Χωρίς τυράκι, φάκα (κάλπης) δεν στήνεται  

Δίχως να υπάρχει μία κυβερνητική επιτυχία, εκλογές δεν προκηρύσσονται! Με το Σκοπιανό να πέφτει όπως όλα δείχνουν στα βράχια, την καθαρή έξοδο να… βρωμίζει και τους δανειστές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκείνο που μένει στην κυβέρνηση για να κάνει την όποια διαφορά είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο κατώτατος μισθός.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Το τελευταίο διάστημα η Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας, επαναλαμβάνει με νόημα πως με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια η κυβέρνηση θα μπορεί να παρέμβει στο θέμα των εργασιακών.

«Τα περιθώρια άσκησης της κοινωνικής πολιτικής μας θα είναι πολύ μεγαλύτερα μετά τον Αύγουστο του 2018. Σε λιγότερο από δύο μήνες από τώρα επανέρχονται οι δύο βασικές αρχές της διαπραγμάτευσης. Η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο και η αρχή της επεκτασιμότητας».

Αυτό τόνισε και χθες στη Βουλή η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΚΚΕ για τις συλλογικές συμβάσεις.

Ποντάρουν τα ρέστα τους στα εργασιακά

Η αλήθεια είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει τα ρέστα του στα εργασιακά, παραβλέποντας όμως το γεγονός πως μια πιθανή αύξηση θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, κάτι που είναι μείζονος σημασίας για ΔΝΤ και Βερολίνο. Μάλιστα, την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, τόνισε σε ομιλία του, με θέμα «Μεταρρυθμίσεις για μια σταθερή Νομισματική Ένωση», πως «στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Κύπρο η μέση αύξηση της μονάδας κόστους εργασίας πριν την κρίση (1999-2007) ήταν πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση της ανταγωνιστικότητας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο το κόστος εργασίας μειώθηκε, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι οικονομίες των εν λόγω χωρών. Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν αρχίζουν επίσης να αποδίδουν καρπούς και συνέβαλαν στην ανάκαμψη».

«Κλείσαμε τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες στην αξιολόγηση. Όταν προσπαθείς να υλοποιήσεις το σχέδιό σου, κόντρα στη βασική αντίληψη της Τρόικα, δεν μπορείς να επιτύχεις σε όλες τις πτυχές. Κάπου χάνεις, κάπου κερδίζεις, αλλά οι νίκες που σημειώνονται έχουν μεγάλη απήχηση και αντίκρισμα στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», επιμένει η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία αποφάσισε και την ενεργοποίηση των προσφάτως ψηφισμένων νομοθετικών ρυθμίσεων για την αυστηρή τήρηση των κανόνων για τις υπερωρίες και την υπερεργασία ως αντίβαρο στις κακές ειδήσεις των ημερών. Οι ρυθμίσεις αυτές ήταν μέρος του ν.4488/17 που περιελάμβανε διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καταπολέμηση της απλήρωτης, αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Με την Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι από την 1η Ιουλίου η δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του σχετικού εντύπου και μέσω της αποστολής μηνύματος με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Θα υπάρχει μεταβατικό διάστημα δύο μηνών, κατά το οποίο θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και μέσω του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών έως την 1η Σεπτεμβρίου, όποτε η υποβολή θα γίνεται μόνο με τον νέο τρόπο. Παράλληλα, και με σκοπό να απλουστευθούν οι διαδικασίες υποβολής, από την 1η Οκτωβρίου θα είναι δυνατή και η υποβολή τροποποίησης ωραρίου μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου.

«Κλείδωσε»(;) η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

Σε συνέντευξή της η υπουργός υποστηρίζει πως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που έχει κλειδώσει για τον Αύγουστο του 2018, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η καταπολέμηση της επισφάλειας και της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, είναι οι τρεις πυλώνες στο σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία.

Αυτά στον απόηχο της είδησης πως ο ESM περιμένει από την κυβέρνηση να ξεπληρώσει τους ιδιώτες, ώστε να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ και αυτό μέσα στις επόμενες μέρες, διαφορετικά τα χρήματα θα χαθούν. Και καθόλου πειστική δεν ήταν η κυβερνητική διαρροή πως όλα είναι μια χαρά. Για την ιστορία, τα περισσότερα χρέη είναι προς προμηθευτές των νοσοκομείων.

Η μάχη τώρα πέφτει στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα και το οποίο o Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε «εύκολο», εκτιμώντας ότι οι βουλευτές θα το υπερψηφίσουν. Ερωτηθείς πάντως για τον ΕΝΦΙΑ που προβληματίζει τους βουλευτές, είπε ότι «όλοι έχουν τον προβληματισμό τους, αλλά οι αυξήσεις είναι πολύ περιορισμένες», ενώ πρόσθεσε ότι για τον ΕΝΦΙΑ θα έλθει νομοτεχνική βελτίωση στις Επιτροπές της Βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Η Μακεδονία μένει ελληνική, το Σκοπιανό στα βράχια!

Χάνεται όπως όλα δείχνουν το μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα να είναι εκείνος που θα έκοβε τον γόρδιο δεσμό του Σκοπιανού. Μεγαλέξανδρος δεν θα γίνει, ενώ το θέμα μάλλον μπαίνει και πάλι στο συρτάρι.

Παρ’ όλα αυτά, στην κυβέρνηση διαπιστώνουν κέρδη για τη χώρα, υποστηρίζοντας πως στα θετικά προσμετράται ότι η Ελλάδα κατέβαλε κάθε προσπάθεια να λυθεί το χρονίζον πρόβλημα, αλλά στην αντίπερα όχθη της πΓΔΜ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις αλυτρωτικές τους διαθέσεις. «Αν κάποιος χάσει εφόσον ναυαγήσει οριστικά η προσπάθεια, αυτή θα είναι η πΓΔΜ. Αυτή είναι η χρυσή ευκαιρία για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει, αλλά αυτή την ευκαιρία επιλέγουν να την πετάξουν», σχολιάζουν διπλωματικοί κύκλοι, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως θα περάσουν πολλά χρόνια για να βρεθεί ένας νέος Ζάεφ που να έχει διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά.

Σήμερα στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παιχνίδι κυριαρχίας ανάμεσα στη μετριοπαθή ομάδα Ζάεφ που επιδιώκει να κλείσει το θέμα του ονόματος, και της ακραίας, εθνικιστικής ομάδας που έχει συγκροτηθεί γύρω από το αντιπολιτευτικό κόμμα VMRO, τον πρόεδρο Ιβάνοφ και βεβαίως τον Ντιμιτρόφ. Ο τελευταίος μάλιστα προχώρησε σε ανακοίνωση με τη σφραγίδα του υπουργείου Εξωτερικών (πιθανότητα εν αγνοία του πρωθυπουργού), η οποία έλεγε ότι δεν μπορεί να υπάρξει τώρα συμφωνία αλλά ότι χρειάζεται χρόνος. Από την πλευρά του ο Ζάεφ διεμήνυσε στην ελληνική πλευρά ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά. Με τον χρόνο να εξαντλείται.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα