«Έχουμε σχέδιο για την κρίση στην οικονομία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι μπορεί η οικονομία να επιτύχει την ανάταξη ανακουφίζοντας τους πλέον αδύναμους

Ποια είναι η διαφορά ενός σπρίντερ από έναν μαραθωνοδρόμο; H απόσταση που έχουν να διανύσουν οι δύο δρομείς και η οποία αλλάζει και τη στρατηγική τους. Ένας σπρίντερ πρέπει από την εκκίνηση να φύγει με το τούρμπο αναμμένο, ενώ ο μαραθωνοδρόμος οφείλει να κατανείμει τη βενζίνη του κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αντέξει και στα 42.195 μέτρα που έχει να διανύσει. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά των οικονομικών μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση και της πρότασης που έχει καταθέσει και υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η κυβέρνηση με μεθοδικό τρόπο ξεκίνησε, σχεδόν αμέσως με το «κλείδωμα» της οικονομίας λόγω πανδημίας, να προσφέρει την αρωγή της σε όλους όσοι πλήττονται. Τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τις επιχειρήσεις. Με μία σειρά από μέτρα, από τα οποία ωφελήθηκαν περί των δύο εκατομμυρίων συμπολιτών μας.

Από τη δική του πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που πρότεινε ήταν να ανοίξει η κυβέρνηση το σεντούκι και να μοιράσει αφειδώς χρήμα για να προλάβει την ύφεση, όπως δήλωσαν οι φωστήρες της Κουμουνδούρου. Κι όμως, αν και έχουν περάσει σχεδόν 50 ημέρες από την καραντίνα, ουδείς μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος της ύφεσης. Ο υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για ύφεση περί του 5%, ο διοικητής της ΤτΕ την προσδιορίζει μεταξύ 4%-8%, διότι ακόμη δεν μπορούν να υπολογιστούν με ασφάλεια οι απώλειες από τον τουρισμό. Οι ξένοι πιστοληπτικοί οίκοι ανεβάζουν την ύφεση πάνω από το 10%, με το ΔΝΤ (που συνήθως πέφτει έξω) να την απογειώνει μέχρι και στο 21%. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν προέβλεψε ότι οι χώρες που στηρίζονται στον τουρισμό και τις υπηρεσίες και δεν έχουν ισχυρή πρωτογενή παραγωγή θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, τότε κατανοεί και ο πλέον αδαής ότι μεταξύ των χωρών που φωτογραφίζει ο Γάλλος πρώην διοικητής του ΔΝΤ είναι και η Ελλάδα.

Οπότε, είναι πολύ λογικό ο κάθε σώφρων υπουργός Οικονομικών να λειτουργήσει ως ένας γιατρός. Πρώτα ο επιστήμονας της υγείας εξετάζει τον ασθενή, αναζητώντας τη γενεσιουργή αιτία της νόσου, και εν συνεχεία χορηγεί το κατάλληλο φάρμακο. Αν χορηγήσει το φάρμακο δίχως να έχει την ακριβή γνωμάτευση, δεν λύνει το πρόβλημα. Αυτό περίπου θέλει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Να χορηγήσουμε το φάρμακο δίχως να έχει ολοκληρωθεί το τσεκ απ. Και εάν ο ασθενής συνεχίσει να νοσεί, δηλαδή η ύφεση να βαθαίνει διαρκώς –καθώς το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και ενδέχεται να λειτουργήσει το φαινόμενο του ντόμινο– ο γιατρός να μην έχει τι να κάνει και να περιμένει ένα θαύμα. Και στην οικονομία αυτό μεταφράζεται ότι με άδεια ταμεία δεν μπορεί να σωθεί η χώρα.

Τα νέα μέτρα

Έτσι, λοιπόν, η κυβέρνηση λειτουργώντας ως γιατρός, ναι μεν προσπαθεί να συντηρεί τον ασθενή με ήπια φαρμακευτική αγωγή (τα πρώτα μέτρα) και αναμένει την οριστική διάγνωση (πού θα κάτσει η μπίλια της ύφεσης). Με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησαν οι κ.κ. Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Βρούτσης, επί της ουσίας προικοδοτούν την αγορά που από μεθαύριο Δευτέρα με δειλά βήματα θα βγει από την ασφάλεια της καραντίνας. Και το πακέτο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Μιλάμε για ένα πακέτο σχεδόν 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα τονώσει επιχειρήσεις και θα προστατεύσει την εργασία.

Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους.  Θα συνεχιστεί η αναστολή των βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και για τον Μάιο. Όπως επίσης και η έκπτωση  40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας. Θα ενισχυθεί ο μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, ενώ δρομολογείται μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί και η τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας (η οποία λήγει στο τέλος του Ιουλίου και μπορεί να επεκταθεί έως το τέλος του έτους), ενώ πλέον ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η ανάταξη της οικονομίας

Η απόφαση του Μαξίμου και η εντολή που έχει δοθεί προς όλους τους υπουργούς είναι ότι «μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί το έκτακτο επίδομα σε όσους μένουν εκτός εργασίας ή οι δραστηριότητές τους παραμένουν ανενεργές». Ο βασικός, όμως, στόχος του πρωθυπουργού είναι τους επόμενους μήνες και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στον ιό να δοθεί το σήμα για να πάρει μπρος η οικονομική ζωή. «Η επιτυχής αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μπορεί να γίνει το θεμέλιο, πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την ανάταξη της οικονομίας μας», λένε οι επιτελείς του Μαξίμου που ποντάρουν αφενός μεν στις δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης και στο ότι ακόμη η Ελλάδα δεν έχει κάνει χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία και θα τα ρίξει ως δύναμη αντεπίθεσης στις αρχές του 2021, όπου υπολογίζεται ότι θα είναι ένα έτος τεράστιας ανάπτυξης.

Οπότε, μέχρι το τέλος του έτους, η ομάδα θα στηριχθεί στην αμυντική της γραμμή για να αντιμετωπιστούν πιθανά λουκέτα στις επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει και ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Εάν –όπως υπολογίζουν στην κυβέρνηση– καταφέρουν να επιλύσουν όσο το δυνατόν καλύτερα και γρηγορότερα την εξίσωση, τότε το αφήγημα του όλοι μαζί θα βγούμε από την κρίση θα επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Όπως σχολίαζαν κύκλοι του Μαξίμου, μετά τη συζήτηση στη Βουλή, στον ορίζοντα του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκονται οι κινήσεις, που θα γεμίσουν το ρεζερβουάρ της οικονομίας, ώστε σύντομα να αποκτήσει τη μέγιστη δυνατή ισχύ: «Έχουμε διασφαλίσει τα αποθέματα. Διαχειριζόμαστε, με προνοητικότητα και σύνεση, τους εγχώριους πόρους. Αξιοποιούμε τα αυξημένα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας και ενίσχυσης της ρευστότητας τα οποία πηγάζουν από τις αποφάσεις του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την ίδια στιγμή, είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε, στον βέλτιστο βαθμό και την κατάλληλη στιγμή, τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά εργαλεία, ενώ διεκδικούμε, περαιτέρω, δραστικές και καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και δανειζόμαστε επιτυχώς από τις αγορές, παρά το εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα