Φλωρίδης: Στόχος μας να εκδίδονται οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις σε 1,5 χρόνο

«Προχωράμε σε καλύτερη κατανομή του δικαστικού έργου. Μετά από 113 χρόνια αλλάζει ο δικαστικός χάρτης και θέλουμε αυτή τη φορά να εφαρμοστεί»

Για τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη και την δίκη για τα Τέμπη, μίλησε στο Mega, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

«Υπάρχει ένα θέμα στην Ελλάδα το οποίο δεν δημιουργεί και η εικόνα αλλά και προβλήματα. Αυτό το πρόβλημα είναι η αργοπορία στην απόδοση δικαιοσύνης. Υπηρετούμε ένα σχέδιο με σκοπό στο τέλος της της 4ετιας να «πιάσουμε» τον χρόνο με τον οποίο εκδίδονται οι τελεσίδικες αποφάσεις στην Ελλάδα. Σήμερα για να εκδοθεί μία τελεσίδικη απόφαση στην Ελλάδα χρειάζονται πάνω από 1.400 μέρες. Στόχος είναι να καταλήξουμε στον 1,5 χρόνο που είναι ο ευρωπαϊκός μ.ο.. Το 80% των υποθέσεων τα ειρηνοδικείων τον δικάζουν οι 1.000 δικαστές των πρωτοδικείων μαζί με τα ποινικά. Πάμε σε έναν εξορθολογισμό και καλύτερη κατανομή του δικαστικού έργου. Μετά από 113 χρόνια αλλάζει ο δικαστικός χάρτης και θέλουμε αυτή τη φορά να εφαρμοστεί», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης για την λειτουργία των δικαστηρίων: «Καταργούνται τα ειρηνοδικεία και συγχωνεύονται με τα πρωτοδικεία. Οι ειρηνοδίκες περνούν στον κλάδο των πρωτοδικών. Στην νησιωτική χώρα κρατάμε το καθεστώς όπως είναι σήμερα. Όπου έχουμε ειρηνοδικεία τα μετατρέπουμε σε περιφερειακά πρωτοδικεία. Με την ενοποίηση που κάνουμε μπαίνουν στην μάχη 1.000 δικαστές. Θεωρώ πως είναι επαρκείς. Μετά από τόσο καιρό που ασχολούμαστε με τα δικαιώματα αυτών που παρανομούν, πρέπει κάποια στιγμή να δούμε και τα δικαιώματα των θυμάτων και οι κώδικες από την 1η Μαΐου αυτό κάνουν. Θα ακολουθήσει και αλλαγή της πολιτικής δικονομίας – δηλαδή το σύστημα που δικάζουν τα δικαστήρια. Έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στην Αθήνα. Δύσκολα διοικείται η Αθήνα».

Για την δίκη στα Τέμπη, τόνισε: «είχαμε πει ότι η ανάκριση κινείται γρήγορα. Ταυτόχρονα πήραμε κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μην έχει αυτή η δίκη την τύχη που είχε η δίκη στο Μάτι, που ξεκίνησε μετά από 5-6 χρόνια. Για το θέμα των Τεμπών ψηφίσαμε διάταξη για να μπορεί ο ανακριτής να ακούσει τις συνομιλίες που δεν μπορούσε να ακούσει εκτός από τις επιχειρησιακές. Η ανάκριση έχει τις κανονικές συνομιλίες. Αλλά υπήρχαν κάποιες συνομιλίες πχ από τα κινητά των σταθμαρχών, γιατί δεν επιτρεπόταν από την νομοθεσία και αλλάξαμε την ρύθμιση. Επιπλέον αφαιρέσαμε την υποχρέωση να εκδοθεί βούλευμα μετά την ανάκριση. Με βάση αυτή την τραγική εμπειρία που είχαμε σε δίκες ειδικά στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον κ. Κουρετά, ξεκινήσαμε νωρίς για να βρεθεί χώρος στην Λάρισα, γιατί δεν έχουμε εκεί τέτοια αίθουσα. υπολογίζουμε να είναι έτοιμη η αίθουσα έτοιμη τον Ιούνιο. Είναι σε υφιστάμενο κτίριο των ΤΕΙ Λάρισας».

Για μία φράση που αποδίδεται στον ίδιο αναφορικά με το μπάζωμα στα Τέμπη, ο ίδιος ο κ. Φλωρίδης ανέφερε πως δεν είπε την φράση ότι «οποίος λέει για μπάζωμα, είναι για τας μπάζα».

«Εννοούσα όποιοι από τους πολιτικούς. Αυτοί οι πολιτικοί ποιου κατασκεύασαν τον μύθο αυτόν με πολλά πράγματα, έφτιαξαν μία ψυχολογία στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συγκάλυψη. Αυτά αποδείχθηκαν ότι ήταν ψέματα. Όλα όμως διερευνώνται, είχαμε όμως να αντιμετωπίσουμε και ένα βουνό από ψέματα», υπογράμμισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την διάταξη για επιτάχυνση της δίκης»

«Αυτή τη διάταξη που σας είπα για να κάνουν σωστά την δουλειά τους ο ανακριτής και ο εισαγγελέας, η Νίκη και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν την ψήφισαν αυτή την διάταξη. Όταν φέραμε την διάταξη για να βγει το βούλευμα για να γίνει η δίκη γρήγορα, δεν την ψήφισε κανείς εκτός από την ΝΔ, και την ίδια στιγμή κατηγορούν την ΝΔ για συγκάλυψη. Η Βουλή συγκρότησε εξεταστική επιτροπή. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της εξεταστικής και πήγε η συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση για να ξεκινήσει να διερευνά ή να απαντήσει στο αν υπάρχουν η όχι ποινικές ευθύνες. Χρειάζονταν 30 υπόγραφες. Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν κατέθεσε την πρόταση για δίωξη», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα