ΚΙΝΑΛ: Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι υποψήφιοι

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος για να επικυρώσει ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 5 Δεκεμβρίου

Αύριο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ θα έχουμε το πρώτο άτυπο ντιμπέιτ των υποψήφιων αρχηγών. Σε μία συνεδρίαση που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς θα… συγκρουστούν για πρώτη φορά η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Καστανίδης.

 Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Το μόνο βέβαιο είναι ότι με συντριπτική πλειοψηφία θα περάσει η εισήγηση της Επιτροπή Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και, εάν χρειαστεί επαναληπτικός γύρος, αυτός να διεξαχθεί μία εβδομάδα αργότερα στις 12 Δεκεμβρίου. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται μία προετοιμασία για να διεξαχθούν χωρίς παρατράγουδα οι εκλογές.

Βέβαια το μεγάλο ενδιαφέρον έγκειται στο πώς θα αντιδράσουν όλοι οι υποψήφιοι, οι θέσεις που θα αναπτύξουν για την επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ. Ήδη τα αίματα έχουν ανάψει και μάλιστα η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκινήσει εξόχως επιθετικά την προεκλογική της εκστρατεία, αφήνοντας αιχμές για όλους τους ανθυποψηφίους της.

Μάλιστα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη υπάρχει αυτό που λέμε «ευθεία σύγκρουση». Ο ευρωβουλευτής δήλωσε προ ημερών ότι σκοπεύει να διατηρήσει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εάν εκλεγεί πρόεδρος της παράταξης. «Δεν είμαι μια ειδική περίπτωση, υπάρχουν πολλοί ευρωβουλευτές αρχηγοί κομμάτων, μόνο στη σοσιαλδημοκρατική ομάδα είναι ήδη τρεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης. Σχολιάζοντας την τοποθέτησή του, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν αιχμηρά πως «με πρόεδρο part-time, ούτε ανανεώνουμε ούτε μεγαλώνουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση από το περιβάλλον του τελευταίου, με πηγές να σημειώνουν πως «η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία δικαιώνεται και αντεπιτίθεται, και αυτό είναι κέρδος για την παράταξή μας», προσθέτοντας: «Αυτό θα έπρεπε να το καταλαβαίνουν όσοι θέλουν μια παράταξη με δυναμική και όχι περιχαρακωμένη».

Δεν είναι η πρώτη φορά που από την πλευρά της ηγεσίας αναδεικνύουν τη θητεία του κ. Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες ως «απουσία» από το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, άλλωστε, η κα Γεννηματά, στην άτυπη προεκλογική συγκέντρωση με βουλευτές, στελέχη και μέλη της παράταξης, είχε αναφερθεί στον ευρωβουλευτή –χωρίς να τον κατονομάσει– ως «κρυπτόμενο».

Όπως γίνεται αντιληπτό οι προεδρικοί στο επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τα αδύνατα σημεία της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη, τη μακροχρόνια παρουσία του στις Βρυξέλλες, που, εκτός των άλλων, δεν θα του επιτρέπει να έχει κοινοβουλευτική παρουσία, ως πιθανός αρχηγός, έως τις επόμενες εθνικές κάλπες. Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τότε το βάρος της εκπροσώπησης του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή θα επωμιστεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Επί του θέματος, πάντως, ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως η εκπροσώπηση του κόμματος θα γίνει «με θεσμικό σεβασμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα», κάνοντας λόγο για ένα ζήτημα που θα διαρκέσει λίγους μήνες, δείχνοντας έτσι έμμεσα και προς την κατεύθυνση των πρόωρων εθνικών εκλογών. Προφανώς και επιθυμούν από το στρατόπεδο της κας Γεννηματά να αναδείξουν τον κ. Ανδρουλάκη ως τον βασικό αντίπαλό της.

Παρέμβαση Παπανδρέου

Αλλά αιχμές η κα Γεννηματά έχει αφήσει και για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Χάρη Καστανίδη. Μάλιστα, για τον κ. Λοβέρδο οι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη διαρρέουν πως «όταν εμείς παραμείναμε σταθεροί στο ΠΑΣΟΚ, άλλοι έφυγαν κι έφτιαξαν και κόμμα». Όμως όταν ο κ. Λοβέρδος ήταν ανθυποψήφιος το 2015 στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, η πλευρά Γεννηματά είχε λησμονήσει όλα αυτά που προσπαθεί να αναδείξει σήμερα.

Αλλά και με τον Χάρη Καστανίδη προέκυψε ζήτημα, καθώς ξαφνικά ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να απαντήσει σε διάφορα δημοσιεύματα ότι ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει τον βουλευτή Θεσσαλονίκης. Κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για υπόγεια συνεννόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήρθε μέσω επίσημης ανακοίνωσης του ΚΙΔΗΣΟ: «Δημοσιεύματα και φήμες που θέλουν τον Γιώργο Α. Παπανδρέου και το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών πίσω από υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής ή και για υπόγειες διαδρομές μεταξύ τους, ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Εξάλλου, κριτήριο κάθε επιλογής που αφορά την Παράταξή μας και τη βιώσιμη, αξιόπιστη και αξιόμαχη προοπτική της, πέρα από τα πρόσωπα, είναι οι πολιτικές προτάσεις που αυτά εκφράζουν ώστε να καταστήσουν μια επιλογή ικανή να συμβάλει προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, η οποία να προσφέρει μια οραματική και μαζί ρεαλιστική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική. Κοντολογίς, μια πρόταση που να απαντά πειστικά στα αιτήματα της κυβερνησιμότητας απέναντι στη δεξιά συντήρηση και της προοδευτικής αλλαγής, που αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα, αιτήματα που αναμένουν την απάντησή τους με θέσεις και προτάσεις ιδεολογικές και πολιτικές, εκ μέρους των ενδιαφερομένων να ηγηθούν μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης».

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ισχυρίζονται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως έπραξε και το 2017, έτσι και τώρα θα κρατήσει για τον εαυτό του και μόνο το ποιον θα ψηφίσει στην κάλπη.  Σημειώνεται ότι και ο ίδιος ο Χάρης Καστανίδης, απαντώντας στις φημολογίες ότι υπάρχει μυστική συμφωνία με συνυποψήφιό του, έκανε λόγο για προβοκάτσια. «Έχω γράψει ότι ακόμη και η προβοκάτσια χρειάζεται μια κάποια ευφυΐα. Ας σταματήσουν, λοιπόν, κάποιοι ανόητοι “ρεπόρτερ” να με εμφανίζουν ότι έχω “μυστική συμφωνία” με κάποιον εκ των συνυποψηφίων μου. Δίνω μάχη αρχών και αξιών, καταλαβαίνω το “άγχος” κάποιων, αλλά τους ζημιώνει», ανέφερε ο κ. Καστανίδης.

Πώς θα γίνουν οι εκλογές

Σε ό,τι αφορά στην εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ), αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων και τη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος, αυτή αναφέρεται σε όλα τα διαδικαστικά.

Έτσι τονίζεται ότι η συλλογή υπογραφών υπέρ των υποψηφιοτήτων (σ.σ. κάθε υποψήφιος χρειάζεται υπογραφή από το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ή από τουλάχιστον 5.000 μέλη του ΚΙΝΑΛ) θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου και ώρα 14:00, χρόνος έως τον οποίο θα πρέπει να κατατεθούν οι ανωτέρω υπογραφές μαζί με την αίτηση υποψηφιότητας για πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής στην ΕΔΕΚΑΠ.

Για να συμμετάσχει κάποιο μέλος ή φίλος του κόμματος στην εκλογική διαδικασία, θα καταβάλει υποχρεωτικά το ποσό των 3 ευρώ για τον πρώτο γύρο των εκλογών, και το ποσό του ενός ευρώ για τον δεύτερο γύρο. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν κατά προτίμηση σε δημόσια και δημοτικά καταστήματα με βάση τους Καποδιστριακούς καταρχήν Δήμους και τα Δημοτικά Διαμερίσματα των μεγάλων Δήμων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα