Δυσφορεί, αλλά ακόμη δεν αντέδρασε ο Βαρθολομαίος

Δυσφορία επικρατεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τις κοινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου το βράδυ της Τρίτης για την συμφωνία κράτους-εκκλησίας. Το Φανάρι δεν έχει ενημερωθεί από τον κ. Ιερώνυμο για τα ανακοινωθέντα,  πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο, ότι τόσο η αυτοκέφαλη εκκλησία της Κρήτης, όσο και εκείνη των Δωδεκανήσων υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Συνεπώς τίθενται άμεσα τα ερωτήματα κατά πόσο και πως δεσμεύονται οι δύο αυτές εκκλησίες από τα όσα ανακοίνωσαν από κοινού πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος. Επιπλέον τίθεται το ερώτημα πώς θα γίνει η διαχείριση της περιουσίας των δύο εκκλησιών, αφού δεν υπάγονται στην δικαιοδοσία της Ελλαδικής εκκλησίας.  Ωστόσο, ζητήματα αναμένεται να ανακύψουν και για την περιουσία των λεγόμενων «νέων χωρών», (κυρίως οι μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας) που ναι μεν ανήκουν επισκοπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδας ήδη από το 1928, ωστόσο θρησκευτικά υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την πλευρά του Φαναρίου, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Βαρθολομαίου-Ιερώνυμο βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο.

 

 

Διαβάστε επίσης