Έχουμε 8.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα

Ο Στέλιος Λουκίδης προέβλεψε ότι θα υπάρξει αύξηση των ιογενών λοιμώξεων ως τα τέλη Φεβρουαρίου

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε μία σταθερή παρουσία περίπου 7 με 8 χιλιάδων περιστατικών covid την ημέρα», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Τα κρούσματα αυτά σίγουρα είναι κοντά στα 15-16 χιλιάδες ανεπίσημα, διότι υπάρχουν πάρα πολλοί που κάνουν τα τεστ και δεν τα δηλώνουν, οπότε είναι ένας αριθμός που μάλλον είναι αναμενόμενος για την εποχή. Αυτό δεν φαίνεται να έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, δηλαδή στις εισαγωγές που φαίνεται να είναι σταθερές, κυρίως κοντά στις 190 – 200 με την ημέρα. Αυτό δεν φτάνει με τίποτα το ποσοστό που είχαμε αντίστοιχα στην περσινή εποχή που ήταν κοντά στις 500 την ημέρα», είπε ο κ. Λουκίδης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με τον covid.

Έξαρση λοιμώξεων

Ερωτηθείς για τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε ότι φέτος θα υπάρξει έξαρση. « Nομίζω ότι και για το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξαναθυμηθούμε τις εποχές του 2017-2018 που πάντα εκεί, μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, είχαμε μία αυξημένη παρουσία λοιμώξεων και αυξημένη παρουσία νοσηλειών λόγω λοιμώξεων. Το βλέπω να συμβαίνει και να το έχουμε ξανά μπροστά μας και φέτος», εξήγησε.

Ο κ. Λουκίδης είπε ότι αυτή η αύξηση των λοιμώξεων θα έχει άμεση σχέση με τις γιορτές, γιατί είναι οι πρώτες ελεύθερες γιορτές, οπότε θα υπάρχει μία δυναμικότητα της κοινωνίας στην διασκέδαση, στο ταξίδι και σε πράγματα που τους έχουν λείψει. Από την άλλη επισήμανε ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να προστατεύσουμε τους μεγάλους ανθρώπους και τους ευάλωτους, γιατί απ’ ότι φαίνεται αυτοί είναι ο στόχος.

Οι αιτίες των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ο κ. Λουκίδης είπε ότι βασικές αιτίες του φαινομένου είναι η αλλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και οι δύσκολες συνθήκες νοσηλείας. «Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο να μην αχρηστεύονται αντιβιοτικά και κυρίως πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι αν έχεις μια ίωση δεν παίρνεις αντιβιοτικά» είπε χαρακτηριστικά για τη χρήση των αντιβιοτικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα