Αραμπατζή: «Με 3,5 χρόνια καθυστέρηση ανακάλυψε το πακέτο Γιουνκέρ η κυβέρνηση»

«Με μεγάλη καθυστέρηση, και ενώ άλλες χώρες έχουν προ πολλού αξιοποιήσει ευρωπαϊκά πακέτα χρηματοδότησης, η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανακάλυψε το πακέτο Γιούνκερ για τον Αγροδιατροφικό Τομέα», τονίζει σε δήλωση της η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Αναλυτικά η δήλωση της Φωτεινής Αραμπατζή

«Με 3,5 χρόνια καθυστέρηση ανακάλυψε η κυβέρνηση τις ευκαιρίες δανειοδότησης, που παρέχει το πακέτο Γιούνκερ για τον αγροδιατροφικό τομέα. Ευκαιρίες πρόσβασης των αγροτών μας στην αναγκαία ρευστότητα η οποία παρέχεται με εγγύηση τα χρήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α), που μένουν μέχρι σήμερα δυστυχώς ανεκμετάλλευτα, όπως και η πλειοψηφία των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Και αυτό συμβαίνει σε μια αγροτική οικονομία, που επιβαρύνεται με δυσβάστακτους φόρους και εισφορές.

Αντίθετα με την Ελλάδα, η πλειοψηφία των κρατών-μελών έχει υπογράψει από καιρό συμφωνίες με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και οι αγρότες τους ήδη λαμβάνουν πιστώσεις με ευνοϊκούς όρους, με αποτέλεσμα να αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των Ελλήνων συναδέλφων τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Εσθονία έχει κινητοποιήσει περισσότερα από 36 εκατ. από το Π.Α.Α. της, η Ιταλία 400 εκατ. σε συνέργειες με 8 περιφέρειες και η Βουλγαρία 100 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, η Ρουμανία υπέγραψε συμφωνία για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτών. Συγκεκριμένα 1300 αγρότες θα χρηματοδοτηθούν με 150 εκατ. (87,8 εκ των οποίων προέρχονται από την Ε.Ε.) ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Θυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία εξ αρχής, ζητούσε την αξιοποίηση του «Πακέτου Γιούνκερ» και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το EFSI και το EIF θεωρώντας ότι είναι απολύτως αναγκαία για τις επενδύσεις και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Δυστυχώς η Κυβέρνηση κώφευε για καιρό αφού μόλις τον Μάιο του 2017 και ύστερα από δικές μας πιέσεις, υπέγραψε την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ενώ χρειάστηκαν 16 μήνες για να παρουσιάσει τελικά χθες αποτελέσματα.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Κασίμη με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:
• Σε ποιο ύψος ανέρχεται η χρηματοδότηση
• Πότε και με ποια κριτήρια θα επιλέξει το φορέα ή τους φορείς εφαρμογής
• Και, κυρίως, πότε θα είναι σε θέση οι αγρότες μας να υποβάλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα