Αρνητικό στη δωρεά οργάνων το 50% των Ελλήνων

Κακή κατάταξη για την Ελλάδα στον αριθμό των δοτών, των πτωματικών δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού καθώς βρισκόμαστε προτελευταίοι στην κατάταξη. Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας στο Συνέδριο Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία μικρή βελτίωση, ωστόσο η απόκλιση από τους μέσους όρους των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών είναι τεράστια.
Ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε πως υπάρχουν πραγματικές δυσκολίες και στη λειτουργία του συστήματος υγείας, το οποίο προφανώς παίζει ένα κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη, στην πράξη αυτής της υπόθεσης και αυτό αφορά και τα κέντρα μεταμοσχεύσεων, τη στελέχωσή τους, την επάρκεια προσωπικού.
«Αφορά επίσης τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Παρότι έχουν γίνει και εκεί ορισμένα σημαντικά βήματα, η πιεστική καθημερινότητα είναι πολύ ισχυρή και δυσκολεύει να υπάρξει το απόθεμα ενέργειας που χρειάζεται και η αποκλειστική ενασχόληση ενδεχομένως κάποιων ανθρώπων με αυτήν την υπόθεση, έτσι ώστε πραγματικά να υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός, η κατάλληλη εποπτεία και πιο αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών έτσι ώστε να μπορούν να μεταμοσχευθούν όργανα και να δοθεί αυτή η ανάσα ζωής σε δεκάδες, εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά σε λίστες αναμονής» συμπλήρωσε σημειώνοντας πως «έχουμε προκηρύξει όλες τις κενές οργανικές θέσεις των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα το 50% των συγγενών των δυνητικά δοτών, αρνούνται να συναινέσουν στο να δοθούν τα όργανα του συγγενούς τους ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι περίπου στο 20%.
Αυτή την περίοδο υπάρχουν κάποιες κρίσιμες παρεμβάσεις που προωθούνται. Η κάρτα του δωρητή οργάνων, το εθνικό μητρώο δωρητών οργάνων και το εθνικό μητρώο αρνητών δωρητών οργάνων. «Η ιδέα είναι ότι οι συγγενείς και η οικογένειες ερωτώνται για το αν θέλουν να παραχωρήσουν τα όργανα του συγγενούς τους, μόνο στην περίπτωση που ο συγγενής δεν είναι εγγεγραμμένος είτε στο ένα, είτε στο άλλο μητρώο. Αλλιώς, η διαδικασία κινείται χωρίς αυτή τη διαμεσολάβηση που πολλές φορές αναστέλλει τα πράγματα» εξήγησε ο υπουργός.
Συμπλήρωσε πάντως ότι πρέπει να τροποποιηθεί η κουλτούρα και η διαθεσιμότητα η κοινωνική δωρεάς οργάνων.

Διαβάστε επίσης