Από προθέσεις σύγκλισης (στην Κεντροαριστερά) να φάνε και οι… κότες

Την ώρα που η συντηρητική παράταξη μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει να βρίσκει τα πατήματά της, ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς που παραδοσιακά αποτελούσε το αντίπαλον δέος της Ν.Δ. βρίσκεται σε αναβρασμό. Η πολυδιάσπαση, αλλά και οι έριδες που υπάρχουν καθιστούν τον χώρο αυτό ευάλωτο στις επιθέσεις «φιλίας», τόσο από την πλευρά της Ν.Δ., όσο και από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι νιώθουν πιο έντονα αυτή την πίεση. Στη Χαριλάου Τρικούπη ήδη διεγράφη ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ στη Σεβαστουπόλεως έχουν βρεθεί σε σταυροδρόμι και δεν γνωρίζουν ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν για να επιβιώσουν. Βέβαια, στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα μοιάζουν κάπως ξεκάθαρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ηγεσία του κόμματος. Η κα Γεννηματά εμμένει στην ιδέα της δημιουργίας του 3ου πόλου κάτω από την ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και γι’ αυτό απευθύνει προσκλήσεις, τόσο προς τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι, όσο και προς το ΚΙΔΗΣΟ και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Από την άλλη, στη Σεβαστουπόλεως έχουν σχηματιστεί τρεις ομάδες που υποδεικνύουν διαφορετική κατεύθυνση. Η μία δείχνει προς τη Ν.Δ. και τον Μητσοτάκη και την ανακοίνωσε ο Ιάσων Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας. Η δεύτερη ομάδα υπό τον Σπύρο Λυκούδη πιέζει για συνεργασία για τον 3ο πόλο της ενιαίας Κεντροαριστεράς, ενώ ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης και κάποιοι εκ των βουλευτών του επιλέγουν τον δύσκολο δρόμο της μοναχικής πορείας με στόχο να οδηγήσουν σε ένα 3ο πόλο κεντρώο, εκσυγχρονιστικό, ριζοσπαστικό και μεταρρυθμιστικό.

Υπέρ της επανένωσης του χώρο τάσσονται η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Κινήσεις Πολιτών που συμμετέχουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο κ. Θεοδωράκης απεύθυνε προσκλητήριο και σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Τάσος Γιαννίτσης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το προσκλητήριο της Φώφης
Αναμφίβολα το άρθρο της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε θόρυβο, προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ούτως ώστε τον ερχόμενο Μάιο να εκλεγεί ο αρχηγός της νέας παράταξης από τη βάση. Η κα Γεννηματά στο άρθρο της έκανε αναφορά για τη δημιουργία παράταξης από τα κόμματα και τις δυνάμεις που εκφράζονται από τις απόψεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και προέρχονται από τη δημοκρατική παράταξη και την κεντροαριστερά. Τα κόμματα και οι κινήσεις θα διατηρήσουν την αυτονομία τους, προσομοιάζοντας περισσότερο σε «ΣΥΡΙΖΑ» της Κεντροαριστεράς όπου θα υπάρχουν συνιστώσες. «Αρκετά με τους μικροεγωισμούς στον χώρο της δικής μας παράταξης, είναι η ώρα της ευθύνης, των υπερβάσεων και των αποφάσεων, είμαστε πολλοί που μαζί μπορούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προτείνει για τον χώρο της κεντροαριστεράς «ένα εγερτήριο, ένα δημοκρατικό σοκ, προκειμένου να ξυπνήσει ο χώρος με εκλογή από την βάση. Χρειάζεται να συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων του χώρου η ανοιχτή προσφυγή στη βάση, που θα οδηγήσει σε συνέδριο όπου θα αποφασιστούν τα πάντα: όνομα, σύμβολα, καταστατικό και κυρίως πολιτικές θέσεις. Μετά εκλογές προέδρου και οργάνων από τη βάση», τόνισε, επισημαίνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «το Κίνημα συνεχίζει την υπερήφανη αυτόνομη πορεία του και την προετοιμασία για τις επόμενες εκλογές». Ερωτηθείς για το ναυάγιο των συζητήσεων με το ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο, απάντησε: «Ποιο άνοιγμα; Ειλικρινές; Αντί για συνεργασία ζήτησαν να διαλύσω το Κίνημα και να μην κατέβω σε εκλογές. Πέρα από το απαράδεκτο των όρων, το ωραίο ήταν ότι “ξέχασαν” να το θέσουν και στη ΔΗΜ.ΑΡ.».

Φουρτούνες στο Ποτάμι
Στη Σεβαστουπόλεως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τα μποφόρ… αυξήθηκαν, καθώς ο Χάρης Θεοχάρης έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα ηγεσίας, ζητώντας από τον Σταύρο Θεοδωράκη πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου. Ο κ. Θεοχάρης, σε συνέντευξή του σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Θεοδωράκης πρέπει εδώ και τώρα να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια διεύρυνσης και ενοποίησης του χώρου που αποκαλούμε ριζοσπαστικό κέντρο. Και ίσως χρειαστεί να προσφέρει με γενναιότητα ακόμη και το ίδιο του το είναι χάριν της ιδέας αυτής». Ωστόσο, όταν ο κ. Θεοχάρης ρωτήθηκε αν ζητά την οικειοθελή αποχώρηση του κ. Θεοδωράκη ή ακόμη και την αυτοδιάλυση του Ποταμιού, απάντησε ότι «το ζήτημα της διαδοχής του κ. Θεοδωράκη είναι θέμα που μόνο ο ίδιος μπορεί να δρομολογήσει, όταν και αν το θεωρήσει ώριμο».

Απαντώντας στα όσα ακούστηκαν με αφορμή τη συνέντευξη Θεοχάρη, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε: «Ο Χάρης όπως μπορώ να ξέρω καλύτερα από εσάς είναι στο Ποτάμι, και στη γραμμή που έχει χαράξει το Ποτάμι. Που λέει ότι: Το Ποτάμι είναι μόνο η μαγιά του καινούργιου. Θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να προστεθεί κόσμος –άνθρωποι που δημιουργούν, άνθρωποι καθημερινοί, αλλά και παλιοί πολιτικοί που έχουν τολμήσει– και να δημιουργηθεί ένα καινούργιο μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα. Αυτό λέει το Ποτάμι, αυτό φαντάζομαι λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, ο κ. Θεοχάρης».

Τρεις ημέρες αργότερα, ήταν η σειρά του Ιάσονα Φωτήλα να προκαλέσει νέες ταραχές στην Σεβαστουπόλεως, υποστηρίζοντας πως «το Ποτάμι πρέπει να συνταχθεί με τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη». Κάτι που δεν άρεσε στον Σπύρο Λυκούδη και την αριστερή πτέρυγα του Ποταμιού, η οποία απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ επισήμως το Ποτάμι σε ανακοίνωση του υποστήριξε πως «άλλη μία πρόταση τέθηκε στο τραπέζι. Υπομονή ως το συνέδριο».

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός, ερωτηθείς για την παρέμβαση Θεοχάρη αναρωτήθηκε αν «η θυσία του Σταύρου Θεοδωράκη θα βοηθήσει να προχωρήσουμε» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας, αλλά θέμα πολιτικών επιλογών», αφήνοντας αιχμές για αρχηγικές βλέψεις του κ. Θεοχάρη. Μετά τον σάλο που προκάλεσε η δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος επανήλθε και μέσω Twitter ξεκαθάρισε: «Όσοι βιάζονται να κρίνουν μια συνέντευξη, ας τη διαβάσουν πρώτα. Ζητώ από τον Σταύρο να πάρει πρωτοβουλίες για το ριζοσπαστικό κέντρο».

Και η ΔΗΜ.ΑΡ.
Στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τη δημιουργία μιας παράταξης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και πολιτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Δεν μπορούμε από εδώ και στο εξής να συνεχίσουμε με μικροκομματικές περιχαρακώσεις και με εγωισμούς. Ή θα καταλάβουμε όλοι ότι χρειάζονται υπερβάσεις και γρήγορα βήματα ή θα μας προσπεράσει η ιστορία», τόνισε. «Το πολιτικό νόημα είναι να τα αλλάξουμε όλα στον χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος. Βέβαια, από την Αγίου Κωνσταντίνου εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τη διαγραφή του Γρηγοράκου, αλλά και το ότι δεν ενημερώθηκαν νωρίτερα.

Ο Βενιζέλος
Παρέμβαση στο θέμα της ενοποίησης του χώρου έκανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα, με τίτλο «Το προοδευτικό κέντρο». Στο άρθρο κάνει λόγο για «ιδρυτικό συνέδριο και άμεση εκλογή επικεφαλής που οδηγεί ουσιαστικά στην απορρόφηση των επιμέρους σχημάτων». «Αρκεί να προσδιορίσουμε ποιου σχήματος θα είναι το ιδρυτικό συνέδριο και ο άμεσα εκλεγμένος επικεφαλής και πώς θα πορευθούμε αξιόπιστα προς τον στόχο αυτό», σημειώνει.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά πως χωρίζει άβυσσος το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ., σημειώνει: «Άβυσσος μας χωρίζει από τη ΧΑ στο όνομα της δημοκρατίας. Άβυσσος μας χωρίζει από τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και τους τραγελαφικούς οπαδούς του Grexit. Άβυσσος πρέπει να μας χωρίζει από το λαϊκισμό, τη συνωμοσιολογία, τους ψεκασμένους, τα Νεφελείμ».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «το προοδευτικό κέντρο έχει ρεαλιστική πρόταση εξουσίας με περιεχόμενο το επεξεργασμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με καθαρό μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, με μοχλό ένα κανονικό λειτουργικό κράτος, ένα σύγχρονο αναπτυξιακό κοινωνικό κράτος δικαίου. Πολιτική προϋπόθεση εφαρμογής του σχεδίου αυτού είναι μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα