Δύο ξένοι (Αλέξης – Ευκλείδης) στο ίδιο κόμμα

Προσωρινή ανακωχή στον ΣΥΡΙΖΑ με την παρέμβαση των ιστορικών στελεχών της ανανεωτικής Αριστεράς

Τα τελευταία 24ωρα αυτό που διαρρέει η Κουμουνδούρου είναι ότι ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι διττός. Από τη μία να αποδομήσει το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη και από την άλλη να σπάσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που ακόμη παραμένει ενεργό και εξίσου ισχυρό όπως πριν από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες του 2019.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι απόψεις όλων των πολιτικών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο σπάει μόνο εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίσει τα λάθη της διακυβέρνησής του και υποβάλει στον δημόσιο διάλογο ρεαλιστικές προτάσεις. Τουναντίον ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ εκτιμούν πως με σκληρό ροκ και πεζοδρομιακές εκφράσεις θα γυρίσουν τούμπα το ματσάκι.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, το μόνο που καταφέρνει είναι να απομακρύνει ακόμη και τους ψηφοφόρους που τον εμπιστεύτηκαν το 2019. Και απομακρύνονται επειδή η πλειοψηφία τους προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και πλέον συγκαταλέγονται στους νοικοκυραίους που επιθυμούν την ησυχία τους και δεν έλκονται ούτε από δράσεις ακτιβισμού, ούτε και από επαναστατικές ιδέες διανθισμένες με εμφυλιοπολεμικές φωτογραφίες. Οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θέλουν σιγουριά ότι θα πληρώνονται τους μισθούς τους και θα διάγουν έναν ήσυχο βίο. Κάτι που ανατράπηκε για μία δεκαετία με τα τρία μνημόνια.

 Επιμένει στην ίδια συνταγή

Οι εποχές άλλαξαν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι είναι ο πιο νεαρός ηλικιακά πολιτικός αρχηγός, εξακολουθούν να έχουν ονειρώξεις, οι οποίες στην εποχή μας μοιάζουν πεπερασμένες. Ουδείς σήμερα ασχολείται με την πόλωση του πολιτικού κλίματος. Ελάχιστοι πείθονται από τσιτάτα. Τουναντίον οι περισσότεροι επιθυμούν να ακούσουν προτάσεις και ιδέες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και δεν ασχολούνται εάν αυτές υλοποιηθούν από μία δεξιά, ή από μία αριστερή, ή από μία κεντρώα κυβέρνηση.

Τα ψευτοδιλήμματα του στυλ «τα σκουπίδια τα μαζεύει διαφορετικά ένας αντιμνημονιακός από ένα μνημονιακό» που είχε πει το 2014 η Ρένα Δούρου, το έζησαν στο πετσί τους οι πολίτες. Καμία απολύτως λύση δεν δόθηκε στο μεγάλο αυτό ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Και μάλιστα οι αντιμνημονιακοί αποδείχθηκαν χειρότεροι.

Το κακό, όμως, για τον κ. Τσίπρα είναι ότι η βάση, από την οποία ο ίδιος ξεπετάχθηκε, δεν είναι και πολύ σύμφωνη με τη σκληρή γραμμή και τις ύβρεις. Και όταν μιλάμε η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάμε για το 5%, το οποίο αποτελεί και την ψυχή του κόμματος. Αυτό το 5%, το οποίο ακολουθεί πιστά το κόμμα. Αντίθετα, οι μουσαφίρηδες ψηφοφόροι σήμερα είναι, αύριο έφυγαν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πίσω στην απόφασή του να φτιάξει επιτροπή δεοντολογίας, ένα πειθαρχικό όργανο για να αρχίσει τις διαγραφές, όπως τον συμβουλεύουν όσοι ήλθαν από το ΠΑΣΟΚ κι ονειρεύονται τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο κόκκινο ΠΑΣΟΚ. Όλοι αυτοί, βουλευτές, στελέχη μέχρι και δημοσιογράφοι που αλλαξοπίστησαν (είτε για ιδεολογικούς, είτε για βιοποριστικούς λόγους), πιέζουν τον Τσίπρα να φτάσει στα άκρα.

Όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζύγισε τα υπέρ και τα κατά και αποφάσισε να κάνει δύο ή και παραπάνω βήματα πίσω. Κι αυτό διότι σε περίπτωση που έφτανε στα άκρα και επέβαλλε ποινή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τότε οι «53» θα αποχωρούσαν και μαζί τους και τα ιστορικά στελέχη της ανανεωτικής Αριστεράς, τα οποία έχουν ανδρωθεί σε μία κουλτούρα, όπου δεν υπήρχαν διαγραφές και ο καθένας ήταν ελεύθερος να εκφράσει τη γνώμη του, ακόμη και να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή. Οι «παλιές καραβάνες» ενημέρωσαν τον Τσίπρα ότι θα παραμείνουν πιστοί στις αρχές τους και ότι θα ταχθούν στο πλευρό του Τσακαλώτου.

Όπως αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής, εάν ο κ. Τσίπρας έφτανε στα άκρα, τότε θα αναγκαζόταν να πορευθεί χωρίς τους παλιούς και χωρίς την ψυχή του κόμματος, με νέους συντρόφους και με δανεικούς ψηφοφόρους, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία σιγουριά ότι μπορεί να του συγχωρήσουν τα πάντα, μόνο και μόνο με τη διαβεβαίωση κάποιων στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου και αυτό που του είπαν οι παλιές καραβάνες του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν είσαι ο νέος Ανδρέας», προφανώς τον προσγείωσε στη σκληρή πραγματικότητα.

 Έσπασε το γυαλί

Κατά την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ ουκ ολίγες φορές Τσίπρας και Τσακαλώτος τσακώθηκαν, αλλά πάντα έβρισκαν τρόπους να συγχωρεί ο ένας τον άλλο. Τώρα η κατάσταση μοιάζει να έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Οι γνωρίζοντες πλέον δεν κάνουν λόγο ότι απλά ράγισε το γυαλί, αλλά ότι έγινε θρύψαλα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι ένα οποιοδήποτε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα όχι μόνο στο στενό κομματικό ακροατήριο.

Εδώ και χρόνια υπήρχαν διαφορές μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα το 2017 είχε διαμηνύσει στο Μαξίμου πως «εγώ δεν είμαι Ιφιγένεια, δεν θα γίνω Βαρουφάκης», όταν είχαν σφίξει τα πράγματα σε μία από τις αξιολογήσεις της τρόικας (συγγνώμη, των θεσμών).

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε διαφωνήσει και με την παροχή της 13ης σύνταξης παραμονές ευρωεκλογών. «Οι πολίτες δικαιολογημένα θα νομίσουν πως θέλουμε να υφαρπάξουμε την ψήφος τους, ενώ και οι δανειστές μπορεί να μας δημιουργήσουν πρόβλημα», είχε διαμηνύσει, αλλά δεν εισακούστηκε. Μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 οι δύο άνδρες έπιασαν ο καθένας από μία όχθη του ποταμού. Ο φόβος του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως το κόμμα διολισθαίνει προς την ΠΑΣΟΚοποίση δεν καταλάγιασε ακόμη και όταν τον διαβεβαίωνε ο κ. Τσίπρας. Κι όταν στην προ κορωνοϊού εποχή ο Τσίπρας δήλωσε έτοιμος για το επόμενο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος του απάντησε ότι  «πάντα φοβάται γιατί το σύστημα προσπαθεί να τον κάνει πιο δεξιό, αλλά δεν έχω φοβικά σύνδρομα».

 Το Σούνιο και τα ψέματα
Η κατάσταση για λίγο φάνηκε ότι θα εξομαλυνθεί, όταν στα τέλη Αυγούστου ο επικεφαλής των «53» μετέβη μετά από πρόσκληση στο εξοχικό του κ. Τσίπρα στο Σούνιο, με στόχο να συζητήσουν και να καταλήξουν σε ένα modus vivendi. Ο πρώην υπουργός των Οικονομικών έφυγε από αυτήν τη συνάντηση απόλυτα ικανοποιημένος, έγραψε κι ένα ενωτικό άρθρο στην «Αυγή», μέχρι που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τις αλλαγές στο κόμμα, με τον Τσακαλώτο να υποστηρίζει ότι άλλα άκουσε ένα μήνα νωρίτερα. Μάλιστα φέρεται ότι είπε σε πολιτικούς του φίλους την ατάκα «με φλόμωσε στα ψέματα στο Σούνιο».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα