Χέρι στο κεραμίδι των Ελλήνων…

Οι προβλεπόμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση  «κλειδώνουν» μεν την 4η αξιολόγηση αλλά «γκρεμίζουν» τον ΣΥΡΙΖΑ

Τρεισήμισι μήνες ζωής έχει μπροστά της η κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση. Όχι γιατί θα γίνουν εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, αλλά γιατί μέχρι τότε θα έχουν πάρει μια απόφαση η οποία θα σημάνει και τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πειράξουν το κεραμίδι του Έλληνα…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Από τα 88 προαπαιτούμενα που υπάρχουν στην 4η αξιολόγηση μόνο ένα είναι αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση. Ίσως και η αλλαγή του νόμου Κατσέλη. Αλλά εκείνο που έχει ζωτική σημασία είναι οι αντικειμενικές αξίες, μια υποχρέωση που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν ακούμπησε, όμως πλέον ο χρόνος έχει εξαντληθεί και ο κλήρος έχει πέσει τον Αλέξη Τσίπρα να είναι ο πρωθυπουργός εκείνος που θα βάλει χέρι στο κεραμίδι του Έλληνα.

Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει οριστικά το θέμα των μνημονίων και να είναι αυτός που θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει πριν να μειώσει την αξία των σπιτιών λ.χ. στην Κηφισιά και να την ανεβάσει στον Άγιο Βασίλειο Περιστερίου ή στο Αιγάλεω. Είναι δίκαιο που θα γίνει πράξη; Μάλλον όχι, αν κρίνουμε από τις καθυστερήσεις. Είναι όμως απαραίτητο.

Τα καλά νέα του κλεισίματος λοιπόν της 3ης αξιολόγησης και της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Μαρτίου έρχεται να επισκιάσει η είδηση πως όλα πρέπει να έχουν τελειώσει πριν τα μέσα Ιουνίου ώστε να προλάβουμε το Eurogroup της 21ης του ίδιου μήνα.

Και μάλλον όλα θα έχουν κλείσει, αν κρίνει κανείς από το γεγονός πως χωρίς δράματα ολοκληρώθηκε την Πέμπτη ο πρώτος κύκλος των συζητήσεων των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς που αφορούσε κυρίως οργανωτικά ζητήματα.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και συνεχίζεται και η συζήτηση η οποία διεξάγεται εδώ και έναν μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους.

Χρονοδιάγραμμα…

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών κατά τις επαφές με τους θεσμούς τέθηκε το χρονοδιάγραμμα και έως επανέλθουν τα κλιμάκια (σ.σ. μετά το Πάσχα) θα συζητούνται δι’ αλληλογραφίας τα εμπόδια και οι δυσκολίες που υπάρχουν, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι τεχνικής φύσης. Εάν φανούν πολιτικές δυσκολίες, συμπλήρωσε ο συγκεκριμένος παράγοντας, θα φανούν τότε. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δ΄ αξιολόγηση και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία (ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, χρέος και είδος εποπτείας μετά το μνημόνιο) στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αναφορικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να τις θεσπίσει τον Μάρτιο, ενώ μεταξύ των υπολοίπων με τεχνικές δυσκολίες περιλαμβάνονται η αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η στελέχωση και λειτουργία του ΣΔΟΕ, των εισαγγελέων κ.ά.

Αναζητείται αντίμετρο

Ας μείνουμε όμως στις αντικειμενικές: ό,τι δεν μπόρεσε να γίνει τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση δεσμεύεται να το πράξει μέσα στις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες. Δεν χρειάζεται γνώση του παρασκηνίου για να αντιληφθεί κανείς πως η δέσμευση αυτή στερείται και βάσης και σοβαρότητας, εκτός και αν τις αλλαγές τις πράξει μόνος του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατ’ εκτίμηση.

Γνώστες της αγοράς ξεκαθαρίζουν πως το θέμα αυτό θα κλείσει τελευταίο και πάλι με δυσκολία, καθώς απαιτείται η εξίσωση με τις εμπορικές αξίες. Και επιπλέον απαιτείται να βρεθεί και το αντίμετρο για να περιορίσει όσο γίνεται τις συνέπειες για την κυβέρνηση. Και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σε ανεπίσημες συζητήσεις υποστηρίζουν πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και προβλέπει 10.000 νέες τιμές ζώνης για ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι εκτιμητές ακινήτων δεν προλαβαίνουν να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους με τις νέες τιμές μέχρι τις 15 Μαρτίου, ενώ μετά θα πρέπει να γίνει σύγκριση των τιμών που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές με τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή τις τιμές από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία θα επιληφθεί των περιπτώσεων που οι αποκλίσεις είναι μεγάλες, δεν έχει καν συγκροτηθεί ακόμα. Στην καλύτερη περίπτωση, το θέμα θα κλείσει τον Μάιο αν και πάλι όλα θα κριθούν από την πολιτική συγκυρία τη στιγμή που όλα θα είναι έτοιμα.

Αν, δηλαδή, οι συνθήκες θα επιτρέπουν να ανακοινωθούν. Και πάντα υπό την αίρεση πως οι δανειστές θα δεχθούν να δώσουν την απαραίτητη παράταση χρόνου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι αλλαγές που θα έρθουν στον ΕΝΦΙΑ μόλις οι αντικειμενικές αξίες αλλάξουν, με το βάρος που σηκώνουν οι πιο λαϊκές περιοχές –και θεωρητικά δεξαμενές ψήφων για τον ΣΥΡΙΖΑ– αν αυξάνεται.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα