Ανακαινίζεται το «Σπίτι του Λαού» στον Περισσό

Εν μέσω επαναστατικής γυμναστικής (λόγω του εργασιακού νομοσχεδίου) από το ΚΚΕ, είναι σε εξέλιξη τα έργα ανακαίνισης του Περισσού εκεί που θα διεξαχθεί το 21ο Συνέδριο του κόμματος. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο «Σπίτι του Λαού» στον Περισσό. Ήδη στο ιστορικό κτίριο έχουν ξεκινήσει έργα ανακαίνισης και ο στόχος είναι να υποδεχθεί τους σύνεδρους στην έναρξη του Συνεδρίου στις 24 Ιουνίου. Οι εργασίες διεξάγονται χάρη σα χρήματα που προέρχονται από την οικονομική συνδρομή των μελών και των φίλων του κόμματος, όπως επίσης και από την εθελοντική εργασία των μελών του ΠΑΜΕ.

Το «Σπίτι του Λαού» θεμελιώθηκε το 1980 και άρχισε να λειτουργεί για τις ανάγκες της Κεντρικής Επιτροπής. Κι όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση: «Η ανέγερση κεντρικών γραφείων του ΚΚΕ, με μορφή αντάξια του Κόμματος σε όλα τα επίπεδα, έγινε υπόθεση του ίδιου του λαού. Το κτίριο του Κόμματος κτίστηκε με τον μόχθο και την εθελοντική δουλειά συντρόφων και φίλων του Κόμματος». Να σημειωθεί ότι μετά την μεταπολίτευση υπήρξε ανταπόκριση των μελών και όχι μόνο στην οικονομική εξόρμηση που είχε τότε προκηρύξει το Κόμμα με το σύνθημα: «Χτίστε τα γραφεία του ΚΚΕ».

Οι εργασίες στο “Σπίτι του Λαού” θα έχουν ολοκληρωθεί στις 24 Ιουνίου

Μέρος της σύγχρονης ιστορίας

Η ιστορία του κτιρίου είναι δεμένη με τη σύγχρονη Ιστορία του ΚΚΕ. Το κτίριο αποτέλεσε εξαρχής τη στέγη της Κεντρικής Επιτροπής και το κέντρο στο οποίο στεγάζονται ο «Ριζοσπάστης», η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», ο «Οδηγητής» και ο ιστότοπος «902.gr». Εκεί στεγάζεται και το πολύτιμο Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος. Όπου βρίσκονται σπάνια ντοκουμέντα της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, εκατομμύρια σελίδες, χιλιάδες βιβλία, αλλά και έργα τέχνης μεγάλων δημιουργών, κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών.

Αυτός ο ανεκτίμητης αξίας πλούτος φυλάσσεται στην έδρα της ΚΕ έχοντας διασωθεί μέσα από, τα πεδία των μαχών του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, τα μπουντρούμια των φυλακών, τα κολαστήρια της εξορίας. «Αυτόν τον πλούτο του Αρχείου τον διασώσαμε και από την καταστροφική πλημμύρα του 1994, χάρη σε έναν τιτάνιο αγώνα όχι μόνο μελών και φίλων του ΚΚΕ αλλά πλατιά των εργαζομένων, επιστημόνων, ιδρυμάτων, οργανισμών και φορέων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο κτίριο, στη μεγάλη Αίθουσα Συνεδρίων του Περισσού, έχουν φιλοξενηθεί μεγάλες πολιτικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες του Κόμματος, συναυλίες, παραστάσεις, επιστημονικά συνέδρια, έχουν αφήσει πολύτροπα το στίγμα τους σπουδαίοι εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Το κτίριο της ΚΕ έχει υποδεχθεί πλήθος Διεθνών Συναντήσεων και Διασκέψεων Κομμουνιστικών Κομμάτων και Νεολαιών από όλο τον κόσμο.

Τα θέματα του Συνεδρίου

Στο ανακαινισμένο «Σπίτι του Λαού» θα διεξαχθεί το 21ο Συνέδριο από 24-27 Ιουνίου. Με βάση το καταστατικό, το Συνέδριο διεξάγεται ανά τετραετία. Το προηγούμενο 20ο Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2017.

Τα θέματα του Συνεδρίου θα είναι: α) Ο απολογισμός δράσης της ΚΕ και όλου του Κόμματος από το 20ό προς το 21ο Συνέδριο, οι βασικές εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, η κατάσταση του εργατικού – λαϊκού κινήματος και τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 22ο Συνέδριο και β) Η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Σε ό,τι αφορά το Συνέδριο δεν αναμένονται εκπλήξεις. Το κόμμα ελέγχεται πλήρως από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, οπότε το ενδιαφέρον είναι το ποιοι έχουν εξασφαλίσει την εκλογή τους στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα