Διαψεύδει ο Φλωρίδης την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ σε «ατίθασους» δικηγόρους

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διέψευσε τις διαρροές για την επιβολή υψηλών χρηματικών ποινών σε δικηγόρους για μη επιτρεπτές συμπεριφορές στο ακροατήριο

Βήματα πίσω έκανε από τη Χίο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, σε σχέση με τις νομοθετικές αλλαγές που ήταν στις προθέσεις του υπουργείου να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον και είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στις εργασίες της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους που διεξήχθησαν στη Χίο παραβρέθηκε ο κ. Φλωρίδης, και από του βήματος διέψευσε τις διαρροές για την επιβολή υψηλών παραβόλων για την αναβολή υποθέσεων και χρηματικών ποινών σε δικηγόρους για μη επιτρεπτές συμπεριφορές στο ακροατήριο.

Ακόμη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ολομέλειας, ο κ. Φλωρίδης αποδέχθηκε το αίτημα της Ολομέλειας οι δικαστές που αφυπηρετούν, να μην διορίζονται σε δημόσιες θέσεις, ιδίως ως επικεφαλής ανεξαρτήτων αρχών για τουλάχιστον 2 χρόνια μετά την αφυπηρέτησή τους, πρόταση που ήδη κατέστη διάταξη νόμου στο πρόσφατο νόμο για τον προϊστάμενο της Δικαστικής Αστυνομίας.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ως προς το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα ότι προωθείται επίλυση του ζητήματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης, στο πλαίσιο των κοινών συμφωνημένων προτάσεων υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγορικού σώματος.

Παράλληλα, αναφορικά με τον «Δικαστικό Καλλικράτη», ο κ. Φλωρίδης αφού λάβει υπόψη του τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και της ομάδας εργασίας, θα προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις, χωρίς την κατάργηση των υφισταμένων δικαστικών σχηματισμών.

Σε άλλο σημείο ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε τη δέσμευσή του για μεταφορά δικαστικής ύλης από τα δικαστήρια σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους (διαταγές πληρωμής, άρσεις προσημειώσεων, ένορκες βεβαιώσεις, σωματεία, κληρονομητήρια κ.λπ.) και αναμένει τις προτάσεις του δικηγορικού σώματος.

Ως προς τις αποζημιώσεις σε υποθέσεις Νομικής Βοήθειας, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι ψηφίστηκε η δημιουργία πλατφόρμας για την άμεση πληρωμή τους χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία εκκαθάρισης-ενταλματοποίησης από το ΤΑΧΔΙΚ και εξήγγειλε την άμεση εξόφληση του υπολοίπου 20% των αποζημιώσεων (2019-2022) και πλήρη εξόφληση των αποζημιώσεων για το πρώτο εννιάμηνο του 2023.

Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε:

– Θα εξεταστεί άμεσα το ζήτημα της επαναφοράς της υποχρεωτικής συμμετοχής των δικηγόρων στις εμπράγματες δικαιοπραξίες (συμβόλαια).

-Προανήγγειλε αλλαγές στους Κώδικες (ΠΚ, ΚΠΔ, ΚΠολΔ) και άμεση συγκρότηση εντός του Οκτωβρίου ομάδας εργασίας για τον Κώδικα Δικηγόρων.

– Ως προς το άρθρο 187 ΠΚ, σημείωσε ότι προωθείται επίλυση του ζητήματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης, στο πλαίσιο των κοινών συμφωνημένων προτάσεων υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγορικού σώματος.

– Εξήγγειλε την ενίσχυση 3.500 νέων δικηγόρων με 5.000 ευρώ, μέσω voucher, την καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος 560 ευρώ σε δικηγόρους (30.000) για τη βελτίωση των ψηφιακών ικανοτήτων τους, την ενδυνάμωση του δικαστικού παραστάτη και την παράταση του προγράμματος πρακτικής άσκησης στα δικαστήρια και δικηγόρους (6 μήνες σε Δικαστήρια και 12 μήνες σε Δικηγόρους) με καταβολή μηνιαίας αμοιβής 950 ευρώ , μέσω ΕΣΠΑ, αποδεχόμενος σχετικό πρόγραμμα που έχει υποβάλει η Ολομέλεια.

– Προανήγγειλε την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών στην Εθνική Σχολή Δικαστών με την εισαγωγή μαθήματος δεοντολογίας και την αύξηση του ορίου ηλικίας εισαγωγής.

Τα πρόστιμα κατά δικηγόρων

Υπενθυμίζεται ότι στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν η επιβολή χρηματικών ποινών από 50-100 ευρώ, ή αποβολή, ή κράτηση έως 24 ωρών, στους δικηγόρους οι οποίοι κατά την κρίση του δικαστηρίου διαταράσσουν την συνεδρίαση ή επιδεικνύουν προσβλητική συμπεριφορά σε μέλος της σύνθεσης.

Ειδικότερα, σχεδιαζόταν έως σήμερα η τροποποίηση του σχετικού άρθρου έτσι ο δικηγόρος που διαταράσσει τη συνεδρίαση ή επιδεικνύει προσβλητική συμπεριφορά κατά του δικαστηρίου ή μέλους του θα τιμωρείται με πρόστιμο από 500 μέχρι 10.000 ευρώ.

Η διάταξη αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις του δικηγορικού κόσμου. Ακόμα αντέδρασαν και ανώτατοι δικαστές οι οποίοι διαμήνυσαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι είναι υπερβολική και αδόκιμη η πρόθεσή του για επιβολή προστίμων στους δικηγόρους και μάλιστα τόσο υψηλών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα