Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του επιθεωρητή της ΤτΕ Γιώργου Πάσχα για απλήρωτο δάνειο

«Ουδέποτε είχα, ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο, ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα», τονίζει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του

Αντιμέτωπος με κακουργηματική ποινική δίωξη που αφορά σε υπόθεση απιστίας είναι τραπεζικό στέλεχος που υπηρετεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και ελέγχεται ποινικά για δάνεια που φέρεται να έλαβε το 2007.

Το ποσό των δανείων, αγγίζει τις 800 χιλιάδες ευρώ, ενώ αυτά φέρονται να μην εξυπηρετούνται.

Την δίωξη, άσκησε ο επίκουρος Εισαγγελέας Διαφθοράς Κ. Κούτριας που διενεργεί έρευνα για την υπόθεση της δανειοδότησης που σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας προκάλεσε ζημία στην τράπεζα σε ποσό τουλάχιστον όσο είναι το σύνολο των τριών δανείων που έλαβε το στέλεχος της.

Η δίωξη αφορά τα κακουργήματα της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απλή συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Τα αδικήματα αφορούν τόσο το -κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα- στέλεχος της τράπεζας που χορήγησε τα δάνεια όσο και τους συναδέλφους του που ενέκριναν τις επίμαχες χορηγήσεις.

Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή Διαφθοράς ο οποίος θα καλέσει σε απολογίες όλους τους εμπλεκόμενους.

Μετά την παρέμβαση της δικαιοσύνης η Εθνική τράπεζα έστειλε επιστολή στον επιθεωρητή της ΤτΕ και σε άλλα 32 στελέχη νυν και πρώην της Εθνικής 30 Απριλίου του 2018 ώστε να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
To σημαντικότερο είναι ότι τα δάνεια αυτά που αφορούσαν μετοχοδάνεια κατ΄  ουσία κάθε χρόνο ανανεώνονταν οι συμβάσεις και έτσι εμφανίζονταν ενήμερα χωρίς όμως να έχει πληρωθεί ούτε 1 ευρώ.

Ελάχιστοι αποπλήρωσαν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Ο επίκουρος εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον επιθεωρητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην επιθεωρητή της Εθνικής τράπεζας Γιώργο Πάσχα.

Οι κατηγορίες είναι απιστία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση με περιουσιακή ζημία να υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ αν και το αρχικό δάνειο ήταν 500 χιλιάδες ευρώ.

Εγείρεται τεράστιο θέμα νομικό αλλά και ηθικό, πως ο επιθεωρητής της ΤτΕ που εποπτεύει τις τράπεζες έχει απλήρωτο δάνειο στην Εθνική τράπεζα και ταυτόχρονα την ελέγχει εποπτικά.

Η ΕΕ και η ΕΚΤ δίνει τεράστια σημασία στα θέματα δεοντολογίας και κανόνων λειτουργίας θωρακίζοντας θεσμικά την διαφάνεια.

Η ΕΚΤ που είναι άτεγκτη σε ζητήματα διαφάνειας, πως θα κινηθεί που ένα βασικό στέλεχος της ΤτΕ και βασικός συνεργάτης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα βαρύνεται με τέτοιες κατηγορίες;

Ο Πάσχας είχε συνάψει δάνεια – μετοχοδάνεια – ύψους 500 χιλιάδων ευρώ τα οποία ουδέποτε πλήρωσε ενώ η Εθνική στις 30 Απριλίου 2018 με επιστολές της στον Πάσχα και σε άλλα στελέχη της Εθνικής τράπεζας ζητούσε να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα μετοχοδάνεια αυτά δεν πληρώνονταν και κάθε χρόνο ανανεώνονταν ώστε να εμφανίζονται ενήμερα χωρίς να είναι. Είχαν συναφθεί από το 2007.

Μετά από την ανάδειξη του θέματος η Εθνική τράπεζα πήρε πρωτοβουλία ώστε να ζητήσει από τα 32 στελέχη που έχουν απομείνει στην Εθνική με τέτοιες δανειακές εκκρεμότητες να αρχίζουν να πληρώνουν.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γεώργιος Πάσχας

«Ουδέποτε είχα, ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο, ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα», δήλωσε ο κ. Γεώργιος Πάσχας, διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, κάνοντας μάλιστα λόγο για συκοφαντίες.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Γ. Πάσχα:

«Σχετικά με το συκοφαντικό δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, του οποίου τα κίνητρα είναι προφανή και κατά το οποίο “βασικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν πλήρωνε τα δάνειά του”, δηλώνω ότι ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα και ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω στο ακέραιο τα νόμιμα δικαιώματά μου κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας».

 

Τζανακόπουλος κατά Στουρνάρα για Πάσχα: Μέγιστο ζήτημα, αναμένουμε εξηγήσεις

Εξηγήσεις από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα αναμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, αναφορικά με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του πρώην στελέχους της Εθνικής Τράπεζας και νυν προϊσταμένου της διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων εταιριών στην ΤτΕ, Γιώργου Πάσχα.

«Ο διοικητής της ΤτΕ στην περίπτωση του Πολάκη είχε δείξει ακαριαία αντανακλαστικά, κάτι που δεν έκανε με τον κ. Πάσχα.

Είναι ένα θέμα για το οποίο περιμένουμε τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα σε σχέση με αυτό το μείζον θέμα, καθώς προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τη διοίκηση της ΤτΕ», τόνισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση και στα μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τα για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Νωρίτερα και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας την παραίτησή του από τη διοίκηση της ΤτΕ.

Διαβάστε επίσης