Δέκα δισ. δάνεια “κοκκινίζουν” και “ξανακοκκινίζουν”

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ στην Επισκόπηση για το Ελληνικό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, οι τράπεζες έχουν αυξήσει τα ρυθμισμένα δάνεια, χωρίς, ωστόσο, να επιτυγχάνουν τους στόχους σύμφωνα με τις δεσμεύσείς τους στις ευρωπαϊκές αρχές  .Συγκεκριμένα , το σύνολο των ρυθμισμένων ανοιγμάτων το α΄ εξάμηνο του 2018 ανήλθε σε 49,3 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 26,5% των συνολικών ανοιγμάτων των τραπεζών, σε σχέση με το 25,2% στο τέλος του 2017.

Το 19,9% πάλι των ήδη ρυθμισμένων ανοιγμάτων εμφανίζει καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, έναντι 19,5% στο τέλος του 2017. Για να καταλάβουμε περίπου δάνεια ύψους 10 δισ. ενώ έχουν ρυθμιστεί δεν παραμένουν στην ιδια πορεία αφού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και ¨ξανακοκκινίζουν” ακολουθώντας τον ίδιο φαύλο κύκλο.

Ωστόσο, προβληματίζει το γεγονός ότι επιδεινώθηκε ο λόγος των ανοιγμάτων τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες προς το σύνολο των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές). Συγκεκριμένα, ανήλθε σε 13,3% το α΄ εξάμηνο του 2018, σε επίπεδο υψηλότερο από εκείνο στο τέλος του 2017 (12,3%). Σύμφωνα με την έκθεση, τα δάνεια τα  οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες αποτελούν σημαντικούς δείκτες για την περαιτέρω πορεία του πιστωτικού κινδύνου.

 

Τα ανοίγματα σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) συνέχισαν την πτωτική τους πορεία κατά το α΄ εξάμηνο του 2018 και ανήλθαν σε 19,9 δισεκ. ευρώ (22% των ΜΕΑ), σημειώνοντας μείωση κατά 8,4% σε σχέση με το τέλος του 2017. Παρ’ όλα αυτά επισημαίνεται ότι το 68,1% των ΜΕΑ που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους και αποτελούν απαιτήσεις οι οποίες εν δυνάμει θα καταγγελθούν στο άμεσο μέλλον.

Ύψος δανείων  12,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το 14,6% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εντός ισολογισμού, αφορούν απαιτήσεις οι οποίες έχουν υπαχθεί σε στο νόμο  Κατσέλη  για τα οποία εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης η στον Πτωχευτικό κώδικα για νομικά πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα