«Χαστούκι» Μπάιντεν στην Τουρκία, «ερωτόλογα» Πάιατ στην Ελλάδα – Ε, και;

Να μην υπνωτιστεί η ελληνική διπλωματία από τους ύμνους της Ουάσινγκτον για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ράπιζε ηχηρά την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας στον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αναγνωρίσει έπειτα από 106 χρόνια τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία (σ.σ. σε μία δήλωση που ήταν «κεντημένη» όπως λένε  οι αναλυτές σε κάθε της λέξη), στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ «αποτέλειωνε» την Άγκυρα περιγράφοντας σε ένα άρθρο του τον θυελλώδη… έρωτα που ζει εσχάτως η σχέση της Ουάσινγκτον με την Αθήνα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» και σε αυτό ο Πάιατ  στέκεται σε δύο σημεία στέλνοντας τα αντίστοιχα μηνύματα:

α) Στο ότι η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας στον τομέα της ασφάλειας δεν είναι μόνο εξοπλιστική. «Έχει να κάνει» λέει ο Αμερικανός πρέσβης «με τα κοινά μας στρατηγικά συμφέροντα και τις αξίες που ενώνουν τις χώρες μας 200 χρόνια τώρα».

β) Στο ότι η πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών «στηρίζεται στην ανανεωμένη μας Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε υποθετικούς αντιπάλους ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μαζί και ισχυρές».

Το καλύτερο, όμως, ο Τζ Πάιατ το άφησε για το τέλος του άρθρου του το οποίο κλείνει με την υπόμνηση πως «όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται, δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούμε να πετύχουμε και έτσι αυξάνεται η ασφάλεια στην περιοχή μας και στον κόσμο».

Οι συγκρίσεις του ύφους με το οποίο αντιμετωπίζεται από την διοίκηση Μπάιντεν η Ελλάδα και η Τουρκία είναι αναπόφευκτες όπως και το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρισης, το ζητούμενο ωστόσο για την ελληνική διπλωματία είναι να μην υπνωτιστεί από τα γλυκόλογα των ΗΠΑ.

Κι αυτό διότι η Τουρκία δεν έχει πάψει να είναι ένας σημαντικός –σε βαθμό… παρεξήγησης– σύμμαχος του ΝΑΤΟ και εξ αυτού του ρόλου της να θέτει προκλητικά και ατιμώρητα στο τραπέζι τις μαξιμαλιστικές γεωπολιτικές απαιτήσεις της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα