Διαφωνία Πλεύρη – Ξανθού για το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Θα επανέλθει στις εφημερίες κανονικά» λέει ο Πλεύρης – «Παραμένει εκτός απέτυχε και ως εμβολιαστικό κέντρο» λέει ο Ξανθός

Το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης «θα επαναλειτουργήσει κανονικότατα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, σχετικά με την αναστολή των εφημεριών του νοσοκομείου.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε, μάλιστα, πως το μέγιστο της αναστολής των εφημεριών του νοσοκομείου που είχε τεθεί «ήταν οι έξι εβδομάδες, προκειμένου να ενισχυθεί ο παιδικός εμβολιασμός. Δεν υπάρχει κανένας άλλος σχεδιασμός ή καμία άλλη σκέψη», όπως είπε, προσθέτοντας πως «ήδη, 57 άτομα προσωπικό έχουν προστεθεί στο Παίδων Πεντέλης, άρα το νοσοκομείο θα μπορέσει να επανέλθει στις εφημερίες, ίσως ακόμα πιο γρήγορα και από τις έξι εβδομάδες».

Ανέφερε, επίσης, ότι «η λύση της αναστολής των εφημεριών του Παίδων Πεντέλης επιλέχθηκε για συγκεκριμένο διάστημα και δεν ξεκίνησε για να παραταθεί ή οτιδήποτε άλλο», ενώ τόνισε πως «αυτή η δέσμευση παραμένει. Το απώτατο όριο αναστολής των εφημεριών ήταν και είναι οι έξι εβδομάδες».

Εξήγησε ότι για τον εμβολιασμό των παιδιών, υπήρχε μια μεγαλύτερη ευαισθησία και γι’ αυτό η κυβέρνηση ήθελε η στελέχωση των εμβολιαστικών γραμμών να είναι η κατάλληλη, με παιδιάτρους, που δεν είχαν τα υπάρχοντα Μέγα Εμβολιαστικά Κέντρα, τα οποία λειτουργούσαν για τους ενήλικες.

«Με αυτή την έννοια και επειδή άνοιγε ο εμβολιασμός των ηλικιών από 5 έως 11 ετών, έγινε η συγκεκριμένη επιλογή και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα ήδη, κατά το διάστημα αυτό, γίνονται και ενισχύονται οι παιδιατρικές γραμμές εμβολιασμού στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Προμηθέα και στο Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου», προσέθεσε ο υπουργός Υγείας.

Σημείωσε επίσης ότι η επιλογή του Παίδων Πεντέλης έγινε, καθώς υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις και ότι δεν θα επηρεάζονταν οι νοσηλείες, και ότι οι εφημερίες του μπορούσαν να καλυφθούν από τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, που έτσι και αλλιώς εφημερεύουν παράλληλα όταν εφημερεύει το Παίδων Πεντέλης.

Στην κριτική του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, πως «το Μαξίμου εμπλέκεται στον σχεδιασμό και την επιδημιολογική επιτήρηση», ο κ. Πλεύρης απάντησε πως «ναι, έχουμε κεντρικό σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς και δεν θεωρώ κακό να εμπλέκεται και το Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα της πανδημίας. Είναι δυνατόν να μην ασχολείται το Μέγαρο Μαξίμου σε ένα τέτοιο κεντρικό θέμα; Και προφανώς με τον Πρωθυπουργό έχουμε δύο και τρείς φορές την εβδομάδα συσκέψεις, εάν χρειαστεί, για θέματα πανδημίας».

Ξανθός: «Έχετε συνολικό σχέδιο ακρωτηριασμού του δημόσιου συστήματος υγείας»

Ο Ανδρέας Ξανθός παρατήρησε πως «η ουσία είναι ότι το Παίδων Πεντέλης αυτή την στιγμή είναι εκτός εφημεριών, αλλά και δεν επιτελεί τον ρόλο του ως Μέγα Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο. Η αναστολή των εφημεριών του Παίδων Πεντέλης», όπως είπε «είναι παράδειγμα μιας εντελώς αλλοπρόσαλλης διαχείρισης που γίνεται αυτή την περίοδο, αλλά και από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα πανωλεθρίας, φιάσκου στις πιεστικές ανάγκες αυτής της περιόδου, που αυξάνονται οι νοσήσεις παιδιών».

Αποφασίσατε, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «την αναστολή των εφημεριών ενός από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία που έχει το λεκανοπέδιο, για να προστεθούν έξι επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές και οι τέσσερις που υπήρχαν να γίνουν δέκα». Και υποστήριξε πως υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις, όπως να γίνει ένα Μέγα Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο στο κέντρο της πρωτεύουσας και να στηριχθεί με προσωπικό από το ΕΣΥ, στο πρότυπο του Μέγα Εμβολιαστικού Κέντρου στο Μαρούσι.

Επίσης, να δημιουργηθούν μια – δύο εμβολιαστικές γραμμές επιπλέον στα νοσοκομεία που έχουν παιδιατρικές κλινικές. Να ενθαρρυνθούν ιδιώτες γιατροί, οι οικογενειακοί παιδίατροι, να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο, ακόμα και να επιταχθούν – εάν χρειαστεί – για να στελεχώσουν κάποιες ώρες ένα Μέγα Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο. «Εσείς, όμως» – τόνισε ο κ. Ξανθός – «επιλέξατε τη χειρότερη επιλογή και μάλιστα την κάνατε με αυταρχικό τρόπο».

Απέδωσε τις αποφάσεις αυτές για το Παίδων Πεντέλης σε «ένα σχέδιο συνολικής παρέμβασης ακρωτηριασμού του δημόσιου συστήματος υγείας, που ενισχύσει τις ανησυχίες ότι πάτε να κάνετε μια παρέμβαση μετασχηματισμού, απαξίωσης και απώλειας χαρακτήρα ενός δημόσιου νοσοκομείου». Και πρότεινε, οι εμβολιαστικές γραμμές του Παίδων Πεντέλης από δέκα να γίνουν πέντε και να επαναλειτουργήσουν οι εφημερίες του νοσοκομείου από τις 2 Φεβρουαρίου.

Καταλόγισε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι αυτό που «κάνει την επιδημιολογική επιτήρηση» και «κάνει κινήσεις που είναι αλλοπρόσαλλες και δημιουργούν δικαιολογημένα αντανακλαστικά και των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών», ενώ σημείωσε πως, κατά τη δική του άποψη, «αυτά δεν είναι τυχαία, αλλά είναι ένα σχέδιο, που σιγά – σιγά απαξιώνει κρίσιμες δομές» και που ετοιμάζεται «με το νέο χάρτη του ΕΣΥ».

Παρατήρησε ότι οι πόροι που έχουν δεσμευτεί για την υγεία  από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ λίγοι, «καθώς αντιστοιχούν στο 5% επί του συνολικού ποσού, όταν μεσοσταθμικά οι χώρες της ΕΕ δίνουν το  10% για  δομές υγείας». Επίσης, υπογράμμισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο η αναβάθμιση των υποδομών του ΕΣΥ, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό τους, «που αποδυναμώνεται καθημερινά» και – όπως είπε – «έχουμε φτάσει να έχουμε 10.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι», ενώ κατηγόρησε το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση πως δεν έχουν κανένα σχεδιασμό γι’ αυτό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα