Αναμνηστική δόση και για τους εφήβους συστήνει το CDC

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών έβαλε όριο τους πέντε μήνες μετά από τη δεύτερη δόση

Τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 στους εφήβους ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών πέντε μήνες μετά από τη δεύτερη δόση συνέστησε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Επιτροπή ανεξάρτητων ειδημόνων για τις πρακτικές ανοσοποίησης που αναψε το π΄ρασινο φως για το παραπάνω βήμα πρότεινε επίσης τη διεύρυνση της σύστασης για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε όλους (και όχι κατα περίπτωση) στους εφήβους ηλικίας 16 και 17 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αμερικανική ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή τέθηκαν υπόψη επιδημιολογικά δεδομένα του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ τα οποία δείχνουν ότι εμβολιασμένα παιδιά μολύνονται από την μετάλλαξη Όμικρον πέντε ως έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση κατά ποσοστό πρακτικά όμοιο με τα ανεμβολίαστα. Αν λάβουν αναμνηστική δόση, όμως, το ποσοστό των μολύνσεων πέφτει σημαντικά.

Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι επιστήμονες εξέφραζαν ανησυχία για τις αναμνηστικές δόσεις λόγω των σπάνιων περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας που συνδέονται με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna, ιδίως σε νέους άνδρες. Ωστόσο, αν και τα δεδομένα είναι περιορισμένα, στοιχεία από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος να παρουσιαστεί μυοκαρδίτιδα είναι χαμηλότερος μετά την αναμνηστική δόση από ό,τι μετά τη δεύτερη στους άνδρες, στο ηλικιακό φάσμα 18-40 ετών, κατά τα στοιχεία του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA). Ειδικά στο Ισραήλ μόλις δύο είναι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί μεταξύ των 44.000 εφήβων 12-15 ετών που έλαβαν τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Αυτό που φαίνεται να επιτάχυνε τη γενικευμένη σ΄υσταση του CDC είναι η αναρρίχηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ σε επίπεδα-ρεκόρ τα τελευταία 24ωρα, με την εξάπλωση της διασποράς να ευνοείται απο την επιστρφοή μαθητών και εργαζομένων στους… πάγκους τους μετά από τις χριστουγεννιάτικες γιορτές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα