Ανάγκα (της οικονομίας) και οι Κινέζοι πείθονται

Χαλαρώνουν τα δρακόντεια υγειονομικά μέτρα πoυ εφαρμόζονται σχεδόν από τη αρχή της πανδημίας στο πλαίσιο του δόγματος περί μηδενικής ανοχής στην Covid-19

Χρειάστηκε να σηκωθεί τσουνάμι διαμαρτυριών αλλά κυρίως να έρθει το χαστούκι της κατρακύλας των δεικτών εισαγωγών-εξαγωγών για να ανακρούσουν πρύμναν στην Κίνα και να χαλαρώσουν τα δρακόντεια υγειονομικά μέτρα πoυ εφαρμόζονται σχεδόν από τη αρχή της πανδημίας στο πλαίσιο του δόγματος περί μηδενικής ανοχής στην Covid-19.

Τα μαντάτα ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες αρχές της χώρας στην αρχή της εβδομάδας και βάσει του νέου «πρωτοκόλλου» που παρουσίασε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, όσοι πολίτες είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα μπορούν να παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους με ενισχυμένη εποπτεία της υγείας τους και θα μπορούν να διακομίζονται στα νοσοκομεία για θεραπεία εγκαίρως, αν η κατάστασή τους επιδεινωθεί. Παράλληλα θα περιοριστεί η υποχρεωτικότητα των πολλών ανά εβδομάδα διαγνωστικών τεστ για τους πολίτες που ήθελαν να μεταβούν σε δημόσιους χώρους ή να ταξιδέψουν σε άλλη επαρχία.

Μπορεί αυτό το βήμα του… εκδημοκρατισμού των κινεζικών υγειονομικών πρωτοκόλλων να ακούγεται μικρό αλλά δεν είναι. Αρκεί  να αναλογιστεί κάποιος ότι πλέον επιτρέπεται η κατ’ οίκον καραντίνα στους πάσχοντες από Covid-19 με ήπια συμπτώματα, όταν μέχρι πρότινος αρκούσε ο εντοπισμός ενός και μόνο κρούσματος κορωνοϊού για τεθεί π.χ. μια ολόκληρη κοινότητα σε καθεστώς σκληρού lockdown ακόμη και για πολλές εβδομάδες.

Έτσι, από δω και στο εξής οι περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ορίζονται ξεκάθαρα ανά κτίριο, μονάδα, όροφο και νοικοκυριό και δεν θα πρέπει να επεκτείνονται αυθαίρετα σε ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών και κοινότητες.

Όπως προαναφέρθηκε οι ανακοινώσεις χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων έγιναν λίγες ώρες μετά από την επίσημη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων που κατέδειξαν ότι τον Νοέμβριο οι εξαγωγές και οι εισαγωγές στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έπιασαν πάτο. Η κάκιστη επίδοση αποδίδεται στην αυστηρή πολιτική «zero covid» και στην υποτονική ζήτηση, γεγονός που ανησύχησε ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του Σι Τζινπίνγκ, αναγκάζοντάς το κατά τα φαινόμενα σε αλλαγή πλεύσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα