Εισηγήσεις στον Σαμαρά για ελεγχόμενη ρήξη

 

Παρά την προσπάθεια του Γιάννη Στουρνάρα να ρίξει τους τόνους, στο Μαξίμου το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είχε σχεδόν προεξοφληθεί, ενώ στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αν και το απεύχονταν, δεν απέκλειαν αυτό να κρατήσει επί μακρόν.

«Πριν ένα χρόνο, με την πλάτη στον τοίχο, αντέξαμε σχεδόν έξι μήνες… τώρα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκή αντέχουμε αν χρειαστεί και ένα χρόνο… » σημείωνε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, η Ελλάδα έχει και επιχειρήματα και «ισχυρά χαρτιά» αλλά και αντοχές προκειμένου να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορεί και, πάντως, να μην επιτρέψει στους εκπροσώπους της Τρόικας να εμμείνουν στις θέσεις τους, σε πείσμα της προόδου που έχει ήδη επιτευχθεί.

Ο Πρωθυπουργός έστειλε από το Παρίσι μήνυμα στους εταίρους ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τις αντοχές της, ενώ την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές αφήνουν να φανεί μία διάθεση… απειθαρχίας έναντι της τρόικας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ διεμήνυε ότι δεν θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, το ίδιο μήνυμα έστελναν και πηγές του Μαξίμου παρά το γεγονός ότι η αλλαγή του νομικού πλαισίου αποτελεί συμφωνία των δύο πλευρών.

Με άλλα λόγια, ελλείψει συμφωνίας για τον προϋπολογισμό, ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις για μία ελεγχόμενη ρήξη με την τρόικα χωρίς, ωστόσο, να έχει καταλήξει ότι αυτή θα είναι και η γραμμή που θα τηρηθεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει ενισχυμένη διαπραγματευτική θέση, την οποία δεν θα πρέπει να απεμπολήσει.

Σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να κινηθεί και έναντι της Ευρωζώνης τόσο κατά τη συνάντηση που θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ στα τέλη της επόμενης εβδομάδας όσο και στη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου. Από τις συναντήσεις αυτές, και όσες προηγηθούν, ο Πρωθυπουργός θα καταλήξει εάν είναι προς όφελος της προσπάθειας της χώρας η επίλυση των προβλημάτων ένα προς ένα ή αν αντιθέτως θα επιδιωχθεί μία λύση πακέτο που θα περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Ο φόρος ακινήτων

Αλλεπάλληλα είναι τα σχέδια, οι διαβουλεύσεις, αλλά και οι εξεγέρσεις βουλευτών- γαλάζιων και πράσινων- για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνεται να προχωρήσει σε μια ακόμα ανατροπή των όσων είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σε μία προσπάθεια να διαφυλαχθούν οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, αναζητείται πλέον ένα μικτό σύστημα, που θα συνδυάζει τη φορολογία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας, με τη φορολόγηση του κάθε ακινήτου χωριστά. Στη λύση αυτή, που εκ πρώτης όψεως φαντάζει ακόμα πιο πολύπλοκη από τον γρίφο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, κατέληξαν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Χρύσανθου Λαζαρίδη, στην οποία μετείχαν από τη Ν.Δ. ο Α. Παναγόπουλος και η Φ. Πατριανάκου και από το ΠΑΣΟΚ ο Α. Μακρυπίδης και ο Γ. Κουτσούκος.

Σε αυτή τη σύσκεψη, ο σύμβουλος του κ. Στουράρα, Ν. Καραβίτης, ο οποίος έχει αναλάβει τη σχεδίαση του νέου φόρου ακινήτων, ανέλαβε να τροποποιήσει το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ), προκειμένου να εφαρμοστεί ένα μικτό σύστημα. Ένα προσχέδιο του νέου σχεδίου θα παραδοθεί στα κόμματα ενδεχομένως τη Τετάρτη, προκειμένου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και εκτιμάται ότι το τελικό σχέδιο θα είναι έτοιμο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους προκειμένουν να περάσει χωρίς «απώλειες» το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων στη Βουλή και να μην επαναληφθούν ανταρσίες όπως της Θεοδώρα Τζάκρη.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα