Cosmote: Έφερε στην Ελλάδα το 5G, δοκιμάζει στην Ευρώπη το 6G

Η εταιρεία δηλώνει παρούσα στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο 6G-SANDBOX 1 για τον σχεδιασμό και την κατασκευή πειραματικών δικτύων και την πραγματοποίηση δοκιμών σε τεχνολογίες 6ης γενιάς

Για άλλες διαδικτυακές πολιτείες έχει βάλει πλώρη η Cosmote καθώς η εταιρεία που έφερε πρώτη στην Ελλάδα το Internet του μέλλοντος, το 5G, κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο 6G-SANDBOX 1 για τον σχεδιασμό και την κατασκευή πειραματικών δικτύων και την πραγματοποίηση δοκιμών σε τεχνολογίες 6ης γενιάς.

Όπως εξηγούν οι άνθρωποι της Cosmote τοι εν λόγω έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση δικτύων δοκιμών (trial networks) στην Ελλάδα (Αθήνα), τη Γερμανία (Βερολίνο), την Ισπανία (Μάλαγα) και τη Φινλανδία (Ούλου), που συνδυάζουν ψηφιακές και φυσικές υποδομές και είναι πλήρως παραμετροποιήσιμα, ώστε να προσφέρουν αυτοματοποιημένες δυνατότητες πειραματισμού σε όλη την αλυσίδα παροχής υπηρεσιών 6G, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών για τον τελικό χρήστη, όσο και για τον έλεγχο και τη διαχείριση του δικτύου. Μερικές από τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που θα δοκιμαστούν στις πειραματικές υποδομές είναι η διαχείριση μηδενικής αφής (zero-touch management), η ευέλικτη αρχιτεκτονική πολλαπλών μισθώσεων (multi-tenancy architecture) για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση παράλληλων και διακριτών απαιτήσεων, η ευφυΐα δικτύου, η ασφάλεια, τα digital twins, δηλαδή η ψηφιακή «κλωνοποίηση» μιας πραγματικής υποδομής ή ενός φυσικού αντικειμένου (π.χ. αεροπλάνο) για την εκτέλεση προσομοιώσεων, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), καθώς και τεχνολογίες που εξορθολογίζουν την κατανάλωση ενέργειας.

Ως εταίρος του έργου, η Cosmotε αναπτύσσει την πειραματική υποδομή 6G της Αθήνας, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος, και συμμετέχει στον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών, στην περιγραφή της αρχιτεκτονικής, στην αξιολόγηση των απαιτήσεων των χρηστών και των επιχειρηματικών μοντέλων, καθώς και στην υλοποίηση δοκιμών για επιλεγμένες περιπτώσεις χρήσης. Συμβάλλει, παράλληλα, στη διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ίδιου έργου υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για τη διασύνδεση των υποδομών 6G-SANDBOX με τους κόμβους (Hubs) 5G και 6G του ESA, με στόχο την ενσωμάτωση δορυφόρων στα επίγεια δίκτυα 5G και στις μελλοντικές τεχνολογίες 6G.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Κομισιόν μέσω του πλαισίου Horizon Europe και τελεί υπό την αιγίδα του Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU), το οποίο ιδρύθηκε από την Ε.Ε. για να εξασφαλίσει την ηγετική θέση της Ευρώπης στις τεχνολογίες 5G και 6G.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα