Ή ταν ή επί τας για την Μέι

Ή ταν ή επί τας είναι για την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι η αποψινή ψηφοφορία (σ.σ. από τις 18:00 έως τις 20:00 ώρα Βρετανίας) στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά από την μετά την γνωστοποίηση ότι έχουν συγκεντρωθεί οι επιστολές που ήταν απαραίτητες προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πρότασης μομφής σε βάρος της.

Το αν έφτασε, λοιπόν, το πολιτικό τέλος ή όχι της Μέι θα το ξέρουμε το βράδυ της Τετάρτης (12/12), καθώς η ηγέτιδα των Συντηρητικών αναζητεί τους 158 «πρόθυμους» βουλευτές του κόμματός της (επί συνόλου 315) που θα την υποστηρίξουν να βγει νικήτρια από την βάσανο της πρότασης δυσπιστίας.

Εφόσον το καταφέρει αυτό η Μέι θα έχει κερδίσει όχι μόνο σε επίπεδο πρεστίζ, αλλά θα έχει εξασφαλίσει και 12μηνη… ησυχία, καθώς με βάση το καταστατικό των Τόρις δεν επιτρέπεται να επαναδιατυπωθεί πρόταση μομφής κατά του προσώπου της πριν από την πάροδο του συγκεκριμένου διαστήματος.

«Θα πολεμήσω κατά της πρότασης μομφής»

Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα δεν είναι εύκολα και σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές η παραπάνω εξέλιξη είναι απότοκο την πλήρους αποτυχημένης –όπως χαρακτηρίζεται– προσπάθειας της Βρετανίδας πρωθυπουργού να διασώσει τα προσχήματα από το «φιάσκο» του Brexit, με τη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία που έκανε την Τρίτη.

Βεβαίως η ίδια δηλώνει αποφασισμένη να το παλέψει. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι τόνισε ότι από το ξεκίνημα της πολιτικής καριέρας της  μέχρι και σήμερα φρόντιζε πάντα «να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» και επισήμανε τους κινδύνους που κρύβει μια αλλαγής ηγεσίας στην βρετανική κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα.

«Θα πολεμήσω κατά της πρότασης μομφής με όλες μου τις δυνάμεις» διαμήνυσε η Μέι, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή της ότι μια βιώσιμη συμφωνία για την έξοδο της χώρας της από την ΕΕ είναι επιτεύξιμη και προς το συμφέρον του κράτους.

Όπως επισήμανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σήμερα επρόκειτο να ταξιδέψει στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο της μίνι ευρωπαϊκής περιοδείας της με σκοπό να βελτιώσει τους όρους της συμφωνίας. Ωστόσο το ταξίδι αυτό ακυρώθηκε, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων και της συγκέντρωσης των 48 υπογραφών για την πρόταση μομφής.

Τυχόν αλλαγή ηγεσίας αυτή τη στιγμή θα θέσει το μέλλον της χώρας σε κίνδυνο, υπογράμμισε η Μέι, εξηγώντας ότι η εκκίνηση των διαδικασιών για την εκλογή νέου ηγέτη μπορεί να οδηγήσει στο «να χάσει η Βρετανία τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων», αφού σύντομα λήγει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ. «Δεν αντέχουμε άλλη αβεβαιότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Μία ακόμα πιθανή συνέπεια – σύμφωνα με τη Μέι – θα είναι να αναβληθεί ή ακόμα και να ακυρωθεί το Brexit, κάτι που έρχεται ενάντια στη βούληση του λαού, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.

Η διχόνοια που προκαλεί η πρόταση μομφής δεν ωφελεί κανέναν, παρά μόνον τους Τζέρεμι Κόρμπιν και Τζον Μακντόναλντ, επισήμανε ακόμη η Μέι, στέλνοντας μήνυμα ενότητας στον βρετανικό λαό.

Διαβάστε επίσης