροι συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος σήμερα είναι στη φυλακή, είτε είναι σε υπουργικές θέσεις σήμερα είτε είναι στο γραφείο του πρωθυπουργού», επέμεινε ο κ. Θεοδωράκης.

Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου παρενέβη: «Κύριε Θεοδωράκη, εφόσον δεν λέτε κάτι συγκεκριμένο, θα ζητήσω να διαγραφεί από τα πρακτικά η δήλωσή σας». Ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε και παρότι είχε πει ότι δεν θα ξαναπάρει τον λόγο, άνοιξε το μικρόφωνο. Απευθυνόμενος στον επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι συκοφαντεί.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «είναι άλλο να συνεργάστηκαν κάποιοι μια συγκεκριμένη περίοδο, με ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος όπως ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος και άλλο να είναι καταδικασμένοι επειδή έκλεψαν. Δεν είπε ότι υπήρχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκείνη την περίοδο συνεργάζονταν με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Και δεν ξέρω αν αυτό είναι το μεμπτό. Είπε ότι στελέχη που έκλεψαν και καταδικάστηκαν, όπως ο κ. Τσοχατζόπουλος, είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι συκοφαντία. Αντί ο κ. Θεοδωράκης να πει ότι εν τη ρύμη του λόγου του έκανε ένα λάθος συκοφαντεί. Κύριε Θεοδωράκη, δεν εχω να πω κάτι άλλο, απλά λυπάμαι πάρα πολύ για σας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα