Διακαώς επιμένει ο Τσίπρας για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη

Παρά την θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει τόσο από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και από έγκριτους συνταγματολόγους και νομικούς. Η θέση του Προκόπη Παυλόπουλου

Διακαώς επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης πριν τις εκλογές χωρίς να παίρνει στα σοβαρά από ότι φαίνεται τη θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει από τη μεριά της αντιπολίτευσης, από έγκριτους συνταγματολόγους και νομικούς αλλά κυριότερα από το εσωτερικό ίδιας της κυβέρνησης.

Η απόφαση να γίνουν οι αλλαγές στο “τιμόνι” της Δικαιοσύνης επικυρώθηκε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις επιμέρους ενστάσεις που εξέφρασαν στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης.

Έτσι, πλέον απομένει να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο για να αποφασίσει ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος και ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παρά το γεγονός, ότι η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προκηρύξει εθνικές εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία, και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αντιδράσει έντονα για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις επιλογές της ηγεσίας της δικαιοσύνης, ενώ συνταγματολόγοι μιλούν για αντιθεσμική ακρότητα, καταδολίευση του συντάγματος και θέτουν θέματα νομιμοποίησης της ηγεσίας της δικαιοσύνης την οποία η κυβέρνηση θα αποφασίσει.

Τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αν όμως η κυβέρνηση τελικά προχωρήσει στις επιλογές, παρά το γεγονός ότι η θητεία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλείου Πέππα λήγουν στις 30 Ιουνίου, μία μόλις εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές, αυτές δεν μπορούν με κανένα τρόπο, συνταγματικό, θεσμικό η πολιτικό να ακυρωθούν.

Μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που καλείται να εκδώσει σχετικό προεδρικό διάταγμα, μπορεί κατά το σύνταγμα, να αρνηθεί την υπογραφή του. Πληροφορίες από την Προεδρία της Δημοκρατίας επικαλούνται την θέση που έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2016, όταν και τότε η σημερινή κυβέρνηση είχε επιλέξει νωρίτερα από το τέλος Ιουνίου ως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ξένη Δημητρίου, ενώ δεν είχε λήξει η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Τότε ο Πρόεδρος είχε αρνηθεί να υπογράψει το διάταγμα και το υπέγραψε μόλις η Ευτέρπη Κουτζαμάνη αποχώρησε.

Ως εκ τούτου, η Προεδρία της Δημοκρατίας θα καθορίσει και τώρα τι τελικά θα γίνει, αν η κυβέρνηση προχωρήσει, όπως λέει, στις επιλογές της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Πληροφορίες από την Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρουν πως ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν προτίθεται να υπογράψει το διάταγμα λίγες ημέρες προ των εκλογών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα