Χουλιαράκης:Αν θες πλεόνασμα ή θα φορολογήσεις ή θα μειώσεις τις δαπάνες

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιάρακης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και επαναλαμβάνονταν την χθεσινή του θέση είπε “Δεν πρόκειται για περιττή υπερφολόγηση. Δεν μιλάμε για την ανακάλυψη του τροχού. Προφανώς αν θες να πας σε πλεόνασμα ή θα φορολογήσεις ή θα μειώσεις δαπάνες”.

Σημείωσε πως η ίδια ή και μεγαλύτερη φορολόγηση θα προέκυπτε αν τα πράγματα παρέμεναν ως είχαν το 2014 αλλά με ένα επιπλέον κόστος. Συγκεκριμένα ο κύριος Χουλιαράκης ανέφερε

“Το 2014 έκλεισε με οριακό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ. Ενώ η πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο 2013-2017 προέβλεπε 2,5%. Άρα έπεσε έξω. Η τότε κυβέρνησή έπεσε σημαντικά κάτω από τον στόχο και την πρόβλεψη. Θα κάνω την υπόθεση πως το 2016 δεν έγιναν εκλογές και συνέχιζαν να έχουν τα δημόσια οικονομικά αυτοί που τα είχαν. Το 2016 ο στόχος ήταν 4,5% . Άρα από τις αρχές του 2015 έως τέλος 2016 η κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να κλείσει ένα κενό μεγαλύτερο των 7,5 δισ. Εγώ θα δεχτώ τις μακροοικονομικές υποθέσεις που προέβλεπαν 2,9 και 3,7 ανάπτυξη για το ‘15 και ’16.  Το κενό των 7,5 δισ. θα παρέμενε κάπου μεταξύ 5 με 5,5 δισ. ευρώ. Θα έπρεπε να τα βρει. Πώς κλείνει ένα κενό τέτοιας τάξης; Λέει το τότε Μεσοπρόθεσμο στην σελ. 19 ότι το μείγμα πολιτικών της κυβέρνηση στοχεύει στην δημιουργία από το 2014 και μετά πλεονασμάτων άνω του 6% του ΑΕΠ, γεγονός που απαιτεί την λήψη μέτρων. Δηλαδή αύξηση εσόδων,  δηλαδή φόροι και μείωση δαπανών.”

Διαβάστε επίσης