Από μακριά κι αγαπημένοι…

Γνωρίζοντας πολύ καλά πλέον στη Χαριλάου Τρικούπη ότι ο πρωθυπουργός αναζητεί «συμμάχους» για να μοιραστεί το κόστος των νέων μέτρων, η Φώφη Γεννηματά έσπευσε να λάβει τις κατάλληλες αποστάσεις και απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Σε ποια βάση;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν της τέθηκε το ζήτημα. Και εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας αναζητεί εφεδρείες ή πρόθυμους συνενόχους ή αφελείς συνενόχους σε μια πιθανή αποτυχία».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιούλιο και την οποία ψήφισε τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Ν.Δ. με το Ποτάμι, η κα Γεννηματά είναι κατηγορηματική: «Παραδόθηκε άνευ όρων και επειδή βλέπαμε ότι η πορεία θα είναι ακόμα δυσκολότερη, γιατί είχα εξηγήσει προεκλογικά ότι η συμφωνία αυτή θα εξειδικευτεί στους εφαρμοστικούς νόμους κι αν δεν υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση με ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο να έχει στόχους ποιους τομείς θα στηρίξει, πώς θα προχωρήσει η χώρα; Σε ποια ανάπτυξη;

Πώς θα φτάσουμε στην ανάπτυξη; Αν δεν αυξήσουμε το ΑΕΠ, θα ψάχνουμε συνέχεια τι θα κόβουμε. Όταν, λοιπόν, όλα αυτά δεν υπάρχουν στον σχεδιασμό αυτής της κυβέρνησης, σε ποια βάση να γίνει η συζήτηση; Εμείς ακόμα και την ημέρα των εκλογών μιλούσαμε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Δύσκολο τρίμηνο
Ως κρίσιμη περίοδο 90 ημερών, εντός των οποίων θα κριθούν πολλά για την πορεία της χώρας, την κυβέρνηση, αλλά και την Κεντροαριστερά ως σύνολο, αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το τρίμηνο που μεσολαβεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά εκτιμούν ότι το πρώτο σημείο καμπής είναι η ψήφιση των προαπαιτουμένων αυτή την εβδομάδα και του δεύτερου πακέτου που θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο.

Επ’ αυτών η στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι σαφής: οτιδήποτε παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» και συνιστά περιοριστική πολιτική για τα εισοδήματα και τις συντάξεις δεν πρόκειται να ψηφιστεί από τους 17 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ωστόσο, στη Χαρ. Τρικούπη δεν αποκλείουν την ψήφιση εκείνων των άρθρων που θα προωθούν μεταρρυθμίσεις τις οποίες στηρίζει εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας φοβάται για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και τις τελευταίες εβδομάδες έχει εγκαινιάσει μια ρητορική προσέλκυσης των κομμάτων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Η απάντηση της κας Γεννηματά είναι, προφανώς, αρνητική, ωστόσο αρκετοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση γενικών, επί τα χείρω, εξελίξεων, η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ θα γίνει και ουσιαστική.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τα βασικά σημεία που τους διαχωρίζουν από τους συντηρητικούς και θα κινηθούν στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός διακριτού, τρίτου πόλου με αναφορές στη Σοσιαλδημοκρατία. Αρκετοί από τους παλαιότερους στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι διά της αντιπαραθέσεως με τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να δημιουργήσουν ένα χώρο ο οποίος θα αποκτήσει δυναμική διεύρυνσης. Ως προς την προοπτική προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ανοχής, η παρουσία των ΑΝΕΛ λειτουργεί απαγορευτικά.

Η παγιωμένη κατάσταση στο στρατόπεδο της κυβέρνησης αφήνει στην κα Γεννηματά αρκετό χώρο για τη διεύρυνση της Κεντροαριστεράς. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτιμά μια στρατηγική διεύρυνσης σε επίπεδο βάσης. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις ανά το Λεκανοπέδιο. Σε επίπεδο κομματικών οργανισμών, η συζήτηση για το πώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα εγκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας με το Ποτάμι παραμένει ζητούμενο.

Τα εσωτερικά
Στο μεταξύ, την ταχεία επίλυση των ενδοκομματικών εκκρεμοτήτων, προκειμένου η Δημοκρατική Συμπαράταξη να διαθέτει ένα συντονιστικό όργανο το οποίο θα μπορεί να συνεδριάζει ανά πάσα στιγμή, επιδιώκει η Φώφη Γεννηματά. Μέχρι την Κυριακή, όταν και θα συγκληθεί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, θα έχουν οριστικοποιηθεί τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στους διάφορους τομείς του κόμματος. Κυρίως, θα έχει συγκροτηθεί το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο, το οποίο θα αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Βουλής, ενώ θα έχει και έναν αυξανόμενα σημαντικό ρόλο στην πορεία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Αυτή η λειτουργία του Πολιτικού Κέντρου θα είναι παράλληλη προς τις εργασίες της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία συνεδριάζει υπό τον Γιάννη Μανιάτη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Μανιάτη, ο οποίος έχει την εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες επαφές προκειμένου να κρατήσει την Επιτροπή ως ένα φόρουμ που δεν θα έχει κομματικό πρόσημο. Ωστόσο, στη Χαρ. Τρικούπη υπάρχει ενόχληση για εκείνα τα μέλη των Κινήσεων που αποτελούν την τρίτη συνιστώσα της Επιτροπής (μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ), που πλέον μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη δημιουργίας νέου κόμματος, κάτι με το οποίο διαφωνεί, άλλωστε, και ο επικεφαλής του φόρουμ, κ. Μανιάτης. Η συγκεκριμένη επιτροπή συνεστήθη με βασική προϋπόθεση τη διατήρηση της αυτονομίας κάθε κόμματος που συμμετέχει σε αυτήν την εκτεταμένη και πολυεπίπεδη συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, ίσως οι προσωπικές επαφές που ήδη πραγματοποιούν οι ιθύνοντες της Επιτροπής, αλλά και οι συνεργάτες της κας Γεννηματά στη Χαρ. Τρικούπη, αποδειχθούν πιο σημαντικές στην πορεία των συζητήσεων για τη συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα