Belharra: Τα «ψηφιακά» υπερόπλα και η άυλη υπεραξία τους για το Πολεμικό Ναυτικό

Πώς και γιατί οι γαλλικές φρεγάτες «τορπίλισαν» τον ανταγωνισμό

Δεν ανακαλύπτει την Αμερική, εν προκειμένω το… Παρίσι, όποιος πει ότι ήταν εκ των ων ουκ άνευ ανάγκη να ενισχυθεί ο στόλος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ούτε ήταν μυστικό ότι παρά τις επιλογές που υπήρχαν οι Έλληνες επιτελείς του σώματος προτιμούσαν την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών από π.χ. τις αμερικανικές. Άλλωστε, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δώσει τα χέρια με τον Γάλλο Πρόεδρο ζητήθηκε η γνώμη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως μόνο με επιχειρησιακά κριτήρια προτιμά τις γαλλικές φρεγάτες Belharra. Όπερ και εγένετο.

Οι προδιαγραφές του (υπερ)όπλου

Σε επίπεδο προδιαγραφών δεν είναι υπερβολή να χαρακτηριστούν υπερόπλα οι τρεις Belharra που θα προμηθευτεί η Ελλάδα από τη Γαλλία. Κι αυτό διότι οι εν λόγω φρεγάτες έχουν πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Η χώρα μας θα αποκτήσει τρεις φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία σε κάποια σημεία θεωρείται ισχυρότερη απ’ αυτήν που έχει επιλεγεί για το γαλλικό ναυτικό. Οι ελληνικές Belharra ανήκουν στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών και εξοπλίζονται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire που θα «βλέπει» σε μια ακτίνα 250 χιλιομέτρων. Το ραντάρ αυτό, συνδυαζόμενο με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, θα μπορεί να βάλλει εναντίον αντίπαλων στόχων που βρίσκονται 150 χιλιόμετρα μακριά από το πλοίο, ενώ σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να χτυπήσει όποιο πλοίο βρίσκεται το πολύ μέχρι 15 χιλιόμετρα από το σημείο που πλέουν οι υφιστάμενες ελληνικές φρεγάτες.

Οι νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, θα διαθέτουν και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους.

Ο εξοπλισμός των νέων «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS. Κι όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί κύκλοι, εάν οι τρεις φρεγάτες τοποθετηθούν σε κάποια συγκεκριμένα σημεία θα έχουν στην εμβέλειά τους όλη την αεράμυνα του Αιγαίου.

Με την προμήθεια των Belharra η Ελλάδα αποκτά πολεμικά «σκαριά» ανοικτής θάλασσας που δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειο και όχι να παραμείνουν εγκλωβισμένες στο Αιγαίο 

Η γεωστρατηγική υπεραξία των γαλλικών φρεγατών

Πέρα από την τεχνική υπεροχή των γαλλικών φρεγατών, η συγκεκριμένη αγορά προσδίδει στην αμυντική «μηχανή» της Ελλάδα μία γεωστατηγική υπεραξία που λίγοι έχουν εντοπίσει. Ποια είναι αυτή; Ότι με την προμήθεια των τριών Belharra η Ελλάδα αποκτά πολεμικά «σκαριά» ανοικτής θαλάσσης που δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αν η Ελλάδα αντί των Belharra είχε (αναγκαστεί να) επιλέξει την αμερικανική πραμάτεια (σ.σ. μιλάμε ουσιαστικά για πλοία… ακτοφυλακής που προμόταρε η Ουάσινγκτον στη Αθήνα και τα οποία το αμερικανικό ναυτικό απέσυρε), τότε θα οδηγείτο σε επιχειρησιακό εγκλωβισμό στα όρια του Αιγαίου. Τελευταίο, ειπωμένο αλλά όχι έλασσον: η Ελλάδα δεν «αγόρασε» μόνο φρεγάτες από τη Γαλλία αλλά και ένα «ασφαλιστήριο συμβόλαιο» κοινής αμυντικής συνδρομής που ως… παροχή δεν υπήρχε στο πακέτο προμήθεια φρεγατών από τις ΗΠΑ.

Πότε έρχονται, πόσο θα κοστίσουν

Με την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, οι ελληνικές φρεγάτες θα ξεκινήσουν άμεσα να «κτίζονται». Μάλιστα για να αποφευχθούν προβλήματα όπως με τα γερμανικά υποβρύχια που έγερναν, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη Belharra, που ήδη ναυπηγείται στο ιστορικό ναυπηγείο στη Λοριάν της Γαλλίας, θα δοκιμαστεί και μετά θα ξεκινήσει το «κτίσιμο» των άλλων δύο πλοίων.

Οι Γάλλοι έχουν δεσμευθεί ότι θα παραδώσουν την πρώτη φρεγάτα τον Μάρτιο του 2025, τη δεύτερη τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ενώ η τρίτη θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2026. Το δε συμβόλαιο μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και της κατασκευάστριας εταιρείας ήδη γράφεται από τους νομικούς και αναμένεται να υπογραφεί τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Το επίσημο κόστος των τριών φρεγατών δεν ανακοινώθηκε, κάτι που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, όταν και θα επικυρωθεί η συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της αγοράς των τριών γαλλικών φρεγατών θα ανέλθει κοντά στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Κάθε φρεγάτα FDI αναμένεται να κοστίσει δηλαδή από 900 εκατ. μέχρι ένα δισ. ευρώ.

Στην τιμή αυτή θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα οπλικά συστήματα που καθιστούν τις Belharra «υπερατού» αλλά και η εν συνεχεία υποστήριξη των φρεγατών με ανταλλακτικά και άλλα αμοιβαία υλικά (FOS – Follow on Support) για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, θεωρείται όμως ότι δεν θα είναι λιγότερο από πέντε χρόνια.

Επίσης, στην τιμή των 2,7-3 δισ. ευρώ θα συμπεριληφθεί και η εκπαίδευση των πρώτων ελληνικών πληρωμάτων και επίσης των τεχνικών που θα αναλάβουν τη διατήρηση ενός υπερσύγχρονου πολεμικού πλοίου σε άριστη κατάσταση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα