ΔΕΗ: «Εισέπραξε» εμπιστοσύνη και ετοιμάζει απόβαση σε ΑΠΕ και telecoms

Απολύτως επιτυχημένη η ΑΜΚ της δημόσιας επιχείρησης

Μπορεί η κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τής ΔΕΗ που επετεύχθη σε χρόνο dt (σ.σ. την Τρίτη που άνοιξε το βιβλίο των προσφορών υπερκαλύφθηκε σε μόλις μία ώρα ο στόχος για άντληση 1,35 δισ. ευρώ) να ήταν το καλό νέο της εβδομάδας για τους επιτελείς της δημόσιας επιχείρησης στην οδό Χαλκοκονδύλη, αλλά ακόμη καλύτερο φαντάζει το project του μετασχηματισμού τής ΔΕΗ, που επί της ουσίας είναι και το asset βάσει του οποίου οι επενδυτές έδωσαν απλόχερα την ψήφο εμπιστοσύνης τους.

Σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερων προκλήσεων και στοιχημάτων που «γεννιούνται» τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από την ενεργειακή ακρίβεια, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι μόνο για την προσεχή πενταετία 2022-2026 ο πήχης των επενδύσεων της ΔΕΗ έχει μπει στο ύψος των 9,3 δισ. ευρώ, με τα 2/3 του ποσού (σ.σ. περί τα 6 δισ. ευρώ) να επενδυθούν τα πρώτα τρία έτη του χρονοδιαγράμματος. Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε με αφορμή την ΑΜΚ της ΔΕΗ, τα πρώτα 6 δισεκατομμύρια θα διοχετευτούν:

α) Σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ύψους 3,2 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και εξαγορών σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024.

β) Στα δίκτυα (ΔΕΔΔΗΕ), όπου το κονδύλι θα προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ έως το 2024. Ο εν λόγω σχεδιασμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την αυτοματοποίηση των δικτύων, στη διευκόλυνση της αγοράς και στην παροχή καλύτερης εξυπηρέτησης πελατών.

γ) Σε έργα συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην επιχειρηματική μονάδα προμήθειας, στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, στην ψηφιοποίηση, στις τηλεπικοινωνίες και τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Χρονικός ορίζοντας και εδώ είναι το έτος 2024, ενώ το επενδυτικό κεφάλαιο που θα «πέσει» στις συγκεκριμένες δράσεις ανέρχεται σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

«Απόβαση» σε Βαλκάνια και telecoms

Η διοίκηση Στάσση δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες της για περαιτέρω εξωστρέφεια της ΔΕΗ στη βαλκανική «γειτονιά» αλλά και στη διείσδυση της επιχείρησης στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Στο πλάνο του δομικού μετασχηματισμού τής ΔΕΗ περιλαμβάνεται ειδικότερα η επέκταση στην παραγωγή και την προμήθεια ενέργειας στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς όπως λένε από την οδό Χαλκοκονδύλη το δυναμικό των ΑΠΕ στις δύο προαναφερθείσες χώρες αναμένεται να παρουσιάσει τα επόμενα 8-9 χρόνια υψηλούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης, που για τη Ρουμανία εκτιμώνται στο +8% και για τη Βουλγαρία στο +15%.

Επιπλέον, έως το 2030, στη Ρουμανία αναμένεται αύξηση της δυναμικότητας κατά περίπου 6 GW, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για τη Βουλγαρία είναι 3GW. «Αυτή η διεθνής επέκταση καθίσταται σημαντικά πιο ελκυστική από τη διασύνδεση μεταξύ των δικτύων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με τη μορφή καλά ανεπτυγμένης υποδομής διανομής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό δελτίο της επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το «μπάσιμο» της ΔΕΗ στην αγορά των telecoms μεταξύ των ετών 2022 και 2026 προβλέπεται να επενδυθούν κεφάλαια ύψους €680.000.000 με στόχο την αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής χαμηλού κόστους, την ταχεία ανάπτυξη εθνικής πλατφόρμας υποδομής οπτικών ινών και την ανάδειξη της ΔΕΗ στον κορυφαίο εθνικό πάροχο χονδρικής πρόσβασης σε οπτικές ίνες και συνδέσεις δεδομένων υψηλής ταχύτητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι το 2030, η ΔΕΗ στοχεύει σε πελατειακή βάση περίπου 1 εκατομμυρίου ατόμων, έσοδα 120 εκατομμυρίων ευρώ και λειτουργικά κέρδη περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα